13 °C Budapest
Így készülnek vidéki gyárakban az arcpajzsok, védőfelszerelések 3D nyomtatókkal

Így készülnek vidéki gyárakban az arcpajzsok, védőfelszerelések 3D nyomtatókkal

MTI
2020. április 16. 21:29

Több vidéki városban 3D nyomtatóval készített arcvédő pajzsokkal látják el az orvosokat, egészségügyi dolgozókat, másutt ingyenes maszkokat osztanak a koronavírus-járvány elleni védekezést segítendő. Mutatjuk, hol és milyen védőfelszerelések gyártásába kezdtek a cégek.

A debreceni Agóra tudományos élményközpont a járvány idején nem ismeretterjesztésre, hanem védőfelszerelések gyártására használja 3D nyomtatóit. Puskás István alpolgármester és Somogyi Béla, az intézmény igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón beszélt arról: a veszélyhelyzet kihirdetése után döntötték el, hogy az orvosok számára nélkülözhetetlen speciális arcvédőket gyártanak.

3D nyomtatóval gyártott arcvédő pajzs elemei, MTI - Czeglédi Zsolt

A látogatókat jelenleg nem fogadó intézményben egyszerre hat nyomtatóval naponta 24 keretet előállítanak elő, amit vastag PET-G, vagy egy egymilliméteres polikarbonát lemezhez rögzítenek. Az Agóra tudományos élményközpontban eddig 140 pajzs készült el, abból 20 a helyi idősek otthonába került, a többit a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetben használják fel. Korábban más debreceni kulturális intézmények: a MODEM, a Csokonai Színház és a Vojtina Bábszínház is hozzájárult a sikeres védekezéshez szájmaszkok gyártásával - közölték.

3D nyomtatóval gyártott arcvédő pajzs bemutató darabája, MTI - Czeglédi Zsolt

Zalaegerszegen egy helyi vállalkozás szintén 3D nyomtatással készített plexi arcvédőket adományozott csütörtökön az önkormányzatnak. A Mould-Tech Kft. száz fejpántos arcvédő pajzsából az önkormányzat a saját egészségügyi alapellátási rendszerében háziorvosoknak, gyermekorvosoknak, fogorvosoknak, ügyeletnek és idősotthonoknak juttat ilyen eszközt, a fennmaradókból a megyei kórháznak is ad.

Miskolc központi piacán, a Búza téren péntektől kötelező a szájmaszk viselése az eladóknak és a piac személyzetének 9 és 12 óra között - tájékoztatott a polgármesteri hivatal. Az önkormányzattól ingyen maszkot kapnak a piacon vásárló 65 évesnél idősebb miskolciak, a kihelyezett automata kézfertőtlenítő gépeket továbbra is mindenki díjmentesen veheti igénybe, folyamatos a takarítás és a fertőtlenítés a csarnok és az udvar teljes területén - közölték.

A közleményben kitértek arra is, hogy az önkormányzati rendészet péntektől folyamatosan ellenőrzi - hétvégéken, de szükség esetén hétköznapokon is - a piac melletti nagy parkolóban az autósokat, valamint a pecsenyéssor vendégeit, hogy betartják-e az életkorral kapcsolatos időkorlátot. Folyamatos lesz az ellenőrzés az önkormányzat által üzemeltetett termelői piacon, valamint a Vasgyári piac területén is - írták.

Hévízen kétféle szájmaszkot is biztosít a város ingyenesen minden helyi lakosnak és tartózkodási hellyel rendelkezőnek, illetve a járvány elleni védekezésben résztvevőnek - közölte az önkormányzat, amely hatezer szájmaszkot vásárolt. Azokat péntektől - a város négy pontján kialakított szabadtéri helyszínen - osztják ki a helyieknek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Oroszlányban továbbra is védőmaszkot kell viselni a városban a zárt terekben, a lakosság ellátását szolgáló üzletekben vagy szolgáltatóknál, így élelmiszerboltban, gyógyszertárban, drogériában, postán, benzinkúton, egészségügyi és szociális szolgáltatónál, illetve önkormányzat által fenntartott intézményben - tájékoztatott közösségi oldalán Lazók Zoltán polgármester.

A tatabányai önkormányzat kezdeményezésére veszélyhelyzet idején harminc százalékos bérkiegészítést kapnak a járási szociális intézmények dolgozói, akik többletmunkával látják el a megnövekedett feladatokat - mondta Szücsné Posztovics Ilona polgármester. A bérkiegészítéssel egyetértett a járás valamennyi kistelepülésének önkormányzata. Az időskorúakkal, a hajléktalanokkal foglalkozók, a házi segítségnyújtásban, a család- és gyermekjóléti központban dolgozók közül 180-an részesülnek bérkiegészítésben.

Pécsen szombaton és vasárnap Péterffy Attila polgármester döntése értelmében lezárják a város népszerű szabadidőparkjait és az azokhoz tartozó parkolókat, így a tüskésréti parkot, a Mandulást, a malomvölgyi tavak környékét és a tettyei parkot; a tavakat a horgászok felkereshetik. Péterffy Attila közleményben jelentette be, hogy a megyeszékhely városi fenntartású idősotthonaiban 136 klinikai szintű koronavírustesztet végeztettek el kedden, várják a tesztek eredményeit, azokat a későbbiekben nyilvánosságra hozzák.

A Tolna Megyei Balassa János Kórházban két épületet ürítettek ki a koronavírusos betegek ellátására - mondta a kórház főigazgatója csütörtökön Szekszárdon. Németh Csaba a sajtótájékoztatón hozzátette: a kórház így mintegy 300 beteg fogadására képes, de a felszabadított belgyógyászati és rehabilitációs épület akár 500 ágyasra is bővíthető. Megjegyezte, a kórház műtőblokkjában 28 lélegeztetőgép és 20, lélegeztetésre alkalmas altatógép áll rendelkezésre. Ács Rezső, Szekszárd polgármestere közölte: a város önkormányzata az egészségügyi alapellátásban dolgozókat folyamatosan ellátja védőfelszereléssel, a körzeti orvosi rendelőkben ezer, a fogorvosoknak száztíz szájmaszkot osztottak ki.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?