15 °C Budapest

Bonyolult a biztosítási kalkulátor: késhet az indulás

Pénzcentrum
2010. szeptember 6. 09:02

Mai ülésén véglegesítheti a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) ügyvezető elnöksége annak az online tarifálási rendszernek a részleteit, amely a tervek szerint az október végén megjelenő 2011-es kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak megjelenésével debütálna - írja a Napi Gazdaság. Egyes hírek szerint a rendszerrel kapcsolatos aggályok miatt akár az eredetileg nyárra tervezett bevezetés legalább féléves elhalasztásáról is döntés születhet.

A számítógépes program már készen áll, de az internetes alkuszok által az évek során egyre jobban finomított rendszerekkel összevetve túl bonyolultra sikerült. A kalkulációt itt kezdő ügyfélnek közel 70 kérdésre kell válaszolnia, mire a rendszer az ügyfél által kiválasztott biztosító honlapjára irányítja, ahol megkötheti a 2011-es kgfb-szerződését.

A Mabisz rendszerének nagy előnye lesz ugyanakkor, hogy az online-alkuszok oldalaival ellentétben az összes biztosító valamennyi kedvezménye elérhető lesz (még a jelenleg nem Mabisz-tag Wabard Biztosító is csatlakozott a rendszerhez). Az elmúlt években a fejlesztést egyes biztosítók is sürgették, mert az alkuszok - jutalékvita miatt - bizonyos termékeket egyszerűen kivettek az összehasonlításból.

A rendszer nem épp ügyfélbarát felépítése mellett a másik komoly vitát az váltotta ki a biztosítói berkekben, hogy a társaságok mennyi pénzt áldozzanak a Mabisz-tarifáló bevezetésére. A szövetség szerint valamennyi érdekeltnek részt kellene vállalnia az új szolgáltatás népszerűsítésében, ám a társaságok vonakodnak egy komolyabb reklámbüdzsé megszavazásától, mert az összehasonlítás révén olyan termékért fizethetnek esetleg, amely másnak hoz hasznot.

A kgfb-biztosítások esetében az autósok rendszerint a legolcsóbb ajánlatot választják - épp ezért a drágább díjat ajánló biztosítónak a Mabisz-tarifáló sem hoz új üzletet. Más kérdés ugyanakkor, hogy a Mabisz rendszerén keresztül az ügyfelek a biztosítók saját honlapján szerződnek, így azok megspórolhatják az esetenként az éves díj 10%-át is meghaladó alkuszi jutalék összegét - ebből azért telhetne marketingköltségre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Mabisz kezeli az úgynevezett Bo-Ma (bonus/malus) rendszert, amelyben rögzítve vannak a biztosítottak bizonyos adatai. Amennyiben a Bo-Ma rendszer adatait az új kgfb-díjtarifáló felhasználhatná, az autósok adatai akár rendszám alapján könnyen betölthetők lennének, ezáltal lényegesen csökkenne a bekért adatok száma. A két adatállomány összevonását ugyanakkor jogszabályi kitételek akadályozzák.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem