5 °C Budapest

Újabb sokkoló lista élén a magyarok: rengetegen halnak meg ebben itthon

2019. január 3. 16:30

Borzasztó, milyen sokan halnak meg krónikus betegségekben Magyarországon: az Eurostat adatai szerint az EU 5 legrosszabbul teljesítő régiója között két hazai is van - ráadásul a legrosszabb a helyzet Észak-Magyarországon.

Aggasztó adatsort közölt az uniós statisztikai hivatal: az egész EU-ban messze az észak-magyarországi régióban halnak meg a legtöbben krónikus betegségekben. A lista ötödik helyén is egy magyar régió, az Észak-Alföld áll. Észak-Magyarországon 1169 ilyen haláleset jut 100 ezer lakosra, az utóbbiban pedig 1064.

Mögöttünk a második helyen 1133 esettel Litvánia áll (itt az egész országot vizsgálták), a harmadik 1123 halálesettel a romániai Nord-Vest régió, negyedik pedig Lettország 1078 krónikus betegség miatt bekövetkezett halálesettel. Az uniós átlag 549 haláleset 100 ezer polgárra. A legalacsonyabb számot Franciaország külső területein, Guadalupe-on és Guayanán mérték, mindkét helyen 174 ilyen halál jut 100 000 főre.

Általánosságban elmondható, hogy a kelet-európai és a balti államokban többen halnak meg krónikus betegségekben - csak Szlovénia és két lengyel régió mutatott alacsonyabb halálozási rátát a térségben. A legkevesebb ilyen haláleset Franciaországban történt, ahol minden vizsgált régióban 400 alatt volt ez a szám, a legkevesebben a Midi-Pyrénées régióban haltak meg krónikus betegségben: itt a217 az arányszám. Emellett Madrid régiója büszkélkedhet alacsony értékkel.

Előbb is betegszünk meg az átlagnál

Egy 2017-es tanulmány szerint a Magyarországon élő emberek átlagosan 8-10 évvel előbb betegednek meg, mint a többi uniós országban. Ez azt jelenti, hogy itthon már az 58-60. év környékén elkezdenek jelentkezni a krónikus betegségek. Az idősödő, betegeskedő generáció ellátása egyre komolyabb terhet jelent a szociológusok által szendvics-generációnak nevezett réteg számára. Ez azokat a 40-50 éves embereket takarja, akik egyszerre segítik szüleiket és gyerekeiket is.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem