16 °C Budapest
Félelmetes igazság: ennyire tudatlan a magyar felnőttek egy része

Félelmetes igazság: ennyire tudatlan a magyar felnőttek egy része

2019. május 19. 14:03

Az idei középszintű matematika érettségi egyik szöveges feladatának megoldása akár a felnőtt lakosság egy részének is nehézséget okozna - legalábbis erre következtethetünk az OTP Bank Öngondoskodási Indexéből. A legutóbbi felmérésben megkérdezett felnőttek öt, fejben is könnyen elvégezhető pénzügyi számítás közül átlagosan 3,6-ot tudtak megoldani. Ám nem csak a számok, a példában szereplő egyszerű megtakarítási forma definiálása is kifogott volna a többségen.

Az idei középszintű matematika érettségi a szokásosnál nagyobb visszhangot kapott, és a tantermeken túl is hallani lehetett róla. Átlagon felülinek tartott nehézsége miatt több tízezren követelik a felvételi ponthatárok csökkentését. Az OTP Bank Öngondoskodási Indexe szerint a magyar lakosság jelentős része az érettségi ominózus feladatainál egyszerűbb matematikai műveletekkel sem boldogul olyan könnyen: a legutóbbi felmérésben megkérdezettek öt egyszerű, fejben is elvégezhető pénzügyi számítás közül átlagosan 3,6-ot tudtak elvégezni helyes eredményre jutva.

Mutatunk egy példát a "nehezebb" kérdések közül: "Ha valaki kölcsönad 50 ezer Ft-ot a barátjának, és a barát egy év múlva 55 ezer Ft-ot fizet neki vissza, akkor hány százalékos kamatot kapott a kölcsönadó?" 

A helyes válasz (10 százalék). A helyes eredmény megválaszolása minden negyedik válaszadónak problémát okozott a 2018-as Öngondoskodási Index felmérésben.

Összehasonlításként, az idei érettségi feladatsor egyik szöveges feladata, amely szintén egy pénzügyi példával tette próbára a középiskolásokat: "Péter elhatározza, hogy összegyűjt 3,5 millió Ft-ot egy használt elektromos autó vásárlására, mégpedig úgy, hogy havonta egyre több pénzt tesz félre a takarékszámláján. Az első hónapban 50 000 Ft-ot tesz félre, majd minden hónapban 1000 Ft-tal többet, mint az azt megelőző hónapban (A számlán gyűjtött összeg kamatozásával Péter nem számol.)"* A kérdés az volt, hogy ily módon négy év alatt sikerülhet-e elérnie Péternek a kitűzött megtakarítási célját. A megoldó kulcs sikert jósolt Péternek, ehhez a megoldáshoz a diákoknak a számtani sorozatokkal kapcsolatos tudásukat kellett előhívniuk. 

Vajon sikerrel jártak volna a feladattal a már érettségizett felnőtteknek?

Bár az eredmények évről évre javuló tendenciát mutatnak, az Öngondoskodási Index részét képező, komplex Pénzügyi Írástudás mutató* szerint ennek kicsi a valószínűsége. A lakosság pénzügyi ismereteit több szempontból vizsgáló kérdéssor maximálisan elérhető 100 pontjából a válaszadók átlaga tavaly 53 volt, ami azt jelenti, hogy a magyarok pénzügyi tudása maximum egy "erős közepesnek" mondható.

Nemcsak matematikai, pénzügyi edukációra is szükség van

Egy átlagos magyar felnőttnek nem csak a számtani sorozatokkal gyűlne meg a baja az említett feladat kapcsán. Az abban szereplő takarékszámla fogalmát, az Öngondoskodási Index válaszadóinak mindössze 11 százaléka "ismeri jól", 46 százalékuk "hallott már róla, de csak annyit tud, hogy létezik ilyen". 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha az Öngondoskodási Index eredményeit nézzük, akkor nem meglepő, hogy a hazai lakosság nem rendelkezik kiemelkedő pénzügyi tudással. A kutatásunkban megkérdezettek 72 százaléka saját bevallása szerint az iskolában nem kapott semmilyen pénzügyi edukációt 

- mondta el a Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója. "Az OTP Bank törekszik arra, hogy pénzügyileg edukálja a lakosságot már fiatal kortól, ezért örömmel láttuk, hogy életszerű, megtakarítással kapcsolatos példák az érettségiben is helyet kaphatnak, így helyezve a gyakorlatba a matematika tankönyvek feladatait. Az alapvető kalkulációs képességek mellett a pénzügyi ismeretek, alapfogalmak elsajátítása azért kiemelten fontos, hogy az emberek hiteles és pontos információk, ne pedig tévhitek birtokában dönthessenek pénzügyeikről" - tette hozzá.

De mit tegyen Péter? 

Az érettségi feladatban szereplő Péter problémája, hamarosan aktuális lehet a középiskolás éveiket éppen befejezni készülő diákok számára. Az Öngondoskodási Index szerint ugyanis az autóvásárlás a népszerűbb megtakarítási célok közé tartozik, különösen a fiatalabb korosztály körében. 

A megoldó kulcsot kiegészítendő az OTP Bank szakértői a következő megtakarítási megoldást javasolnák Péternek: Péter alapvetően akkor jár jobban, ha kamatozó megtakarítási formát választ, azaz a feladattal ellentétben a félretett összeg kamatozását is figyelembe veszi. Például, évi 3%-os kamat mellett elég lett volna csak 46 ezer forinttal elkezdenie a takarékoskodást, ahhoz, hogy a negyedik év végére elérje a kívánt 3,5 millió forintot (ha terveinek megfelelően minden hónapban 1000 forinttal növeli a félretett összeget). Ha csak otthon, a párnacihában gyűjti a pénzét, ami nem kamatozik, akkor már induláskor 4 ezer forintot veszít (mivel 50.000 Ft-tal kell elkezdenie takarékoskodást). Péter példája jól mutatja, hogy előrelátó tervezéssel, rendszeres, akár kisösszegű megtakarítással elérhetőek a kitűzött célok.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. október 7. 16:42
Perre megy az orosz gázóriással, a Gazprommal kötött szerzdések nyilvánosságáért az Átlátszó, mivel...
Kiszámoló  |  2022. október 7. 14:25
Miután orbitális módon kiszúrt a kormány a katásokkal és év közben beszántotta az egész egyszersítet...
Bankmonitor  |  2022. október 7. 09:50
Megjelent a rendelet az energiaintenzív feldolgozóipari vállalkozásokat támogató program elindításár...
KonyhaKontrolling  |  2022. október 7. 07:48
Létfontosságú, hogy komoly mozgósítható vagyonod legyen! Mondom is, hogy miért. Korábban már beszélt...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?