7 °C Budapest

A nagy probiotikum-teszt: feleslegesen költünk rá súlyos ezreket?

2019. január 27. 13:04

A probiotikumokat úgy tartják számon, mint számos betegség kiváló gyógymódjai: egyes feltételezések szerint a túlsúlytól kezdve a mentális problémákig szinte mindenre jó. Ám bizonyíték mindenre egyelőre még kevés van, és egy friss kutatás pedig egészen meglepő eredményeket hozott. Lehet, hogy mégsem annyira hatásos, mint hisszük?

A probiotikumok jótékony hatásuk abban áll, hogy újra feltöltik azokkal a hasznos baktériumokkal az emberi szervezetet, melyek antibiotikumok hatására eltűnnek, ám például a megfelelő emésztéshez nagy szükségünk lenne rájuk.

Mégis még mindig kevés a bizonyíték van arra, hogy a probiotikumok tényleg hatásosak, amennyiben ily módon használju őket - írja a BBC friss cikkében. Kutatók ugyanis most megállapították, hogy a probiotikumot szedni antibiotikumkúra után nem feltétlenül segít abban, hogy a hasznos baktériumok újratermelődjenek. 

Tovább nehezíti a problémát, hogy nem egyértelmű, egészen pontosan mit értünk probiotikum alatt. A tudósok úgy tekintenek rá, mint élő mikroorganizmus kultúrákra, melyek tipikusan az egészséges szervezet bélrendszerében élnek. 

A patikák polcain sorakozó előre csomagolt porok és folyadékok ennek a kitételnek azonban nem felelnek meg.

Sőt, amikor a kutatók élő baktériumtörzsekkel dolgoznak laboratóriumi körülmények között, a koktél összetétele és viselkedése sokat változik, míg elér egyik laborból a másikba, így szinte lehetetlen összehasonlítani őket. 

A probléma az, hogy nem áll elegendő bizonyíték, elég vizsgálati eredmény a rendelkezésünkre ahhoz, hogy egyértelműen kijelenthessük, ez a probiotikum hatásos, a másik pedig nem az.

 - nyilatkozta a témában Sydne Newberry kutató, aki a 2012-ben végzett egy széleskörű kutatást a probiotikummal kezelt antibiotikumok által okozott hasmenésről. Az ebből készült tanulmány rámutat, hogy a probiotikum ugyan csökkentheti a hasmenés kockázatát antibiotikum szedése után, de mivel többféle antibiotikum van forgalomban, nincs olyan probiotikum a piacon, amelyről kijelenthetjük, hogy mindegyik szedése után hatásos lehet.

A 2012-es tanulmány óta nem sok újabb bizonyíték került elő arról, hogy melyik készítmény lehet igazán hatásos: "Ez az ami aggasztó - nem sok tanulmány született az elmúlt 7 évben ebben a témában, s közülük egyik sem bizonyította meggyőzően, hogy a probiotikumok valóban hatásosak és elég biztonságosak lennének" - mondja Newberry.

A kísérlet meglepő eredménnyel

Egy újabb kísérlet keretében, melyez az izraeli Weizmann Intézetben Eran Elinav vezetésével végeztek el, 21 embernek adtak széles spektrumú antibiotikumot egy héten keresztül, majd kolonoszkópos és endoszkópos vizsgálattal is ellenőrizték a baktériumok jelenlétét a bélrendszerükben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"Ahogy arra számítottunk, számos változás ment végbe a kísérleti alanyok beleiben: a mikróbák egy jelentős része a gyógyszer hatására megsemmisült" - mondta Elinav.

Ezután az önkénteseket 3 részre osztották: az első csoport semmiféle kezelésben nem részesült, a második csoport tagjai egy átlagos, mindenki számára hozzáférhető probiotikumot kaptak, a harmadik csoport pedig széklet transzplantációban részesült - méghozzá saját (a gyógyszerezés előtti) székletület kapták vissza.

Az eredmény meglepő volt: azoknak volt a legkevesebb mikróba a bélrendszerében, akik probiotikumot kaptak a kezelés után, nekik állt helyre leglassabban a szervezetük egyensúlya, még a kísérlet legvégén. 5 hónap után sem voltak olyan egészségesek, mint a legelején.

A kísérlet alapján kifejezetten kedvezőtlen hatása van a probiotikumoknak - összegezte az eredményeket a kutatás vezetője.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem