3 °C Budapest
Nem csupán öregszik, de egyre betegebb is a magyar társadalom

Nem csupán öregszik, de egyre betegebb is a magyar társadalom

2017. október 17. 09:00

Nem csak öregszik, de egyre betegebb is a magyar lakosság - írja a hvg.hu. A Magyarországon élő idősek átlagosan 8-10 évvel korábban betegednek meg európai társaiknál.

Sok szó esik a nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságáról és a társadalom elöregedéséről, arról azonban jóval ritkábban beszélünk, hogy az egyre idősebb lakosság egyúttal egyre betegebb is. A Magyarországon élő emberek átlagosan 8-10 évvel előbb betegednek meg, mint a többi uniós országban. Ez azt jelenti, hogy itthon már az 58-60. év környékén elkezdenek jelentkezni a krónikus betegségek.

Az idősödő, betegeskedő generáció ellátása egyre komolyabb terhet jelent a szociológusok által szendvics-generációnak nevezett réteg számára. Ez azokat a 40-50 éves embereket takarja, akik egyszerre segítik szüleiket és gyerekeiket is.

Ezek az emberek elvben sok segítséget kaphatnak az államtól, ám a gyakorlatban igen sok nehézséggel kell megküzdeniük. Ha valaki nem tudja megoldani az idős rokon otthoni ápolását, akkor az öregek otthona jelenthet megoldást.

Ezekben az intézményekben azonban jelentős a túljelentkezés, jellemzően egy-másfél év a várakozási idő. Egy jobb minőségű fővárosi otthonba a bekerülési díj 2-3 millió forint, a havi ápolási díj 150-170 ezer forint körül van, de találni ezeknél olcsóbb otthonokat is. Egyébként az öregek otthonában élő idősek körében is megnőtt a betegek aránya, a 80 év felettiek 40 százaléka valamilyen szinten demens.

NEKED AJÁNLJUK
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?