16 °C Budapest

Kevesebb nyugdíjas orvos dolgozik

MTI
2014. február 3. 10:02

A nyugdíjas orvosok száma 37 százalékkal, az egészségügyi szakdolgozóké 64 százalékkal, az egyéb egészségügyi dolgozóké 85 százalékkal csökkent egy év alatt a 2013 harmadik negyedéves adatok alapján - írta a Magyar Nemzet a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) jelentésére hivatkozva.

A lap hétfői számában emlékeztet arra, hogy az egészségügyben dolgozók esetében is érvényes, hogy a nyugdíjas kor elérése után foglalkoztatottak nem kaphatnak fizetést és nyugdíjat egyszerre, de a kormány döntése alapján illetménykiegészítésben részesülhetnek.

Béltecki János, a Magyar orvosok Szövetségének elnöke a lapnak elmondta: egyrészt az intézkedéssel kapcsolatos bizalmatlanság miatt, másrészt - és ez nyomott többet a latban - a létszámhiányos kórházakban a dolgozókra jutó terhelés okán választották többen a nyugdíjat. Sokan felháborodtak, hogy kérvényt kell írniuk a továbbfoglalkoztatásért - tette hozzá.

A kórházaknak ugyan van lehetőségük a nyugdíjba vonulók helyére új szakembert felvenni, de az ágazatban az általános munkaerőhiány miatt ezzel nem igazán tudnak élni - mondta a szakember.

A GYEMSZI jelentése szerint, bár mérséklődött az orvoskivándorlás, a nyugdíjba vonulók miatt 1,3 százalékkal csökkent az ágazatban foglalkoztatottak száma.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?