2021. február 27. szombat Ákos, Bátor

Brutál különbségek: ennyivel több kgfb-t fizet egy budapesti a vidékieknél


Közölte a legfrissebb kgfb-árindexét az MNB. A jegybank negyedévente elemzi majd a biztosítási díjakat. Kiderült, hogy a fővárosban 15 százalékkal emelkedtek a díjak egy év alatt, míg országosan csak 9 százalékos volt a növekedés.

Közölte a Magyar Nemzeti Bank a 2021-es kgfb-indexét, a bemutató sajtóeseményen Kandrács Csaba alelnök kifejtette, hogy több millió magyart érint az új árindex, ami egy régen várt átláthatóságot hozhat a kgfb-árazásokban. Kifejtette, már régóta tettek lépéseket azért, hogy a fogyasztók minél inkább átlátható biztosítási piacon legyenek jelen.

A mostani árindex először lehet egy valós kép a piacról, mivel az MNB tételes adatbázissal rendelkezik, ebből készült a kimutatás, ami negyedévente fog frissünk az MNB honlapján. Kandrács szerint egy egyszerű felületen lesz majd olvasható: lesz külön személyautókra, illetve egyéb járművekre vonatkozó index is. Illetve a személyautók esetében a nettó díjváltozást is külön fogják ismertetni.

Az alelnök elmondta: tavaly 9 százalékkal emelkedett az átlag személyautós kgfb-díj, ami így közel 45 ezer forint lett. Budapesten 15 százalékkal emelkedett, ami 63 ezer forjntot jelent. A nettó index pedig 40 százalékkal nőtt tavaly. A díjak 2019-ig összhangban voltak a károk és az adók alakulásával, de a tavalyi év a járvány miatt a díjak javára nyílt az olló - ezt az MNB egyszeri hatásnak értékeli, reményeik szerint ez majd korrigálni fog.

Nagy Koppány, az MNB igazgatja ismertette, hogy a kgfb-piac 2015 előtt veszteséges volt, nehézségeket okozott stabilitási szempontból, 2016-tól sikerült pozitívra billenteni a mérleget, ma pedig 5-6 százalékos nyereséggel áll meg a lábán az üzletág. Kijelentette: eddig nem volt kellő információ a díjak változásáról, erre lesz majd megoldás a negyedévente publikált MNB-index.

Nagy Koppány elmondta, hogy 2020-ban 102 százalékos volt a biztosítók kárráfordítása, ami a díjváltozásokra is hatással van. A korrigált index tavaly 140 százalékos lett, így a tavalyi áremelés magasabb lett, mint amire a statisztikák alapján szükség lett volna. A budapesti áremelkedés kapcsán kijelentette: a fővárosban valóban magasabb a baleseti kockázat, ezért magasabb a kgfb-díj a fővárosban.

Budapesten kívül 38 900 forint az átlagos biztosítási díj, milatt a fővárosban 63 ezer.

Ha nem vagyunk elégedettek a díjunkkal, hasonlítsuk össze a 13 biztosító ajánlatát - mondta az igazgató. Ismertette, hogy manapság az ügyfelek kevesebb mint 10 százaléka vált kgfb-t a fordulókor. Bónuszok tekintetében akár 20-25 ezer forintos díjak is elérhetőek a B10-es kategóriában. Elmondta azt is, hogy a legtöbb jármű "a középkategóriába" tartozik.

Címlapkép: Getty Images

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked