28 °C Budapest
Orvosi Kamara: a szakemberek kiesése válságos helyzetet teremthet

Orvosi Kamara: a szakemberek kiesése válságos helyzetet teremthet

2020. március 11. 10:46

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) ma délelőtt tartott sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint a járványhelyzet megmutatja az egészségügyi rendszer valódi teljesítőképességét, amely válságosnak mutatkozik. A szakemberhiány jelenti a legnagyobb problémát. A járványhelyzet egyik legfontosabb megoldandó feladata az orvosokat védő eszközök hiánya is, hiszen jelenleg a szakemberek kiesése betegség miatt válságos helyzetet teremthet. Ennek kapcsán a bértábla javaslat elfogadását, eszközök biztosítását javasolják, illetve kilátásba helyezték az önként vállalt túlmunka felmondását.

A világszerte terjedő koronavírus-járvány Magyarországon is rendkívüli egészségügyi helyzetet teremtett, amely az orvostársadalomtól is rendhagyó helytállást követel, ennek okán ma délelőtt a Magyar Orvosi Kamara elnöksége, Dr. Kincses Gyula elnök, Dr. Lénárd Rita alelnök, Dr. Álmos Péter alelnök sajtótájékoztatót tartottak. Az eseményen az elnökség beszámol a bértárgyalásokon elért eddigi eredményekről, és ezzel összefüggésben az önként vállalt túlmunka felmondásával kapcsolatos terveiről is.

A sajtótájékoztató egyik célja az volt, hogy az orvosok szemszögéből rávilágítson rá a jelenlegi helyzet nehézségeire, feladataira. Az Operatív Törzs vészhelyzet meghirdetését javasolta. Mivel Magyarországot a járvány a szakemberek vélekedése szerint nem kerülheti el, az Orvosi Kamara felelőssége is nagy. Az intézmény tudja legközvetlenebbül elérni az orvoskollégákat, tájékoztatást nyújtani első kézből. A kormáány felé aktív párbeszédet kezdeményeztek.

Ugyanakkor a szűk lehetsőgek miatt sok operatív lépést sajnos nem tud megtenni. A kamara szeretne a kormányzattal együttműködni, jelentette ki Dr. Kincses Gyula a MOK elnöke.

Alapállásunk az, hogy az egészségügy ebben a kiélezett helyzetben is teszi a dolgát

- jelenttette ki, és hozzátette, hogy ezt várják a kormánytól is. Elsősorban jelenleg a megfelelő védőeszközök biztosításában az orvosok számára. Véleménye szerint fel kell készülni arra, hogy a járvány bevétel csökkenést kell hogy okozzon, ugyanakkor a járványügyi helyzet rengeteg plusz kiadást generál. Elmondása szerint:

ezt a költséget az államnak kell átvállalnia, nem lehet az intézményekre, társadalombiztosításra terhelni.

Azonban Kincses Gyula elmondása szerint hiába vannak meg a források, eszközök, ha nincs szakképzet személyzet, aki el tudja látni a járvány megkövetelte feladatokat. Ennek kapcsán kitért a már korábban felvetett bérrendezés kérdésére.

Az önként vállalt többletmunka felmondása nem sztrájk

- szögezte le, és kiemelte, hogy járvány alatt az Orvosi Kamara semmilyen olyan lépést nem tesz, amely veszélyeztetné az ellátást, viszont kilátásba helyezi az önkéntes többletmunka felmondását.

Dr. Lénárd Rita kiemelte, hogy nem csak a védőeszközök hiánya a probléma, hanem hogy az orvosok fele a veszélyeztetettek korosztályába esik. Ezért is nagyon fontos az egészségügyi dolgozók védelme, hiszen ráadásul ebben az időszakban rengeteg plusz munkát ró rájuk például a látogatási tilalom bevezetése is - ugyanis így nélkülözniük kell a hozzátartozók segítségét

Az a helyzet állt elő, hogy idős, veszélyeztetett kollégákat kevés védőeszközzel (...) méltatlan fizetésért, rengeteg túlórával küldünk a frontvonalba

- mondta el az alelnök, azonban kiemelte, hogy ennek ellenére tovább küzdenek a betegellátás fenntartásáért járvány idején is.

Dr. Svéd Tamás, a MOK titkára a jelentős szakemberhiányt emelte ki, azt, hogy eddig is a tartalékok mozgósításával működött a rendszer, rengeteg túlórával. Ha a járvány miatt nő az egészségügy leterheltsége, az azt fogja eredményezni, hogy meg fog mutatkozni a rendszer valódi teljesítőképessége.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Elmondta, hogy a betegellátás megkezdéséhez szükséges eszközök jelenleg rendelkezésre állnak, azonban nem elegendő mennyiségben ahhoz, hogy kezelni tudják a járványhelyzetet. A védőfelszerelés utánpótlásról, hangsúlyozta, gondoskodni kell a járvány terjedésének lelassításához. Ezen felül a lakosság tájékoztatása is rendkívül fontos lenne a járvány lassítása érdekében.

A háziorvosokat elkerülve, a rendszerből kihagyva kellene kezelni, ez a protokoll még mindig nem működőképes.

Dr. Álmos Péter elmondta, hogy tovább csökkent az egészségügyi ágazatban dolgozók száma - az orvostanhallgatók 30 százaléka gondolkozik azon, hogy a szakvizsga után elhagyja az országot. Három tényező erősíti a szakemberhiányt: az alacsony bérezés, a túlmunka és a hálapénz. Ez a probléma már évtizedek óta húzódik elmondása szerint.

Az önként vállalt többletmunka az a mennyiség, nem csak a rendes munkaidőn felül elrendelt túlórákat, hanem azon túl az orvos teljes szabadidejére kiterjedő időt jelenti az alelnök szerint. Itt utalt a MOK által javasolt bértábléra, amelynek bevezetésével a külföldre vándorolt orvosokat vissza lehetne hozni az országba és jelentősen csökkenteni a hálapénz mértékét.

Szintén kiemelte, hogy a járvány alatt nem fognak lépéseket tenni, ami veszélyeztetné az ellátást, az orovosok továbbra is helytállnak, viszont az önként vállalt túlmunka felmondását helyezik kilátásba.

Nagy összefogásra van szükség, mindenkinek tenni kell a dolgát

- mondta el Kincses Gyula, MOK elnök, itt nem csak az orvosokra gondolva, hanem az államra. Az várják a kormányzattól, hogy a megtett javaslatokat, mint például, hogy telefonon is lehessen hivatalosan is e-raceptet kérni az orvosoktól, vezessék be, ezen felül pedig a megfelelő kompenzációt.

A MOK elnöke elmondta, hogy egyeztettek a kormánnyal arról, hogy jelenleg a háziorvosokra van telepítve az első védelmi vonal, amely a járványhelyzet elkerülésének idején működőképes, viszont amint járvány tör ki az országban, már nem. Arra kaptak ígéretet a kormányzattól, hogy megváltozik a protokoll, és nem az alapellátásra helyeződik az első védelmi vonal. Még egyszer kiemelte:

Az önkéntes túlmunka felmondását nem élesítik, amíg járványhelyzet van, ez nem jöhet szóba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?