4 °C Budapest

Így tarolja le a vidéket az elbocsátási hullám: Budapesten ezt is megússzák

2020. április 29. 13:02

A Statisztikai Hivatal által frissen közzétett  2020. első negyedévének a lakosság foglalkoztatottságáról szóló adataiból kiderül, egészen pontosan hány munkanélküli volt az országban, mely csoportokat sújtotta leginkább az első elbocsátási hullám. És ez még csak a jéghegy csúcsa.

A január-márciusi időszakban a munkanélküliek létszáma 173 ezer főre emelkedett, így a munkanélküliségi ráta 3,7 százalék volt. Ez 0,2 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. A férfiakat alacsonyabb szintű munkanélküliség jellemezte, mint a nőket, és náluk a mutató stagnált, miközben a nőknél enyhe növekedés történt. A 15-74 éves férfiak körében a munkanélküliek száma 92 ezer, a munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal magasabb, 3,6 százalékos volt. A nők esetében a munkanélküliek száma 81 ezer főre, a munkanélküliségi ráta 0,3 százalékponttal 3,9 százalékra emelkedett - áll a KSH Gyorstájékoztatójában.

A most közzétett első negyedéves adatokból komolyabb következtetéseket levonni azonban még nem érdemes. A veszélyhelyzetet itthon 2020. március 11-én jelentették be (12-én lépett életbe), és március 17-től korlátozták az üzletek, vendéglátóhelyek nyitvatartását, így aki ebben az időszakban veszítette el a munkáját, azok feltehetően a 30 napos felmondási idő miatt még nem jelentek meg munkájukat vesztettként márciusban a rendszerben. 

De a számok így is beszédesek, és előrevetítik, hogy mit láthatunk majd a következő havi, május 27-én megjelenő áprilisi adatokban. Sőt, már azt is tudjuk (az Innovációs -és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárságától származó írásból), hogy az országosan a regisztrált álláskeresők száma a vizsgált időszakban (március 30.-április 12.) a 14. heti 308 664 főről 15. hétre 320 624 főre nőtt, azaz egy hét alatt 11 960 fővel növekedett.

Mi a különbség?
NFSZ-nél nyilvántartott álláskereső az a személy, aki a munkaviszony létesítéséhez szükséges feltételekkel rendelkezik, és oktatási intézmény nappali tagozatán nem folytat tanulmányokat, és öregségi nyugdíjra nem jogosult, valamint rehabilitációs járadékban nem részesül, és az alkalmi foglalkoztatásnak minősülő munkaviszony kivételével munkaviszonyban nem áll és egyéb kereső tevékenységet sem folytat, és elhelyezkedése érdekében az illetékes kirendeltséggel együttműködik, és akit az illetékes kirendeltség álláskeresőként nyilvántart. Munkanélküli az, aki a vonatkozási héten nem dolgozott, és nincs is olyan munkája, amelytől átmenetileg távol volt; a kikérdezést megelőző négy hét folyamán aktívan keresett munkát; két héten belül munkába tudna állni, ha találna megfelelő állást, illetve már talált munkát, ahol 90 napon (2002-ig 30 napon) belül dolgozni kezd.

Adatozzunk!

Érdekes adatokat azonban már a márciusi számok közt is találhatunk. Kiderül például, hogy a hivatalos, 173 ezer főnyi munkanélküli közül legfeljebb alapfokú végzettségű 58,3 ezer (számuk 2019 utolsó negyedévéhez képest 8 ezerrel nőtt), a középfokú végzettségű, de érettségi nélküli munkanélküliek száma 47,7 ezer (számuk 2019 utolsó negyedévéhez képest 9,6 ezerrel nőtt), a középfokú végzettséggel és érettségivel rendelkezők helyzete maradt a legstabilabb, körükben nem emelkedett amunkanélküliek szám, sőt a statisztikák alapján többen dolgoztak közülük az első negyedévben, mint tavaly az utolsóban: a korábbi 49,1 ezer helyett már "csak" 48 ezer volt körökben azoknak a száma, akik 3 hónapon belül veszítették el munkahelyüket. Végül a felsőfogú végzettségűek közül 1,3 ezerrel több regisztrált munkanélküli van.

A területi eloszlása is változott a munkanélkülieknek, hogy ez a következő grafikon is látszik:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Komoly területi különbségek mutatkoznak, mint azt megszokhattuk: a fővárosban például még csökkenni is tudott a munkanélküliek száma 25,3 ezerről 22,4 ezerre, az észak-alföldi régióban viszont látványosan megnőtt már az év első negyedévében is.

2019 végén 53 ezren nyilatkoztak úgy, hogy azért lettek munkanélküliek, mert elveszítették az állásukat, idén az első negyedévben már többen, 64,5 ezren. Közfoglalkoztatott munkanélküliek valamivel kevesebben vannak, 11,4 ezren, számuk csökken.

De azt is érdekes megvizsgálni, hogy az utolsó negyedévben és az elsőben hogyan alakult szektoronként a munkanélküliek száma. Az utolsó grafikán a két adatsor közti különbséget szemléltetjük. Jól látszik, hogy az iparban és a szolgáltatószektorban dolgozók veszítették el főleg a munkájukat, a mezőgazdaságban ehhez képest minimális különbség a két negyedév adatai között.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm