7 °C Budapest

A magyar patikák nagy trükkje: ezért nem mindegy, milyen kiszerelést veszel

2018. január 26. 15:05

Láz, köhögés, orrfolyás, fáradékonyság, rossz közérzet - nyakunkon az influenza szezon, sokan küzdenek a náthával is, mások esetleg arcüreggyulladással nyomják az ágyat. A változékony időjárás az egészségi állapotunkra is hatással van, és a pénztárcánkon is megérezzük, ha pocsékul vagyunk: nem csak kiesünk a munkából, de a patikákban is vagyonokat hagyhatunk ott. Utánajártunk, mit kell beszerezni a házi patikában, és érdemes-e az akciós, nagyobb kiszerelésű gyógyhatású készítményeket választani.

A változékony időjárás nem kedvez az egészségi állapotunknak: ilyenkor gyakrabban előkerül a zsebkendő, sokan panaszkodnak fejfájásra, a tömegközlekedési eszközön, a boltban vásárolva vagy a munkahelyünkön pedig gyakran találkozunk tüsszögő, köhögő emberekkel.

A héten robbant a hír, hogy Magyarországon kitört az influenzajárvány, egy hét alatt közel 17 ezer megbetegedést regisztráltak Magyarországon. A heveny, vírusos légúti megbetegedés főbb tünetei közt említi az Uzsoki utcai kórház által közzétett infografika a 38 fok feletti lázat, ami 3-4 napon át is fennállhat, a száraz köhögés is tipikus szimptóma, ahogy a fáradékonyság, erős torokfájdalom.

Ha viszont valaki köhög, vagy folyik az orra, nem biztos, hogy azonnal aggódni kellene, hogy influenzás, könnyen lehet nátha is. Ez is vírusfertőzés, viszont többnyire komplikáció nélkül zajlik le. Ha nincs magas lázunk, enyhe torokfájás jelentkezik, a tünetek pedig csak néhány nap alatt alakulnak ki, akkor nagy valószínűséggel náthával van dolgunk. Az influenza tünetei ugyanis gyorsan jelentkeznek, 3-6 óra alatt és magas lázzal és magas fájdalomérzettel járnak.

Jobb persze minden esetben orvoshoz fordulni. Már csak azért is, mert egy náthás megbetegedés esetén is előfordulhat, hogy valaki annyira rosszul érzi magát, hogy nem tudja ellátni a munkáját az egészségi állapota miatt. Ez esetben a házi orvos kiírhatja. A betegség miatti keresőképtelenség első 15 munkanapjára az általánosan használt kifejezéssel ellentétben nem táppénzt, hanem ún. betegszabadságot lehet igénybe venni, ez anyagilag is kedvezőbb: a távolléti díj 70 százaléka jár ilyenkor fizetésként, ez az összeg pedig adó‐ és járulékköteles is.

15 nap betegség után viszont táppénz jár, aminek összege legalább 730 nap folyamatos biztosításban töltött idő esetén a táppénz alapjának, vagyis a fizetésnek a 60 százaléka, 730 napnál kevesebb biztosításban töltött idő esetén és fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás időtartama alatt a táppénz alapjának 50 százaléka.

A családi kasszát tehát mindenképp megterheli egy betegség, ezért nagyon nem mindegy az sem, mennyibe kerülnek azok a gyógyhatású készítmények, amiket a patikában kell beszerezni.

A nagyobb kiszerelés biztos megéri?

Akár influenza, akár nátha gyötör minket, a gyógyszertárban biztosan vásárolni kell fájdalom-és lázcsillapítót, nátha esetén jól jön valamilyen orrspray, vitaminok, étrendkiegészítők, immunerősítők, köhögéscsillapítóra is szükség lehet, de ha fáj a torkunk, torokfertőtlenítőt sem árt venni.

A különböző készítmények ára gyógyszertáranként változó, sok a szabadáras termék, de nagyjából úgy kalkulálhatunk, hogy ha minden szükséges készítményt be szeretnénk szerezni, 10000-15000 forintot fogunk a gyógyszertárban hagyni. Kíváncsiak voltunk, jobban járunk-e, ha nagyobb kiszerelésű csomagot választunk a különböző, vény nélkül kapható termékekből. A példa kedvéért néhány, a nátha és influenza-szezonban népszerű terméknél megnéztük, milyen áron van, ha a legkisebb kiszerelést választjuk, és mennyibe kerül a nagyobb kiszerelésű változat.

Béres csepp

A leírás szerint támogatja a szervezet ellánállóképességét (pl. meghűléses megbetegedésekben, influenza idején), fáradékonyság, gyengeség esetén elősegíti a jó közérzet helyreállítását, erősíti a szervezetet. A különböző gyógyszertárakban nagyjából 1500 forint körüli összegért lehet beszerezni a 30 milliliteres üvegcsét, a négydarabos csomagot pedig a Szimpatika gyógyszertárakban 3765, de találtunk olyan patikát is, ahol 4359 forintot kérnek érte. A Benu gyógyszertárakban a honlap szerint 4299 forintért lehet beszerezni a négyes pakkot, az egyik drogéria webshopján pedig 3999 forintért lehet megvásárolni.

Vagyis, ha azt nézzük, hogy egy üvegcséért 1500 forint körüli összeget kell fizetnünk, de 4000 forint körüli összegért már négy darabot kapunk, akkor egyértelműen jobban járunk a nagyobb kiszereléssel. Persze a dobozon mindig nézzük meg a feltüntetett lejárati időt, de ha azt is figyelmbe vesszük, hogy a cseppből megelőzési célra 40 kilogramm testsúly felett kétszer 20 csepp, ha pedig fennálló panaszok kezelésének céljából szedjük, akkor 40 kilogramm feletti testsúly esetén már háromszor 20 csepp fogyasztását javasolják, kiderül, hogy a csepp gyorsan fogy, biztos nem fog megromlani otthon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Neo Citran por

A paracetamol tartalmú por a megfázás következtében kialakuló torokfájás, láz, nátha, fejfájás és végtag-, ill. izomfájdalom kezelésére szolgál. Több kiszerelésben kapható, van 6, 10 és 14 csomagot tartalmazó változat is. Az árak itt is változatos képet mutatnak: a Pingvin Patikában  most az összes változatot 12 százalékkal olcsóbban rendelhetjük meg, a 6 darabos 1407, a 10 darabos 1865, a 14 pedig 2252 forintba kerül. Vagyis ha a 6-os kiszerelést választjuk, egy csomag italpor ára 234,5 forint lenne, de ha a tízest, akkor már csak 186,5, ha viszont a 14-est, egy tasak ára 160,8 forintra jön ki.

A Benu gyógyszertár webshopjában is beszerezhető a készítmény, a 6 darabos itt 1699, a 10 darabos 2199, a 14 pedig 2619 forintba kerül. Itt is egyértelműen látszik, hogy jobban járunk, ha a 14 tasakos dobozt választjuk.

Aspirin Komplex forró ital

A granulátum fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, lázcsillapító és orrdugulást csökkentő hatással rendelkezik, vagyis jól jön, ha van otthon az influenza-szezon közepén. A Benu gyógyszertárakban most 2019 forint helyett 1699 forintért lehet beszerezni a tízes kiszerelésű változatot, míg a húsz tasakot tartalmazó doboz 2929 forintba kerül. Az egységárat nézve így is jobban járunk a nagyobb kiszereléssel, hiszen egy tasak így mindössze 146,50 forint, viszont ha a tízest választjuk, közel 170 forintra jön ki egy adag italpor.

Az Alma gyógyszertárak januári akciós újságjából kiderül, hogy a 10 tasakos termék most 1729 forintba kerül, így az egységár 172,9 forintra jön ki. A Pingvin patikában a 10 tasakos dobozért 1399 forintot kell fizetni (bár ehhez még hozzájön a 750 forintos házhozszállítási díj), a húsz darabos kiszerelés ára pedig 2354, ha az interneten rendeljük meg a terméket. Az egységár a tízdarabos kiszerelésnél 140, míg a húszdarabos választása esetén 118 forint, vagyis elég jelentős a különbség. Itt is jobban járunk, ha a húszas pakkot választjuk.

Advil Ultra Forte

Ez a kapszula hatékony fájdalomcsillapító, lázcsillapító, emellett gyulladáscsökkentő hatása is van. Lehet kapni 8, 16 és 24 darabos csomagot is. A Pingvin patikában a 8 darabos ára 988 forint, az egységár 124 forint /darab, a 16 darabosért 1693 forintot kell fizetni, így az egységár 106 forint / darab, a 24-esért pedig 1849 forintot kérnek, vagyis az egységár már 77 forint / darab.

A Benu gyógyszertárakban a 8 darabos kiszerelés ára 1209, a 16-osé 2019, a 24 szeresé 2729 forint. Vagyis igaz, hogy a 24-esért 1520 forinttal többet fizetünk, viszont cserébe háromszoros adagot kapunk. A készítményt viszont nem szabad hosszú ideig alkalmazni, a betegtájékoztató szerint a 10 napos kezelési időt nem szabad túllépni.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem