2021. február 28. vasárnap Elemér

Indul a roham az influenzaoltásokért: de van egy kis bökkenő


Az influenzajárvány általában február környékén tetőzik, ám az oltásokat már ősz közepén elérhetővé teszik a vakcinagyártók. Hazánkban jövő héten indul az oltás.

Magyarország a világjárványtól mentes években nem teljesít rosszul, de nem is jár az élen az influenza elleni oltásos védekezésben. A G7 számítása szerint Magyarországon évente 3,5-4 millió ember kaphatna díjmentesen oltást, de az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) "csak" 1,3 millió adagot szokott megrendelni, ráadásul ennek több mint 40 százaléka el sem fogy.

Most az lesz a fő kérdés, hogy az állam által megrendelt mennyiség (amelyről egyelőre nem tudjuk, hogy mennyi) elég lesz-e, illetve már most van-e annyi a rendelőkben, amennyi a kezdethez szükséges.

Az oltásért ugyanis a jövő héttől roham várható.

A magánoltóhelyeken  az előzetes kereslet óriási a fizetős vakcina iránt. Ez annyira igaz, hogy van olyan hely, ahol 5 ezer forintért adják csak a beoltási időpont foglalási lehetőségét, majd az előjegyzett pácienseknek az oltást a patikai ár alatt ígérik, de az összesített ár így is durván 10 ezer forint körül lesz. 

Az ÁNTSZ és az EMMI egyébként nem válaszol arra a kérdésre sem, hogy a várhatóan nagy kereslet miatt idén is elégségesnek tartja-e azoknak a pontoknak a számát, ahol a díjmentes magyar vakcina beadható, vagy esetleg bővíti ezek körét. Ha nem, akkor a háziorvosoknak kell majd nagyobb forgalommal számolniuk, az egészségügyi rendszernek pedig azzal, hogy a rendelők várótermeibe a szokásosnál több egészséges (oltásra jelentkező) pácienst terelnek be, éppen világjárvány idején.

 

 

 

Címlapkép: Getty Images

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked