13 °C Budapest

Ezt a külföldön dolgozók sokszor "elfelejtik": aztán jön a bírság

2015. október 24. 13:00

A következő években várhatóan több magán-egészségbiztosító jelenik majd meg a magyar piacon. A működési elvük nagyon leegyszerűsítve az, hogy havi 25-40 ezer forintért cserébe nem kell kiállnunk a sort a háziorvosnál, elfelejthetjük a kórházi (műtéti) várólistákat, sőt, akár még a gyógyszereinket is ők állják. Egyelőre azonban leginkább a kivándorló magyarok jelenthetik számukra az egyik fontos célcsoportot.

Ha valaki külföldön (más EU-országban) dolgozik, alapvetően négyféle társadalombiztosítási lehetőséget választhat

  • Továbbra is itthon fizet: ez szabálytalan, ráadásul külföldön csak sürgősségi ellátásra lesz jogosult
  • Átmenetileg sehol sem fizet: nem kap ellátást, a NAV viszont 5 évre visszamenőleg követelheti a be nem fizetett járulékokat, ha hazajön
  • Európai egészségbiztosítási kártyát vált ki: ez csak a Magyarországon élőknek nyújt hivatalosan külföldi ellátást, a jogosulatlanul igénybe vett ellátás költségét pedig visszakövetelheti az OEP
  • A fogadó országban fizet járulékot: jogosult lesz az alapszolgáltatásokra, a kiegészítő szolgáltatások viszont általában drágák külföldön

Ha valaki egy meghatározott időre külföldre megy, vagy már ott van, de még nincs állása, akkor a magyar szabályozás szerint itthon továbbra is fizetnie kell a társadalombiztosítást. A jogszabály kimondja azt is, ha valaki kitelepült, itthon már nem fizetheti a tb-t, a kiköltözés után 15 nappal ki kell jelentkeznie az Országos Egészségbiztosítási Pénztár rendszeréből, és csak a fogadó országban fizetheti tovább a járulékokat.

Aki viszont korábban kijelentkezett az OEP rendszeréből, de később mégis visszaköltözik, arra a továbbiakban Magyarországon is külföldiként tekintenek, így ha nem talál azonnal bejelentett munkát, egy évig a minimálbér 50 százalékát kell fizetnie az állami egészségügyi ellátásért, és csak az egy év letelte után fizetheti a szokásos havi 6 660 forintot.

Ünnepekkor sokan mennek orvoshoz

A nagyobb iskolai szünetekben (pl. húsvét, karácsony környékén) hirtelen nagyon sokan foglalnak helyet a magyar magánorvosokhoz - sok külföldön dolgozónak ugyanis ilyenkor van ideje/lehetősége Magyarországon orvoshoz menni.


A külföldre távozók többsége még az indulás előtt ki szokta váltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, ami 36 hónapig érvényes az EU-n belül, ahol a magyar TB terhére lehet orvosi ellátást igénybe venni. Ez a lehetőség azonban hivatalosan csak a turisták számára jár, akik külföldre költöznek, azok számára érvényét veszti a kártya.

Egyre többen választják a magánbiztosítókat

Jelenleg még inkább a külföldön dolgozó magyarok számára lehetnek hasznosak azok a magán egészségbiztosítók, amelyek egész Európára "lefedettséget" biztosítanak, azaz egy meghatározott összegért - például havi/éves díjért - cserébe orvosi ellátást biztosítanak, akár egész Európa területén - és persze a lakóhely szerinti országban is, kiegészítve, de inkább helyettesítve az adott ország kórházi ellátását.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mint azt Kovács András, a MediHelp magán egészségbiztosító üzletfejlesztési igazgatója egy keddi sajtó-háttérbeszélgetésen a Pénzcentrum kérdésére elmondta: arra kell számítani, hogy a következő években több ilyen biztosító is megjelenik Magyarországon, és egyre több ügyfél is lesz.Beszédes adat, hogy a nagyobb magánszolgáltatók évről évre folyamatos - akár évi 15-20 százalékos - forgalomnövekedésről számolnak be Magyarországon.

A magán egészségbiztosítók működésének lényege, hogy egy befizetett díjért (kb. havi 15-40 ezer forint/fő) teljes körű orvosi ellátást biztosítanak, szabad orvosválasztással, a várólisták megkerülésével. Ugyanakkor - az üzletfejlesztési igazgató szerint - ha sokan veszik igénybe az ilyen szolgáltatásokat, segíthet az állami egészségügyi rendszeren is: akinek ugyanis saját biztosítója fizeti a műtétjét, lekerül a kórházi várólistáról, így az a lista rövidebb lehet.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem