Lejárt jogsi: van, akinek ilyen nehéz lesz a hosszabbítás

2015. május 30. 09:10

Nem hosszabbítják meg azoknak az autósoknak a jogosítványát, akikről kiderül, hogy kóros alvászavarral küzdenek. Nincs elég szakember a részletes vizsgálathoz, állítja egy főorvos, viszont egyre több közlekedési balesetet okoznak a vezetés közben elalvó autósok, állítja a rendőrség - írja a Totalcar.

2011-ben 186, tavaly 290 közlekedési balesetet történt az utakon azért, mert egy autós elaludt a volánnál. Az elalvásos balesetek nem csak nálunk jelentenek nagy gondot, ezért egy Európai Uniós előírás értelmében az alvászavarok tüneteire március vége óta külön figyel a háziorvos, ha valaki a lejáró jogosítványunkat szeretné meghosszabbíttatni. Mindez nem keverendő össze az egyszerű fáradtsággal és kialvatlansággal, mert alvászavarról akkor beszélünk, ha valaki ugyan időben lefekszik este, mégsem tudja kipihenni magát, de fogalma sincs, miért.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában megváltoztatták a jogszabályt, amelyben leírják, milyen orvosi vizsgálatokat kell elvégezni, mielőtt újabb 5-10 évre meghosszabbítják a jogsinkat. A jogszabály jót akar, csakhogy az orvosok zöme nem készült fel a változásra. Akinek most jár le a jogosítványa, alvászavar-gyanú esetén kérdezéses tesztre, esetleg alváslaborban végzett vizsgálatra számíthat, és akár hetekig-hónapikig nem vezethet.

Mivel a szomnologia, vagyis az alvásorvoslás csak ettől az évtől lett önálló szakág, nagyon kevés helyen képesek az országban az alvászavarok részletes kivizsgálására. Dr. Várdi Katalin, a terület szakértője

összesen hét, az Országos Egészségpénztár által jóváhagyott helyet sorol fel, csak ezeken a helyeken írhatják fel az alvássegítő készüléket.

Ahol ő dolgozik (a Törökbálinti tüdőgyógyintézetben) most két-három hónapos a várólista, pedig a jogszabálymódosítás még nem zúdította rá a rendszerre a vezetéstől eltiltott autósok tízezreit. A szakember már most sem javasolja a vezetést azoknak, akik valamilyen alvászavarral érkeznek hozzá, hiszen ők a nap bármely szakában elveszíthetik a koncentrációs készségüket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem kezelhetetlen a probléma, de aki megkapja a diagnózist,

annak az alváshoz viselt légzéssegítő készülékre lesz szüksége. Az úgynevezett CPAP gép drága, minimum 250 ezer forintba kerül, és ha most azt gondolják, hogy semmi gond, mert fizeti az állam, akkor tévednek.

Az alvásszakértő szerint az Országos Egészségpénztár csak a súlyos esetekben téríti az ár felét, de az OEP csak azokat az eseteket tekinti súlyosnak, amikor valakinek éjjelente, egy órán belül harminc vagy több (!) légzéskimaradása van.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?