2020. szeptember 18. péntek Diána

Súlyos kór támadja a magyarokat: ezekkel a tünetekkel rögvest menj orvoshoz


Kitört az influenzajárvány, egy hét alatt közel 17 ezer megbetegedést regisztráltak Magyarországon. Százezer lakosra vetítve a betegek száma Pest és Fejér megyében, valamint a fővárosban a legmagasabb, a legtöbb beteg a 15-34 éves korosztályból kerül ki, a betegek 26,6 százaléka gyerek. Fejfájás, láz, hidegrázás, orrfolyás, köhögés, tüsszögés - változatosak lehetnek a tünetek. Mutatjuk, mit érdemes beszerezni a házi patikába, és mikor érdemes orvoshoz fordulni.

Tegnap robbant a  hír, hogy kitört az influenzajárvány Magyarországon. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztálya közölte, az országban január 15-21. között az előző hetinél 32,7 százalékkal többen, azaz

16 850 ember fordult influenzaszerű tünetekkel orvoshoz.

Százezer lakosra vetítve a betegek száma Pest és Fejér megyében, valamint a fővárosban a legmagasabb, Csongrádban, Borsod-Abaúj-Zemplénben és Nógrád megyében a legalacsonyabb. A közlemény szerint a legtöbb beteg a 15-34 éves korosztályból kerül ki, a betegek 26,6 százaléka gyerek. Az harmadik naptári héten végzett laboratóriumi vizsgálatok 19 influenza B és egy influenza A vírust azonosítottak.

Hogy védekezhetünk az influenza ellen?

Az influenzavírusok főként cseppfertőzéssel, főként nyálcseppekkel terjednek, amelyek tüsszögés, köhögés során jutnak a levegőbe. Akadályozza a vírusok levegőben történő terjedését, ha a beteg szájmaszkot visel, de Magyarországon ez még elég szokatlan látványt nyújt. Ha valaki nem akar maszkot viselni, máshogy is védekezhet az influenza ellen. Érdemes jobban odafigyelni arra, hogy ne nyúljunk az arcunkhoz, véletlenül se piszkáljuk a szemünket, ne nyúljunk a szánkhoz kézmosás előtt. Akár az irodában, akár tömegközlekedve ugyanis könnyen kapcsolatba léphetünk a vírussal: a Magyar Kardiológusok Társasága még tavaly novemberben kiadott közleményében hangsúlyozta,

az influenzavírusok papíron és ruhán 8-12 órán át megőrzik fertőzőképességüket, míg kilincseken, asztallapon 24-48 órán át, nedves felületeken akár 72 órán át is életképesek maradhatnak.

Épp ezért a szokásoshoz képest érdemes gyakrabban kezet mosni, fertőtleníteni az általunk használt eszközöket.

A héten egyébként a nemzetközi média beszámolt egy új kutatásról, amely szerint az influenza nem  csak köhögéssel, tüsszögéssel terjed, de pusztán kilégzéssel is.

Azt találtuk, hogy az influenzás betegek a kilégzésükkel is vírusokat juttatnak a levegőbe, köhögés vagy tüsszögés nélkül is

- idézi a brit Telegpah Donald Miltont, a Marylandi Egyetem munkatársát, a kutatás vezetőjét, aki figyelmeztet mindenkit: aki nem köhög, az is megfertőzhet másokat, épp ezért azt javasolja, hogy aki észleli magán a tüneteket, az inkább maradjon otthon, ne menjen dolgozni, ne menjen közösségbe.

Nem csak Magyarországon szedi áldozatait az influenza, világszerte járvány van: Angliában két hét alatt 150 százalékkal nőtt a megbetegedések száma, az amerikai Járványügyi Központ (CDC) adatai szerint pedig eddig 30 gyerek vesztette életét a betegség következtében.

Szeretném hangsúlyozni, hogy aki még nem oltatta be magát, az tegye meg minél előbb, és oltassa be a gyerekeit is

- idézi a Reuters Dr. Brenda Fitzgeraldot, a CDC igazgatóját, aki arról is beszélt, hogy a vírus már minden amerikai államban felütötte fejét.

Magyarországra egyébként  már tavaly október végén megérkezett az influenza elleni ingyenes védőoltás a háziorvosokhoz, összesen 1,3 millió adag érhető el térítésmentesen. 

Minden várandós kismamának azt javaslom, adassa be az oltást. Így első influezaszezonban méhen belül immunizálja születendő gyermekét saját ellenanyagaival. Fizetniük sem kell érte, az injekció ingyenes

- mondta a Pénzcentrumnak tavaly novemberben Dr. Scheiber Dóra házi gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének vezetőségi tagja. Arról is beszélt, hogy érdemes beoltatni a 3 év alatti gyerekeket is. 10 év feletti gyermekek és serdülőknek egyébként egy adagra van szükségük. Ha gyerek 9 évesnél fiatalabb és előzőleg nem volt beoltva influenza ellen, akkor viszont az első oltási szezonban két adagra lenne szükség, a másodikat legalább 4 hetes időtartam elteltével kell neki beadni.

A 3 év alattiak oltása 3000 forint körül várható.

Azonban a krónikus betegségben szenvedő gyerekek ingyen jogosultak az oltásra és rendszerint az oltóanyag ellátottság bőségesen fedezi az igényeket, különösen a 3 év feletti gyermekek körében.

Nem csak a kismamák juthatnak hozzá térítésmentesen a vakcinához. Ingyenes védőoltásra jogosultak egyébként az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat honlapja szerint

  • a 60 év felettiek, egészségi állapottól függetlenül
  • krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, asztmás betegek
  • súlyos elhízás vagy neuromusculáris betegség miatt korlátozott légzési funkciójú betegek
  • szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a kezelt magas­vérnyomás-betegséget)
  • veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedő betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is)
  • krónikus máj- és vesebetegek
  • anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. diabetes
  • azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenza szezonális időszakára tervezik
  • ápolást, gondozást nyújtó, rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban, vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek
  • tartós szalicilát-kezelésben részesülő gyermekek és serdülők (a Reye-szindróma veszélye miatt)

Nem kell fizetniük a vakcináért az egészségügyi dolgozóknak sem, különös tekintettel a transzplantációs, az onkológiai, a hematológiai, a dializáló, szülészeti-nőgyógyászati, a felnőttek és a gyermekek számára intenzív ellátást nyújtó, valamint a krónikus belgyógyászati osztályokon a betegekkel közvetlen kapcsolatba kerülő személyekre, továbbá a várandós nők és az újszülöttek, csecsemők gondozását végző egészségügyi dolgozóknak sem (beleértve a védőnőket is), és ápolást, gondozást nyújtó egészségügyi/szociális intézmények dolgozóinak sem.

Az állattenyésztéssel foglalkozók számára is ingyen biztosítják az oltóanyagot, vagyis aki sertés és baromfi tartásával, valamint ezen állatok szállításával foglalkozik, baromfifeldolgozókban, a vágóhidakon dolgozik, állati eredetű influenzavírussal fertőzött vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkozik, az is ingyen megkaphatja az oltást. A köznevelési intézményben dolgozók szintén térítésmentesen oltathatják be magukat.

Mit vegyünk a patikában?

Vírusfertőzésről lévén szó, az elsődleges a tüneti kezelés. Vagyis érdemes beszerezni valamilyen láz- és fájdalomcsillapítót. A leggyakoribbak az ibuprofen és a paracetamol tartalmú készítmények. Ezek használatával kapcsolatban nagyon lényeges, hogy több készítményben is megtalálhatóak, ezért figyeljünk arra, hogy ne vegyük be ugyanazt a hatóanyagot több különböző néven. Az árak változatos képet mutatnak, nem mindegy, a különböző készítményt melyik patikában szerezzük be.

Érdemes úgy számolni, hogy a 10 darabos kiszerelésű láz-és fájdalomcsillapítókért 1000, a 20 darabosért 1500 forint körüli összeget fognak kérni a patikákban.
A gyermekek számára elérhető, 100 milliliteres belsőleges szuszpenziók ára 700-1600 forint között mozog.

Az orrfolyás és orrdugulás elleni készítmények sem hiányozhatnak otthonról. Az orrdugulás és orrfolyás kezelésében egyaránt hasznosak lehetnek a tengervizes sós orrspray-k és az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentő készítmények is.

Ezek mellett kiegészítő terápiaként a gyógynövények is jól alkalmazhatók például hársfavirág, bodza, kakukkfű vagy a különböző teakeverékek

 - mondta korábban a Pénzcentrumnak dr. Takács Dóra gyógyszerész. Orrcseppet már 449 forintért is kaphatunk, de az ismertebb márkák ára 1000-1500 forint körül alakul. Csipkebogyó-, bodza-, hársfateát 500-600 forintért kaphatunk a patikákban, drogériákban, ha viszont nem akarjuk mi elkészíteni a teakeveréket, lehet vásárolni meghűlés elleni teakeveréket is, ennek ára 1000-1200 forint, patikától és drogériától függően.

Ha észleljük a tüneteket, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni, ugyanis a betegségnek komoly szövődményei lehetnek.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.