12 °C Budapest
Jajj a betegeknek, ha ez a terv összejön: ápolók fognak altatni

Jajj a betegeknek, ha ez a terv összejön: ápolók fognak altatni

2017. december 19. 10:00

Ha minden a tervek szerint alakul, kiterjesztett szakápolói képzéssel is lehet majd 2019. februártól altatni Magyarországon, akkorra végeznek ugyanis majd a Pécei Tudományegyetem új képzésén az első hallgatók, amely önálló altatásra kapnak majd jogosultságot. Az aneszteziológusok, azaz altatóorvosok szerint ez nem jó ötlet - írja az Index.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Aneszteziológia szakápolói mesterképzést indít a Pécsi Tudományegyetem, de még nem derült ki, hogy pontosan milyen esetekben dolgozhatnak majd orvosi felügyelet nélkül a szakor elvégző ápolók. Az altatóorvosi szakma szerint veszélyes lesz, ha orvos nélkül vezényelnek le egy altatást, még akkor is, ha egyébként "rutinesetnek" minősül egy-egy műtét.

Ebben a szakmában nincs rutineset. A legváratlanabb komplikációk gyakran az ilyen rutineseteknél következnek be, a bonyolult eseteket általában annyira előkészítjük és megtervezzük, hogy ott kevéssé történik váratlan esemény. Mit tudna tenni ilyenkor egy másfél éves képzésen átesett szakápoló, aki egyedül van a beteg mellett?

- mondta az Indexnek egy aneszteziológus. Ahhoz, hogy valaki altatóorvos lehessen, előbb el kell végezni az orvosi egyetemet (6 év), majd újabb ötéves képzési periódus következik.

A lap cikkében megkérdezték a képzést szervező egyetemet is, ahol elmondták, hogy az új végzettséggel nem lehetne helyettesíteni az altatóorvosokat, mindemellett nemzetközi példák szerintük azt mutatják, hogy ugyanolyan rizikójú betegeknél nincs minőségbeli különbség a szakápolók és orvosok által végzett altatások esetében.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00