13 °C Budapest

Megnyugtatta az orvosokat a minisztérium: el lehet fogadni a hálapénzt

MTI
2014. január 21. 13:57

A minisztérium megnyugtatta a kórházszövetség elnökét: a jövőben sem lesz következménye, ha elfogadják a pénzes borítékot - írja a keddi Népszabadság.

A Magyar Kórházszövetség decemberben kért kormányzati állásfoglalást a hálapénzről, miután egy szakmai konferencián Gellér Balázs jogász arról beszélt, ellentétes helyzetet teremt, hogy a munka törvénykönyve szerint megengedett a hálapénz elfogadása, a Btk. egyik paragrafusa alapján viszont a jogtalan előny vagy ígéret elfogadása szabadságvesztéssel járó bűntett.

Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke a elmondta: szóbeli állásfoglalást kaptak az egészségügyi államtitkárságtól, amely szerint nincs változás, a gyakorlaton semmiben sem változtat a Btk. megfogalmazása.

Ez az álláspont nem védi meg az orvosokat - tart ki korábbi véleménye mellett Gellér Balázs, az ELTE büntetőjogi tanszékének docense -, az állásfoglalásnak a bírói gyakorlatban nincs jelentősége, a bíróság maga alakítja ki joggyakorlatát. Arra a kérdésre, hogy van-e már olyan per, amelyben az új Btk. alapján állna bíróság előtt egy orvos, nemmel válaszolt. Úgy vélekedett, az lenne a legegyszerűbb megoldás, ha a kérdést a büntető törvénykönyvben rendeznék a jogalkotók, a jelenlegi helyzet ugyanis nem felel meg a jogbiztonság követelményének.

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?