2020. október 21. szerda Orsolya

Indul a roham az influenzaoltásokért: de van egy kis bökkenő


Az influenzajárvány általában február környékén tetőzik, ám az oltásokat már ősz közepén elérhetővé teszik a vakcinagyártók. Hazánkban jövő héten indul az oltás.

Magyarország a világjárványtól mentes években nem teljesít rosszul, de nem is jár az élen az influenza elleni oltásos védekezésben. A G7 számítása szerint Magyarországon évente 3,5-4 millió ember kaphatna díjmentesen oltást, de az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) "csak" 1,3 millió adagot szokott megrendelni, ráadásul ennek több mint 40 százaléka el sem fogy.

Most az lesz a fő kérdés, hogy az állam által megrendelt mennyiség (amelyről egyelőre nem tudjuk, hogy mennyi) elég lesz-e, illetve már most van-e annyi a rendelőkben, amennyi a kezdethez szükséges.

Az oltásért ugyanis a jövő héttől roham várható.

A magánoltóhelyeken  az előzetes kereslet óriási a fizetős vakcina iránt. Ez annyira igaz, hogy van olyan hely, ahol 5 ezer forintért adják csak a beoltási időpont foglalási lehetőségét, majd az előjegyzett pácienseknek az oltást a patikai ár alatt ígérik, de az összesített ár így is durván 10 ezer forint körül lesz. 

Az ÁNTSZ és az EMMI egyébként nem válaszol arra a kérdésre sem, hogy a várhatóan nagy kereslet miatt idén is elégségesnek tartja-e azoknak a pontoknak a számát, ahol a díjmentes magyar vakcina beadható, vagy esetleg bővíti ezek körét. Ha nem, akkor a háziorvosoknak kell majd nagyobb forgalommal számolniuk, az egészségügyi rendszernek pedig azzal, hogy a rendelők várótermeibe a szokásosnál több egészséges (oltásra jelentkező) pácienst terelnek be, éppen világjárvány idején.

 

 

 

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó