2 °C Budapest

Tételes listán a tervek: így lazulhatnak Magyarországon a koronavírus-szabályok

2020. április 29. 08:09

Első körben várhatóan a négyszáz négyzetméternél kisebb alapterületű, jelenleg zárva tartó boltok nyithatnak újra a májustól esedékes enyhítési folyamat során, míg a fokozatosság elve szerint a hónap közepéig a vendéglátóhelyek, nyitott teraszok következhetnek, pünkösdig pedig a szálláshelyeknek is lehet esélyük az újranyitásra az országban - írja egy lehetséges forgatókönyvet felvázolva a Magyar Nemzet.

A lap értesülése szerint májusban a következőképpen alakulna a koronavírus-korlátozások enyhítése Magyarországon:

  • első körben a négyszáz négyzetméternél kisebb alapterületű, jelenleg zárva tartó boltok nyithatnak újra a májustól esedékes enyhítési folyamat során
  • a hónap közepéig a vendéglátóhelyek, nyitott teraszok következhetnek
  • a nagyobb méretű iparcikküzletek, a boltláncok tipikusan plázákban lévő egységei vagy például a jelentősebb bútor- és sportszeráruházak is a hónap második felére vagy végére juthatnak újra hozzá a teljes üzemelés lehetőségéhez
  • pünkösdig pedig a szálláshelyeknek is lehet esélyük az újranyitásra az országban
  • a "nagyobb rendezvények, vásárok, fesztiválok megtartásáról a nyári hónapok előtt még biztosan nem lesz szó."

Emellett egy fontos nyitási körülményt is megemlít a lap, így például az éttermekben várhatóan szabályozzák a helyben fogyasztás körülményeit, úgy hogy meghatározhatják a vendégtérben elhelyezhető létszámot, vagy az asztalok között optimális, 1-1,5 méteres távolságot.

Ezen felül az is elképzelhető, hogy a mostani teljes tiltás után egyelőre úgy lehet majd limitált létszámú éttermi programon részt venni, ha arra előzetesen bejelentkeznek az érdeklődők, annak érdekében hogy ne fordulhasson elő tumultus egy-egy nyilvános étkezőhelyen.

Kilátásban van az is, hogy a kereskedelmi egységek alkalmazottainak is használniuk kell a arcmaszkot, ahogy a vendéglátóhelyek pincérei is maszkban kell végezzék a munkájukat. Ahogy az is, hogy a jelenleg 9-12 óra közötti, 65 év felettiek részére fenn tartott idősávot két órában fogják meghatározni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm