2017. május 23. kedd Dezső

Tízezrekkel húznak le a magyar biztosítók: így kerüld el az átverést

Nyakunkon a nyár, és nem árt elkezdeni lefoglalni a nyaralásunkat. Mostanra a külföldi utak elengedhetetlen kelléke lett az utasbiztosítás, amely olyan horror összegek kifizetésétől menthet meg minket, amelyek az egész családot megrendíthetik anyagilag. Megnéztük, melyik biztosító most a legolcsóbb és milyen biztosítást érdemes most kötni, ha külföldön nyaralunk.

Hamarosan itt a nyár, sokan már most tervezgetik az idei nyaralásukat. Kíváncsiak voltunk, hogy melyik biztosítónál mennyiért köthetünk utasbiztosítást, és egyáltalán milyen védelemmel tudjuk legjobban biztosítani a család nyaralását.

A kalkulációnk során egy kétgyerekes családot vettünk, akik két hetet (14 éjszaka) töltenek külföldön, július második felében. Két úti céllal végeztük el a számításokat a biztosítók saját kalkulátorain, az egyik egy horvátországi nyaralás, a másik pedig egy olasz út (ez a két külföldi úti cél a legnépszerűbb a magyarok körében).

Melyik most a legolcsóbb biztosítás?

A legolcsóbb utasbiztosítás a fenti feltételek mellett az Uniqánál érhető el, amely a két hétre az egész családnak 15 600 forintért nyújt fedezetet, de a kiemelkedő, extrákkal ellátott bővített csomag is 22 230 forintba kerül (a legfontosabb fedezeteket az alap biztosítás is tartalmazza).

Alapvetően kijelenthető, hogy a legtöbb biztosítónál vagy családi kedvezményt vehetünk igénybe, vagy a gyerekek után jár jelentős diszkont. Érdekesség, hogy az Union csak alap csomagot értékesít az online felületén, míg a nagyobb értékű utasbiztosítások a cégcsoporton belüli Vienna Life-nál érhetők el. A Generali most 10 százalékos kedvezményt ad a Horvátországba vagy a Szlovéniába utazóknak, amit a kalkulátorában is kiemel, egyébként emiatt drágább az olasz biztosításuk, mint a horvát.

Tényleg a legolcsóbb a legjobb?

A biztosítók kalkulátorai egyébként kész csomagokat kínálnak nekünk, így a biztosítási összegeket és a fedezetek kiterjedését legfeljebb a nagyobb csomag megvásárlásával tudjuk elérni, és csak ezzel tudjuk magunkat bevédeni például strandos lopás ellen, ez az alap csomagoknak a legtöbbször nem része.

Emellett a biztosítási díj (amit befizetünk) szorosan összefügg a biztosítási összeggel (amit kár esetén kapunk), így hiába olcsóbb egy biztosítás, valószínűleg a kár esetén fizetett maximális összeg is kisebb.

 Emiatt érdemes jól megnézni, mit fedez az adott biztosítás, van-e szükség arra, hogy a drágább védelmet válasszuk, vagy már az olcsóbb is minden szükséges veszély ellen biztosít minket. Persze ez nem enyhíti azt a tényt, hogy hiába nincs szükségünk nagyobb biztosítási összegre, sok kiegészítőt csak a nagyobb csomagban fogunk megkapni.

A biztosítási összeg kiválasztásakor egyébként arról se feledkezzünk meg, hogy az EU-n belül (így Horvátországban és Olaszországban is) elfogadják az Európai Egészségbiztosítási Kártyát (kék kártya), amit a Nemzeti egészségbiztosítási Alapkezelőnél (volt OEP) igényelhetünk. Ez ugyanis több ország esetén szinte a teljes orvosi ellátást fedezi, igaz, az utasbiztosítást ez nem helyettesíti.

Az autóról se feledkezzünk meg

A legtöbb biztosítás mellé köthetünk autó assistance kiegészítőt, attól függetlenül, hogy milyen csomagot választunk. Ezek elsősorban akkor nyújtanak védelmet, ha az autónk út körben meghibásodna, vagy balesetet szenvedünk vele.

A fenti 15 napos útra jellemzően 4 és 7 ezer forint közötti díjat kell kifizetnünk ezért, de a szerviz, a vonatatás kifizetése akár több százezer forintba is kerülhetne, így érdemes lehet megkötni ezt a kiegészítőt, különösen, ha régebbi (legalább 5-6 éves) autónk van. Persze korlátozó tényező lehet, ha már nagyon régi kocsival vágunk neki az útnak, a biztosítók ugyanis 10-12 évnél idősebb gépjárműveket már jellemzően nem biztosítanak.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Itt a bizonyíték: ennyit fizet a kezdő kasszásoknak az Aldi
Felsőfokú végzettség sem kell a pozícióhoz.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ezt teszik velünk az okostelefonok

Tudtad, hogy az emberek általában 110 alkalommal ellenőrzik a telefonukat, kereste-e őket valaki? A legtöbben még a fürdőszobába, sőt, a mosdóba sem mennek ki a telefonjuk nélkül. Úgy néz ki, elválaszthatatlanok...
 

Ne költs drága illatosítókra! Mutatjuk a filléres fegyvert a szagok semlegesítésére

Ha valaki szokott otthon sütkérezni, egészen biztos lapul valahol a konyhaszekrényben néhány zacskó sütőpor. Arról már írtunk, hogy kiválóan funkcionál gyomirtószerként, de hasznát vehetjük...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

05.25-05.31
Országos

Spar

05.25-05.31
Országos

Spar, Interspar

Gasztro
05.24-06.14
Országos

Lidl

05.18-05.24
Országos

Interspar

05.18-05.24
Országos

Spar

05.18-05.24
Országos

Auchan

05.18-05.24
Országos

Aldi

05.18-05.24
Országos