26 °C Budapest
Mutatjuk, mennyit vesz ki a közösből egy beteg magyar

Mutatjuk, mennyit vesz ki a közösből egy beteg magyar

2016. augusztus 28. 11:30

Több mint egymillióan egyáltalán nem voltak orvosnál tavaly, ezzel szemben 22 emberre több száz millió forintot költött az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Nézzük, ki ér a legtöbbet!

Az elemzés megerősíti a már többször is ismertetett trendet, miszerint a nők gyakrabban, a férfiak ritkábban járnak orvoshoz. A nőknél a vérnyomás- vagy anyagcsere probléma a leggyakoribb, átlagos ellátásuk tavaly 107 ezer forintjába került az OEP-nek, a legtöbben azonban csak 30 ezer forintot vettek ki a rendszerből. Egyvalaki viszont 280 milliót - írja az abcug portál (a ritka betegségek, enzimhiányos kórképek gyógyítása kerül ennyibe - a szerk.)

A cikk a tb kasszába való be és az abból való kifizetések aránytalanságait számba véve beszámol arról, hogy a körülbelül hatmillió keresőkorú magyar állampolgár közül csak 2,7 millióan fizetnek a minimálbérnél nagyobb összeg után járulékot. A kifizetésekben viszont százmilliós az aránytalanság.

Tavaly 1369 milliárd forint költött az OEP természetbeni kiadásokra, azaz többek között háziorvosi ellátásra, járó- és fekvőbeteg szakellátásra, betegszállításra, fogászatra, vagy gyógyszerek ártámogatására, s a nyilvántartásban 10,1 millióan szerepeltek, akik jogosultak voltak ellátásra. Közülük a legtöbben - hatmillióan - végigjárták az általános betegutat, azaz elmentek a háziorvosukhoz, aki beutalta őket egy szakellátásra, ahol végül felírtak számukra egy receptet. 1,1 millió magyar tavaly egyáltalán nem járt orvosnál, sőt, semmilyen ellátást nem vett igénybe, azaz vényköteles gyógyszert sem váltott ki.

Rögtön szakellátásba jelentkezett 780 ezer magyar, nyolcvanezer olyan ember is volt, akik sem háziorvosnál, sem pedig szakellátásban nem jártak, mégis kaptak receptet, amit valószínűleg az egyik rokonuk vagy a magánorvosuk írt fel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 Az egy főre jutó átlagos kiadások az életkorral jellemzően változnak, idősebbeknél a költés az átlagos igénybevételnek körülbelül a háromszorosa. Területi alapon a déli és keleti határok mentén, illetve az egyetemi városok környéken fordulnak a magyarok a legtöbbször orvoshoz. A legtöbb pénzt a fekvőbeteg szakellátás és a gyógyszerek ártámogatása viszi el, együtt több mint a kiadások kétharmadát teszik ki.

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?