2020. augusztus 6. csütörtök Berta, Bettina

Itt az Operatív Törzs bejelentése: hétfőtől komoly tesztelés indul Magyarországon


A szokásos időpontban, 11 órakor megtartotta sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs a magyar koronavírus-helyzettel kapcsolatban. Élőben követtük az eseményt, ezek voltak a legfontosabb bejelentések.

Először is, a rendeleti változások kapcsán Müller Cecília leszögezte, hogy az idősek számára felállított 9-12 órás idősáv az egész országban érvényben lesz, nemcsak Budapest környékén. Mint mondta, ezzel lehet kontroll alatt tartani a helyzetet. Felhívta továbbá a figyelmet, hogy lassú felszabadítások jönnek, ennek érdekében

az egészségügyi szolgáltatások is beindulnak, illetve hétfőtől indulnak a lakosság körében a nagyobb tesztelések különböző laboratóriumi helyeken.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy nagy eredménynek tartják, hogy sikerült elkerülni a hirtelen nagy számú megbetegedést. "Időt nyertünk, ezért fel tudtunk készülni a legrosszabb forgatókönyvre is" - mondta Müller Cecília. Hozzátette, hogy a fertőzéseket kontroll alatt kívánják tartani, ehhez óvatosságra és mértékletességre van szükség.

Felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy a szabályokat továbbra is kérik betartani, különösen a Budapesten és Pest megyében élőket kérte arra Müller Cecília, hogy csak indokolt esetben hagyják el lakhelyeiket. A tisztifőorvos a vidékieket is arra kéri, hogy ne úgy értékeljék ezt a döntést, mint egy lazítást, tartsák be a szükséges óvintézkedéseket.

Az új rendelkezések értelmében május 4-től a tavakat, strandokat is igénybe lehet venni vidéken. Ezzel kapcsolatban Müller Cecília kiemelte, hogy vízzel nem terjed a vírus, a strandokon, uszodákban még annyira sem, mivel ott klórral tisztítják a vizet. Szükség is van egy kis D-vitaminra - tette hozzá.

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján - arra az újságírói kérdésre, miszerint elképzelhető-e, hogy a pestiek tömegesen indulnak meg vidékre, hogy ott üljenek be a vendéglőkbe - elmondták, hogy elmondta, hogy bíznak abban, hogy a Budapesten és Pest megyében élők csak indokolt esetben - ahogy az a rendeletben is szerepel - hagyják el otthonaikat.

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy az elmúlt 24 órában 751 házi karantént rendeltek el, 10384-re nőtt a teljes szám; és csak az elmúlt 24 órában 1051 esetben szegték meg a kijárási korlátozásokat. Az alezredes összesítése szerint március 12. óta 1365 esetben kellett rendőri intézkedést hozni magatartás-szegés miatt.

Óvatosság, és fertőtlenítés a munkahelyeken

Müller Cecília javasolja, hogy továbbra is tartsák fent a munkáltatók az online munkavégzés lehetőségét. Amennyiben ez nem lehetséges, javasolják, hogy csak egészséges ember vegye fel a munkát, tehát ne köhögjön, ne tüsszentsen, így ne menjen be dolgozni. Fokozottan érvényes ez az egészségügyre - tette hozzá Müller.

A tisztifőorvos kiemelte, a munkahelyen fokozott fertőtlenítést, gyakori takarítást javasolnak, lehetőleg tartsanak egymástól távolságot a munkavállalók, legalább 1,5-2 méteres távolsággal. Limitálni érdemes az étkezőkben egy időben tartózkodók számát is - tette hozzá Müller. Hozzátette: Az ajtókat, kilincseket, billentyűzeteket, kapcsolókat gyakran kell fertőtleníteni. Ugyanígy fontos a gyakori szellőztetés. Kiemelte:

Értekezleteket, rendezvényeket semmiképp se tartsunk - mondta. Ezeket mind online térbe helyezzük át.

Müller Cecília tisztifőorvos elmondta, hogy immár 600 felett van azok száma, akik meggyógyultak a betegségből. Jelenleg 323 fő elhunytat tartanak nyilván - erről ma reggel a Pénzcentrumon is beszámoltunk. A tisztifőorvos hozzátette: ma 983 főt ápolnak kórházakban itthon, 49-en vannak lélegeztetőgépen.

Az adósok 60 százaléka él a hitelmoratóriummal

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján Gion Gábor államtitkár is részt vett. Mint mondta, a magyar hiteltörlesztési moratórium egyedülálló a világon, a környező országokban bevezetett moratórium csak a bajba jutott adósokra vonatkozik, de a magyar mindenkire - mondta. Hozzátette, hogy a becsléseik szerint ezzel

3600 milliárd forintnyi likviditás marad a lakosságnál és a vállalatoknál.

A hitelkártya/folyószámla hitelek esetében azonban javasolják, hogy járjanak el a bankoknál, aki törleszteni szeretne, az könnyen be tudja ezt állítani online is - tette hozzá Gion Gábor. Hozzáteette: "Ha bárki később meggondolja magát és mégis igénybe venné a moratóriumot, bármikor megteheti."

Az államtitkár közlése szerint az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az adósok 40 százaléka tovább fizeti hitelét, a vállalatok 60 százaléka legalább a kamatot fizeti, 30 százalék pedig a teljes hitelt. A lakosság megtakarítási rátája 12 százalék volt tavaly az éves jövedeleméhez viszonyítva - tette hozzá az államtitkár.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.