5 °C Budapest
Itt a lízingcégek válasza a moratóriumra: nem ajánlják a halogatást

Itt a lízingcégek válasza a moratóriumra: nem ajánlják a halogatást

2020. március 20. 16:40

A koronavírus-járvány és az emiatt Magyarországon elrendelt veszélyhelyzet negatív hatással lesz a magyar gazdaságra. A lízingtársaságok egyetértenek azzal, hogy a nehéz helyzetbe kerülő háztartásoknak, vállalkozásoknak adósvédelmi konstrukciókat kell biztosítani, és megkezdik a felkészülést - közölte a Magyar Lízingszövetség. Ugyanakkor azt javasolják, hogy aki tud, továbbra is folytassa a törlesztést. A lízingcégek célja, hogy mielőbb hozzájárulhassanak az átmeneti időszakban tapasztalható negatív hatások enyhítéséhez.

Egyelőre korai konkrét mérleget és pontos előrejelzést adni a koronavírus-járvány gazdasági hatásaira, de a Magyar Lízingszövetség tagvállalatai már megkezdték a munkát, így áttekintik, hogy mik az ügyfelek igényei és milyen megoldásokkal lehet minimalizálni a negatív hatásokat. 

A lízingtársaságok egyetértenek azzal, hogy a nehéz helyzetbe kerülő háztartásoknak, vállalkozásoknak adósvédelmi konstrukciókat kell biztosítani, és megkezdték a felkészülést annak végrehajtására. Az eddig nyilvánosságra került rendelet még számos kérdést hagyott nyitva és értelmezést igényel. Ezért kérik az ügyfelek türelmét, amíg a részletek tisztázódnak. 

A Lízingszövetség hangsúlyozta, hogy a moratórium nem jelenti az adósságteher csökkentését, sőt, a kamatok halmozódása miatt a visszafizetendő teljes teher még nő is. A kormányrendelet értelmében azon ügyfelek, melyek továbbra is törleszteni kívánnak, azt megtehetik, amennyiben azt jelzik a lízingbe adónak. Ezért a lízingszakemberek azt tanácsolják a lízingbe vevőknek, hogy akik képesek rá, továbbra is folytassák a fizetést. 

Felhívják a figyelmet arra is, hogy továbbra is lehetőség van a feleknek a rendelettől való eltérő megállapodására, az adott helyzethez jobban illő egyedi megoldás kidolgozására is. Természetese az elsődleges cél, a munkahelyek, a cégek és a magánszemélyek védelme és pénzügyi mozgásterük biztosítása. A lízingcégek képviselői emellett folyamatos egyeztetést folytatnak az érintettekkel, hogy miként járulhatnak hozzá a koronavírus-járvány okozta negatív gazdasági hatások enyhítéséhez, valamint ahhoz, hogy az átmeneti krízisidőszak után mielőbb megindulhasson a növekedés a magyar gazdaságban. 

A Lízingszövetség azt is kiemelte, hogy a lízingcégek eddig kiválóan vizsgáztak a rendkívüli helyzetek kezeléséből, hiszen képesek voltak gyorsan reagálni és fenntartani a működést. A fizetési moratórium bevezetése további extra terhelést jelent majd, de a szövetség - ismerve a tagvállalatok felkészültségét - bízik abban, hogy ennek a kihívásnak is eleget tudnak tenni.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06