17 °C Budapest

Online gyógyszervásárlás: nem minden webpatika az, aminek látszik

2014. április 7. 09:02

Egyre növekszik az online patikák száma hazánkban. Ezeket kizárólag gyógyszertárak működtethetik, és csakis recept nélküli szereket forgalmazhatnak. Ennek ellenére több honlap is úgy hirdeti magát webpatikaként, hogy nem is igazi online gyógyszertár- írja a Világgazdaság.

Míg egy éve csak 19 webpatika működött, addig számuk jelenleg már a harmincat is meghaladja. Többségüket budapesti gyógyszertár működteti. Hazánkban ugyanis kizárólag gyógyszertárak folytathatnak internetes gyógyszer-kereskedelmi tevékenységet, és legálisan csak recept nélküli orvosságokat árulhatnak. Ugyanakkor több olyan honlap is akad, mely webpatikaként hirdeti magát, de mégsem igazi online gyógyszertár: számos gyógyterméket forgalmaz ugyan, de gyógyszert nem.

Az egyik legrégebben működő online patika a homeopatika.hu, amelyet a budapesti Gazdagréti Gyógyszertár üzemeltet. Elmondásuk szerint az internetes értékesítés lassan, de biztosan növekszik. Igaz, egyelőre még csak a teljes forgalom fél százalékát teszi ki. Ősztől tavaszig havonta átlagosan 150 megrendelést kapnak a weblap felületén. A Vas megyei Arcanum gyógyszertár online felülete ugyanakkor már havonta 400-500 vevőt is kiszolgál, ezzel a forgalmuk 25-30 százalékát a netes értékesítés adja.

Vannak azonban olyan webpatikák is, amelyek egyelőre rosszabbul teljesítenek. Egy debreceni online gyógyszertárnak például félévente egy vevője akad. A patika vezetője szerint inkább az akciós, máshol nem kapható szereket keresik.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?