Itt az uniós látlelet: ennyire egészségesek a magyar gyerekek

Itt az uniós látlelet: ennyire egészségesek a magyar gyerekek

2019. február 5. 18:00

Az EU-ban élő gyerekek 95,9 százaléka jó vagy nagyon jó egészségügyi állapotnak örvend az Eurostat friss statisztikája szerint. Magyarországon ez az arány 94,9 százalék. Ennél elkeserítőbb, hogy a háztartások saját bevallása alpján készült statisztika szerint a gyerekek 1 százaléka nagyon rossz vagy rossz egészségügyi állapotban van, ami megközelítőleg 14 000 gyermeket jelent hazánkban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Európai Unióban lévő 16 éven aluli gyerekek 95,9 százalékának jó vagy nagyon jó volt az általános egészségügyi állapota 2017-ben - derült ki az Eurostat friss jelentéséből. Magyarország egy százalékkal maradt el az EU-s átlagtól, nálunk a gyerekek 94,9 százaléka vallotta, hogy jó vagy nagyon jó egészségnek örvend, 4,2 százalékuk megfelelőnek tartotta állapotát, és csupán egy százaléka volt azon gyerekek aránya, aki rossz vagy nagyon rossz egészségügyi állapotról számoltak be. 

Az Eurostat statisztikájával kapcsolatban mindenképp érdemes leszögezni, hogy a Statisztika Hivatal tájékoztatása szerint, ezeket az információkat a felmérésben résztvevő háztartások saját bevallásaiból szerezték, továbbá, hogy a gyerekek általános egészségügyi állapotát felmérő egység egy nagyobb, az EU-ban tapasztalható életkörülményeket vizsgáló felmérés részmoduljaként funkcionál.

Bár népszámlálás Magyarországon utoljára 2011-ben volt, a KSH 2016-van végzett "kis népszámlálása" szerint, akkor megközelítőleg 1,4 millió 15 év alatti gyerek élt az országban. Ha ehhez a számhoz viszonyítjuk Eurostat 2017-es adatait, akkor elmondható, hogy megközelítőleg 14 000 magyar gyereknek volt nagyon rossz vagy rossz az egészségügyi állapota, míg majd 60 000 gyerekről vallották szülei, hogy egészségügyi állapota "csupán" megfelelő. 

Az Eurostat által frissen közreadott adatokat egyébként kisebb korcsoportokra bontva is lehet böngészni. Ebből az derül ki, hogy Magyarországon (saját bevallás szerint) a 10-15 évesek között van a legtöbb olyan gyerek, akinek az egészségügyi állapota jó vagy nagyon jó, míg az 5-9 évesek között van a arányaiban a legtöbb (2 százalék) a rossz vagy nagyon rossz állapotú gyermek.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 26. szerda
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?