12 °C Budapest

Hány éves vagy? Ezekre az ételekre van most a legnagyobb szükséged

2017. augusztus 12. 13:00

Az egészséges életmód és táplálkozás fontosságát már jó régóta ismerjük, de arra is érdemes odafigyelni, hogy milyen életkorban, mely tápanyagokra van a legnagyobb szükségünk. Nézd meg, a te szervezetednek mire van most a legnagyobb szüksége.

Ahogy öregszünk, változnak a prioritások, a hobbink és az étkezési szokásaink is. Minden tápanyagnak van egy bizonyos funkciója a szervezetben, és a változások miatt minden életszakaszban más és más tápanyagokra van nagyobb szüksége a szervezetünknek. A változatos étkezésre persze egész életünkben érdemes hangsúlyt fektetni, hogy egészségesek és kiegyensúlyozottak lehessünk. Itt egy átfogó útmutató, amely elmagyarázza a szükséges kalóriákat és táplálékfajtákat az életkorokban

20-as évek

A 20-as évek az az időszak, amikor a legaktívabb az anyagcserénk. Arra kell odafigyelni, hogy tápanyagban gazdag ételeket fogyasszunk, például teljes kiőrlésű gabonát, zöldséget, gyümölcsöt, halat, tojást, hüvelyeseket. Lehetőleg kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, mert később egészségügyi problémákat okozhat.

Ha az átlagnál aktívabb életet élsz, akkor nem csak több kalóriára van szükséged a mindennapokban, hanem B-vitaminra is, ami a kalóriákat energiává alakítja. A bőr rugalmasságának és szépségének fenntartásához fontos cinkben gazdag ételeket is fogyasztani. Ilyen például a tökmag, a szezámmag, a csicseriborsó, valamint hetente érdemes jó minőségű vörös húst is fogyasztani.

30-as évek

Itt az ideje felhagyni az egészségtelen szokásokkal, letenni a cigit, elfelejteni az éjszakai nagy evéseket (vagy legalább is ne minden este). Ez azoknál a férfiaknál és nőknél még fontosabb, akik gyermeket szeretnének. Az életmód ugyanis nem csak a női termékenységet, de a spermák egészségét is meghatározza.

A 30-as években gyakran több stressz éri az embert, mint a korábbi évtizedben. Fontos a kiegyensúlyozott vércukorszint, mivel így könnyebben kezeli az ember a stresszt. A lassan felszívódó szénhidrát jó hatással van a szervezetedre, és minden étkezés során érdemes fehérjét tartalmazó ételeket fogyasztani. A B-vitamin a 30-as években is fontos. Jönnek az első ráncok. A zöldségek és gyümölcsök tele vannak "öregedésgátló" antioxidánsokkal, ezért is jó, ha ezekből minél többet és többfélét fogyasztunk.

40-es évek

Növekvő család, jelzáloghitel, karrier - a szakértők szerint ez az igazán stresszes érvtized. Ezen felül ráadásul a hormonális változások is indulnak, nőknél és férfiaknál egyaránt. Kimerülhet a magnéziumkészlet a változások és a stressz miatt, így létfontosságú minél több zöldleveles zöldséget fogyasztani, például spenótot, salátákat, de tabletta formájában is lehet segíteni a szervezet magnéziumszintjét. A magnézium létfontosságú a hormonok szabályozásában, az izmainknak is szükségük van rá, és a jó alváshoz is elengedhetetlen.

Az öregedés jelei felett már nem lehet szemet hunyni a 40-es években, a ráncokon felül ízületi fájdalmak is jelentkezhetnek. Ezért sok antioxidáns és gyulladáscsökkentő tápanyagot érdemes bevinni a szervezetbe, a színes zöldségek és a kurkuma fogyasztása is javasolt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A májnak is szüksége van egy kis támogatásra, ezt sokan csak abból veszik észre, hogy ha egy baráti, vagy családi összejövetelen iszik egy kevés alkoholt, az sokkal jobban megviseli a szervezetét, mint a 20-as éveiben. A májat sötétzöld zöldségekkel, hagymával, fokhagymával lehet erősíteni, valamint a brokkolival és a káposztafélékkel.

50-es évek

Az ötvenes éveinkben a szívünk egészségére kell kiemelt hangsúlyt fektetni, ebben a korban ugyanis gyakran előfordulhatnak keringési problémák. A rendszeres testmozgás, és a magas rost- és antioxidáns tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása elengedhetetlen.

A látás is romolhat ebben az életszakaszban, ennek megakadályozása, vagy lassítása érdekében luteinben gazdag ételeket érdemes fogyasztani. Ez egy sárga pigment, amely védi a látásunkat. Együnk spenótot, káposztát, brokkolit, sárga zöldségeket, valamint jó minőségű tojást, mivel annak a sárgájában is van lutein.
A sárga, narancssárga és zöld zöldségek fogyasztása a bőrre is jó hatással van.

60-as évek

A csontok erőssége a nők és a férfiak esetében is a 60-as éveikben romlik. A kalcium és a D-vitamin különösen fontos a csont szilárdságának megőrzésében. A tejtermékekben, a zöldségekben, diófélékben és olajos magvakban sok kalcium van, ezekből érdemes a korábbinál többet fogyasztani.
A rendszeres sport ebben az életszakaszban is nagyon fontos. A szem, a szív és az agy egészségének fenntartásához szükség van omega-3 és omega-6 zsírsavakra is. A tenger gyümölcsei dúskálnak ezekben a zsírsavakban.

A B12-vitamin hiány is könnyebb kialakulhat ebben a korban, pedig az egészséges idegekhez, az agyműködéshez és a vörösvérsejt képzéséhez szükségünk van B12-vitaminra. Az olajos halak és a vörös húsok a B12-vitamin legjobb természetes forrásai.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem