16 °C Budapest
Holnaptól leállhat a személyi kölcsön Magyarországon: erre a bankok sem készültek

Holnaptól leállhat a személyi kölcsön Magyarországon: erre a bankok sem készültek

2020. március 18. 20:25

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése után a fogyasztási hitelek THM-e is 5,9 százalék lehet legfeljebb. Kérdés, hogy mit lépnek erre a bankok.Frissítés! A Magyar Közlönyben megjelent a hivatalos kormányrendelet - KATT!

A koronavírus járvány okozta gazdasági kihívások miatt Orbán Viktor miniszterelnök ma bejelentette, hogy a kormány elfogadja a Magyar Nemzeti Bank javaslatát és a holnaptól felvehető fogyasztási hitelek teljes hitelköltség mutatóját 5,9 százalékban maximalizálja. Nem egyértelmű azonban, hogy pontosan mely termékekre vonatkozik a maximalizálás. Míg a szerda délelőtti MNB-ajánlás konkrétan a személyi kölcsönöket említi, addig a miniszterelnök videójában fogyasztási hitelekről beszél, amelyek közé tartozik a személyi kölcsön is, de az olyan termékek is, mint a jellemzően sokkal drágább hitelkártya vagy folyószámla hitel is.

Pénzre van szükséged? A Pénzcentrum kalkulátorában a legjobb ajánlatok között válogathatsz!

Egyelőre tehát nem egyértelmű, hogy mely kölcsönökről van szó, ebben valószínűleg a Magyar Közlöny ide vonatkozó része ad majd eligazítást, az viszont bizonyos, hogy a kölcsön hitelösszegre vetített teljes költsége nem lehet magasabb, mint 5,9 százalék.

Holnaptól nem lehet személyi kölcsönt igényelni?

Ugyanakkor a Bank360.hu szakértői megjegyzik: egy ilyen gyors és hirtelen változásra nem voltak felkészülve a pénzintézetek. Az ehhez hasonló új hitelkonstrukciók bevezetését több hetes előkészület előzi meg, az új termék megjelenése előtt pedig hirdetményben közlik termék részleteit. A teljes feladatra a bankoknak most kevesebb, mint egy napjuk maradt.

Ahogy pedig arra a Bank360.hu is felhívta a figyelmet, kérdéses, hogy a pénzintézetek tudnak-e ilyen alacsony kamatszinten hitelezni. Csak összehasonlításként: 2019-ben az átlagos THM 13 százalék felett volt például a nagyon népszerű személyi hiteleknél, ezt kell most egyik napról a másikra lecsökkenteni 5,9 százalékra. Egy kölcsön kihelyezésének ráadásul van egy fix költsége is, amit egy alacsonyabb hitelösszegű és rövidebb futamidejű hitel nem fog kitermelni, így kérdéses, hogy megéri-e majd a bankoknak így finanszírozni, azt is számításba véve, hogy az ügyfélkockázati kamatfelár sem tud beépülni az árba.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A Bank360.hu szerint ezért az 5,9 százalékos THM-mel ellátott termékhez állami kamattámogatásra és kezességvállalásra lehet szükség, hiszen az sem egyértelmű, hogy milyen ügyfélkör kaphatja meg a nagyon kedvező kölcsönt, milyen feltételeknek kell megfelelniük az igénylőknek.

A Bank360.hu szerint éppen ezért még nem érdemes holnap egyből a bankba rohanni 5,9 százalékos személyi kölcsönért. A bankoknak időre lesz szükség, hogy kidolgozzák az igénylés feltételeit. Addig is érdemes a Bank360.hu 5,9 százalékos személyi kölcsön értesítőjére feliratkozni, hiszen így elsők között értesülhetünk arról, hogy mely banknál érhető el az új típusú kölcsön.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?