2 °C Budapest

Itt az Operatív Törzs bejelentése: hétfőtől komoly tesztelés indul Magyarországon

2020. május 1. 11:30

A szokásos időpontban, 11 órakor megtartotta sajtótájékoztatóját az Operatív Törzs a magyar koronavírus-helyzettel kapcsolatban. Élőben követtük az eseményt, ezek voltak a legfontosabb bejelentések.

Először is, a rendeleti változások kapcsán Müller Cecília leszögezte, hogy az idősek számára felállított 9-12 órás idősáv az egész országban érvényben lesz, nemcsak Budapest környékén. Mint mondta, ezzel lehet kontroll alatt tartani a helyzetet. Felhívta továbbá a figyelmet, hogy lassú felszabadítások jönnek, ennek érdekében

az egészségügyi szolgáltatások is beindulnak, illetve hétfőtől indulnak a lakosság körében a nagyobb tesztelések különböző laboratóriumi helyeken.

Az országos tisztifőorvos kiemelte, hogy nagy eredménynek tartják, hogy sikerült elkerülni a hirtelen nagy számú megbetegedést. "Időt nyertünk, ezért fel tudtunk készülni a legrosszabb forgatókönyvre is" - mondta Müller Cecília. Hozzátette, hogy a fertőzéseket kontroll alatt kívánják tartani, ehhez óvatosságra és mértékletességre van szükség.

Felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy a szabályokat továbbra is kérik betartani, különösen a Budapesten és Pest megyében élőket kérte arra Müller Cecília, hogy csak indokolt esetben hagyják el lakhelyeiket. A tisztifőorvos a vidékieket is arra kéri, hogy ne úgy értékeljék ezt a döntést, mint egy lazítást, tartsák be a szükséges óvintézkedéseket.

Az új rendelkezések értelmében május 4-től a tavakat, strandokat is igénybe lehet venni vidéken. Ezzel kapcsolatban Müller Cecília kiemelte, hogy vízzel nem terjed a vírus, a strandokon, uszodákban még annyira sem, mivel ott klórral tisztítják a vizet. Szükség is van egy kis D-vitaminra - tette hozzá.

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján - arra az újságírói kérdésre, miszerint elképzelhető-e, hogy a pestiek tömegesen indulnak meg vidékre, hogy ott üljenek be a vendéglőkbe - elmondták, hogy elmondta, hogy bíznak abban, hogy a Budapesten és Pest megyében élők csak indokolt esetben - ahogy az a rendeletben is szerepel - hagyják el otthonaikat.

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy az elmúlt 24 órában 751 házi karantént rendeltek el, 10384-re nőtt a teljes szám; és csak az elmúlt 24 órában 1051 esetben szegték meg a kijárási korlátozásokat. Az alezredes összesítése szerint március 12. óta 1365 esetben kellett rendőri intézkedést hozni magatartás-szegés miatt.

Óvatosság, és fertőtlenítés a munkahelyeken

Müller Cecília javasolja, hogy továbbra is tartsák fent a munkáltatók az online munkavégzés lehetőségét. Amennyiben ez nem lehetséges, javasolják, hogy csak egészséges ember vegye fel a munkát, tehát ne köhögjön, ne tüsszentsen, így ne menjen be dolgozni. Fokozottan érvényes ez az egészségügyre - tette hozzá Müller.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tisztifőorvos kiemelte, a munkahelyen fokozott fertőtlenítést, gyakori takarítást javasolnak, lehetőleg tartsanak egymástól távolságot a munkavállalók, legalább 1,5-2 méteres távolsággal. Limitálni érdemes az étkezőkben egy időben tartózkodók számát is - tette hozzá Müller. Hozzátette: Az ajtókat, kilincseket, billentyűzeteket, kapcsolókat gyakran kell fertőtleníteni. Ugyanígy fontos a gyakori szellőztetés. Kiemelte:

Értekezleteket, rendezvényeket semmiképp se tartsunk - mondta. Ezeket mind online térbe helyezzük át.

Müller Cecília tisztifőorvos elmondta, hogy immár 600 felett van azok száma, akik meggyógyultak a betegségből. Jelenleg 323 fő elhunytat tartanak nyilván - erről ma reggel a Pénzcentrumon is beszámoltunk. A tisztifőorvos hozzátette: ma 983 főt ápolnak kórházakban itthon, 49-en vannak lélegeztetőgépen.

Az adósok 60 százaléka él a hitelmoratóriummal

Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján Gion Gábor államtitkár is részt vett. Mint mondta, a magyar hiteltörlesztési moratórium egyedülálló a világon, a környező országokban bevezetett moratórium csak a bajba jutott adósokra vonatkozik, de a magyar mindenkire - mondta. Hozzátette, hogy a becsléseik szerint ezzel

3600 milliárd forintnyi likviditás marad a lakosságnál és a vállalatoknál.

A hitelkártya/folyószámla hitelek esetében azonban javasolják, hogy járjanak el a bankoknál, aki törleszteni szeretne, az könnyen be tudja ezt állítani online is - tette hozzá Gion Gábor. Hozzáteette: "Ha bárki később meggondolja magát és mégis igénybe venné a moratóriumot, bármikor megteheti."

Az államtitkár közlése szerint az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az adósok 40 százaléka tovább fizeti hitelét, a vállalatok 60 százaléka legalább a kamatot fizeti, 30 százalék pedig a teljes hitelt. A lakosság megtakarítási rátája 12 százalék volt tavaly az éves jövedeleméhez viszonyítva - tette hozzá az államtitkár.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm