2020. október 20. kedd Vendel

Itt a hivatalos lista: ezeket a gyógyszereket adják koronavírus ellen Magyarországon


Kiadta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetazon gyógyszerek listáját, amelyeket a koronavírus kezelésére lehet használni Magyarországon.

A COVID-19 betegség kezelésére jelenleg használt gyógyszerek közül, orvosszakmai indokok alapján, az alábbi felsorolásban megjelölt hatóanyagú gyógyszerek egyedi-, illetve indikáción túli gyógyszeralkalmazását támogatja az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet az Egészségügyi Szakmai Kollégium Infektológiai Tagozatának véleménye alapján:

  • Ruxolitinib
  • Tocilizumab
  • Favipiravir
  • Baricitinib
  • IVIG-kezelések (általában az intravénás immunglobulinok)
  • Sarilumab
  • Infliximab (csak klinikai vizsgálatok keretében)
  • Adalimumab (csak klinikai vizsgálatok keretében)
  • Canakinumab (csak klinikai vizsgálatok keretében)
  • Siltuximab (csak klinikai vizsgálatok keretében)

Az ÓGYÉI közleménye szerint a felsorolt hatóanyagú gyógyszerek esetében az emberi alkalmazásra kerülő gyógyszerekről és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról szóló 2005. évi XCV. törvény (a továbbiakban: Gytv.) 25. § (6d) bekezdése lehetővé teszi, hogy a jogszabályban általánosan az indikáción túli gyógyszerrendelésre irányadó szabályoktól eltérően, gyorsítva és egyszerűsítve az eljárásokat, az indikáción túli gyógyszerrendelési ajánlásban szereplő gyógyszereket a gyógyszerészeti államigazgatási szerv részére történő bejelentés alapján is lehet rendelni, illetve alkalmazni.

Fontos felhívni a kezelőorvosok figyelmét, hogy ezen "egyszerűsített eljárásokban" is, a Gytv. 25. § (6h) bekezdése értelmében az indikáción túli gyógyszerrendelést, illetve -alkalmazást a kezelőorvos a gyógyszerészeti államigazgatási szerv részére utólag, 2021. január 31-ig, majd az ezt követő időszakra vonatkozóan és 2021. július 31-ig, majd - ha az ajánlás hatályban marad - minden év január 31-ig, illetve július 31-ig bejelenteni köteles. A bejelentés a kezelőorvos által kezelt több betegre együttesen is megtehető.

Jelen indikáción túli gyógyszerrendelési ajánlás alapján a fenti hatóanyagokra vonatkozóan a bejelentés tartalmára vonatkozóan az OGYÉI az általános adattartalomtól eltérő, további szempontokat nem állapít meg.

Hangsúlyozandó, hogy amennyiben a gyógyszer rendelése a forgalomba hozatali engedélyének alkalmazási előírása alapján az adott esetben ellenjavallt, nem lehet indikáción túli gyógyszerrendelés keretében sem alkalmazni.

Minden más hatóanyagú készítmény esetében, Covid-19 terápia esetén is az indikáción túli gyógyszerrendelésre irányadó eljárásra általánosan előírt szabályok szerint kell az engedély iránti kérelmeket előterjeszteni.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

Spar

10.15-10.21
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó