17 °C Budapest
Ezt a külföldön dolgozók sokszor elfelejtik: aztán jön a bírság

Ezt a külföldön dolgozók sokszor "elfelejtik": aztán jön a bírság

2015. október 24. 13:00

A következő években várhatóan több magán-egészségbiztosító jelenik majd meg a magyar piacon. A működési elvük nagyon leegyszerűsítve az, hogy havi 25-40 ezer forintért cserébe nem kell kiállnunk a sort a háziorvosnál, elfelejthetjük a kórházi (műtéti) várólistákat, sőt, akár még a gyógyszereinket is ők állják. Egyelőre azonban leginkább a kivándorló magyarok jelenthetik számukra az egyik fontos célcsoportot.

Ha valaki külföldön (más EU-országban) dolgozik, alapvetően négyféle társadalombiztosítási lehetőséget választhat

  • Továbbra is itthon fizet: ez szabálytalan, ráadásul külföldön csak sürgősségi ellátásra lesz jogosult
  • Átmenetileg sehol sem fizet: nem kap ellátást, a NAV viszont 5 évre visszamenőleg követelheti a be nem fizetett járulékokat, ha hazajön
  • Európai egészségbiztosítási kártyát vált ki: ez csak a Magyarországon élőknek nyújt hivatalosan külföldi ellátást, a jogosulatlanul igénybe vett ellátás költségét pedig visszakövetelheti az OEP
  • A fogadó országban fizet járulékot: jogosult lesz az alapszolgáltatásokra, a kiegészítő szolgáltatások viszont általában drágák külföldön

Ha valaki egy meghatározott időre külföldre megy, vagy már ott van, de még nincs állása, akkor a magyar szabályozás szerint itthon továbbra is fizetnie kell a társadalombiztosítást. A jogszabály kimondja azt is, ha valaki kitelepült, itthon már nem fizetheti a tb-t, a kiköltözés után 15 nappal ki kell jelentkeznie az Országos Egészségbiztosítási Pénztár rendszeréből, és csak a fogadó országban fizetheti tovább a járulékokat.

Aki viszont korábban kijelentkezett az OEP rendszeréből, de később mégis visszaköltözik, arra a továbbiakban Magyarországon is külföldiként tekintenek, így ha nem talál azonnal bejelentett munkát, egy évig a minimálbér 50 százalékát kell fizetnie az állami egészségügyi ellátásért, és csak az egy év letelte után fizetheti a szokásos havi 6 660 forintot.

Ünnepekkor sokan mennek orvoshoz

A nagyobb iskolai szünetekben (pl. húsvét, karácsony környékén) hirtelen nagyon sokan foglalnak helyet a magyar magánorvosokhoz - sok külföldön dolgozónak ugyanis ilyenkor van ideje/lehetősége Magyarországon orvoshoz menni.


A külföldre távozók többsége még az indulás előtt ki szokta váltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, ami 36 hónapig érvényes az EU-n belül, ahol a magyar TB terhére lehet orvosi ellátást igénybe venni. Ez a lehetőség azonban hivatalosan csak a turisták számára jár, akik külföldre költöznek, azok számára érvényét veszti a kártya.

Egyre többen választják a magánbiztosítókat

Jelenleg még inkább a külföldön dolgozó magyarok számára lehetnek hasznosak azok a magán egészségbiztosítók, amelyek egész Európára "lefedettséget" biztosítanak, azaz egy meghatározott összegért - például havi/éves díjért - cserébe orvosi ellátást biztosítanak, akár egész Európa területén - és persze a lakóhely szerinti országban is, kiegészítve, de inkább helyettesítve az adott ország kórházi ellátását.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mint azt Kovács András, a MediHelp magán egészségbiztosító üzletfejlesztési igazgatója egy keddi sajtó-háttérbeszélgetésen a Pénzcentrum kérdésére elmondta: arra kell számítani, hogy a következő években több ilyen biztosító is megjelenik Magyarországon, és egyre több ügyfél is lesz.Beszédes adat, hogy a nagyobb magánszolgáltatók évről évre folyamatos - akár évi 15-20 százalékos - forgalomnövekedésről számolnak be Magyarországon.

A magán egészségbiztosítók működésének lényege, hogy egy befizetett díjért (kb. havi 15-40 ezer forint/fő) teljes körű orvosi ellátást biztosítanak, szabad orvosválasztással, a várólisták megkerülésével. Ugyanakkor - az üzletfejlesztési igazgató szerint - ha sokan veszik igénybe az ilyen szolgáltatásokat, segíthet az állami egészségügyi rendszeren is: akinek ugyanis saját biztosítója fizeti a műtétjét, lekerül a kórházi várólistáról, így az a lista rövidebb lehet.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?