Az új sikersorozatban a zombiapokalipszisért egy gombafaj felelős, amely megfertőzve az embert átveszi az irányítást a test felett.
Találkoztál már olyan fagyizóval, ahol a remek látvány ellenére csupán egy hatalmas adag íztelen színes "fagyit" kaptál?! Ha még nem volt ilyen élményben részed, akkor jobb, ha elkerülöd a csalódást. Mutatjuk, hogyan ismerheted fel a silány minőségű fagyikat.
Egyre nagyobb problémát jelent a magyar cukrászoknak az úgynevezett "albán jelenség" - ami röviden annyit takar, hogy számos helyen gyenge minőségű alapanyagokból rossz fagylaltot készítenek és mi meg persze megvesszük, mert nagy adagot kapunk olcsón.
A témával a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét kerestük meg, akiktől nagyon rövid időn belül az ország különböző pontjairól 5 felháborodott cukrász válaszát is megkaptuk. A cukrászok szinte azonos véleményen voltak, vagyis úgy gondolják, hogy az albán fagyizók tisztességtelen piaci magatartásukkal hatalmas anyagi és erkölcsi károkat okoznak közvetlenül a magyar fagylaltos társadalomnak, közvetetten pedig minden vásárlójuknak és az egész magyar gazdaságnak.
Mi velük a gond?
Az albán fagyizók általában szakmai háttér és végezettség nélkül dolgoznak, sokszor ellenőrizetlenül - például éjszakai fagyasztással. A legtöbbször pedig persze a tulajdonosi háttér is tisztázatlan.
- meséli az egyik megkérdezett cukrász.
A fagylaltokban stabilizátoroknak és emulgátoroknak többszörösét használják fel. Emellett silány alapanyagokkal dolgoznak, a vendégek nem igazán kapnak itt mást, mint: festékeket, aromákat, savót, soványtejport, minimális természetes alapanyagot és rengeteg levegőt.
A jelenséget akár vattacukor-effektusnak is nevezhetnénk, ugyanis a jó minőségű fagylaltba a fagyasztás során maximum 30-35 százalék a levegő, a szóban forgó fagylaltoknál azonban nem ritka a 100 százalékos térfogatnövelés sem, vagyis gyakorlatilag
Miért tehetik ezt meg?
A probléma forrása, hogy jelenleg nagyon laza az élelmiszertörvény fagylaltra vonatkozó szabályozása. Például fontos, hogy a gyümölcsfagylaltba kerüljön gyümölcs, de az már nincsen megszabva, hogy mekkora mértékben. Vagyis például már arra a fagyira is ráírhatják, hogy "eper fagylalt" amelynek nagyon minimális az eper tartalma.
Éppen emiatt a Magyar Cukrászok Ipartestülete szerint az élelmiszertörvény változtatása lenne szükség, ennek érdekében pedig már dolgoznak is egy ajánláson, amit a kormány elé szeretnének terjeszteni.
LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!
A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%, a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)
Honnan tudhatjuk, hogy rossz helyen járunk?
Az albán fagyizók rendszerint jól bejártatott cukrászdák, vagy fagyizók környékére települnek és gyakorlatilag már az ország minden pontján megtalálhatjuk őket. Általában az árusítás körülményei minimalizálva vannak. Nem tudunk leülni, nincs wc, nincs kézmosási lehetőség, és nincs lehetőségünk kehelybe kérni a fagyit.
Az ilyen helyeken mindig nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a pult folyamatosan telinek látsszon, nem ritka, hogy a fagyos hab a tégely peremétől 25-30 centi magasan kiemelkedik, aminek a teteje van csak meglocsolva öntettel, a fagylalt között soha nincsenek ezekből az öntetekből rétegek, aminek két oka van: ne növelje az alapanyagköltséget, és az, hogy az este megmaradt fagylalt felolvasztás után újra fagyasztható legyen a másnapi nyitásra.
A fagylaltok színe a habosítás miatt mindig halvány, emiatt pedig persze az ízek is elvesznek. Csukott szemmel szinte felismerhetetlen a fagyi íze. Kóstolás közben pedig zsíros és aromás érzést keltenek a szájunkban.
Mennyi az annyi?
A finom és jobb minőségű kézműves fagylaltért 200-500 forint körül kell fizetnünk és ezért cserébe általában 4-6 dkg fagylaltot kaphatunk. Ezzel szemben az albán fagyik a mennyiségre és az olcsóságra mennek rá; náluk 10 dkg egy gombóc és ezért 150-200 forintot kérnek. A gond ezzel csak az, hogy ezt a rossz alapanyagok és a túlzott habosítás tudják megtenni.
Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.
Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.
Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!
A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.
-
Visszatér a korábbi slágertermék: újra elérhető tőke- és hozamvédett befektetési alap a piacon
Fenntartható élelmiszergazdaság és energetika felpörgése akár 20 százalék hozamot is adhat 5 év alatt az OTP-nél.
-
Újra eljött a bankbetétek ideje?
Már 10 százalék feletti lekötött betét is van a piacon – a MagNet értékelte a helyzetet.
- Dánia nyerte a férfi kézilabda-világbajnokság döntőjét
- Még 25 százalék fölött lehet az infláció januárban Nagy Márton szerint - a nap hírei
- Megszólaltak a magyar játékosok a kézilabda vb-t záró vereség után
- Minden negyedik négyzetméter erdő lesz 2030-ra
- Polgár Csaba: sokat ledolgozott többéves lemaradásából a hazai robotsebészet
- Férfi kézilabda-vb - Spanyolország nyerte a bronzérmet
Digital Transformation 2023
Sustainable Tech 2023
Biztosítás 2023


