14 °C Budapest

A nagy probiotikum-titok: tényleg feleslegesen tömnek minket a pirulákkal?

2018. október 24. 14:02

Ma már nehéz úgy bemenni a patikába, hogy ne egy probiotikum reklámmal találjuk magunkat szembe azonnal, sőt, az őszi-téli szezonban a tévé is ontja magából azokat a reklámokat, melyek ennek a hatásos csodaszernek a vásárlására buzdítanak minket. De vajon tényleg annyira hatásosak, mint hangoztatják róluk? Egy friss tanulmány szerint korántsem biztos, sőt, bizonyos esetekben még ártalmasok is lehetnek.


A probiotikumok az étrendkiegészítők sztárjai: mind úgy tudjuk, hogy szedésükkel megelőzhetjük a bélbetegségek kialakulását, elkerülhetjük az antibiotikumok kellemetlen mellékhatásait, enyhítik a ma már népbetegségként is ismert irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit, sőt, még a bőrünk is sokkal szebb lesz tőle.

Mégis újabban a tudósok arra biztatnak minket, hogy értékeljük újra a fejünkben élő mítoszokat az élő baktériumok fogyasztásáról - számol be az Independent egy friss cikkében.

A probiotikumok akár fertőzést okozhatnak azoknál, akiknek nem működik megfelelően az immunrendszerük

 - állítja egy friss tanulmányban Pieter Cohen a Harvard Orvosi Karának docense. A JAMA Internal Medicineben megjelent írás arra is rámutat, hogy a probiotikumok fent is leírt közismert jótékony hatásait sem támasztja alá megfelelően a szakirodalom.

Mi is az a probiotikum?

A probiotikum a WHO meghatározása szerint olyan megfelelő számban jelen lévő, élő mikroorganizmusokat jelenti, amelyek kedvező hatást gyakorolnak a gazdaszervezetre.

Nem csak a patikák polcain, de természetes táplálékainkban is megtalálhatóak, például a joghurtban, a sajtban és a savanyú káposztában is. Mégis leggyakrabban kapszulaként fogyasztjuk, étrendkiegészítőként antibiotikum szedése mellett, ilyenkor ugyanis felborul a bélrendszerben az emésztést elősegítő baktériumok megfelelő aránya. De emellett ajánlják még IBS-től szenvedőknek, hasmenés esetén, de dietetikusok szokták javasolni különösebb panaszok jelenléte nélkül is az őszi-téli szezonban, amikor immunrendszerünk jobban igénybe van véve.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Felesleges?

Mivel a probiotikumok nem gyógyszerként, hanem étrend-kiegészítőként vannak besorolva, ezért nem ugyanazon szabályozó eljárás alá esnek, így sosem lehetünk 100 százalékban biztosak abban, hogy a készítmény megfelelő mennyiségben tartalmazza a szükséges fagyasztva szárított, de életképes állapotú baktériumokat.

Sőt, a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) állítása szerint kaphatók a piacon olyan készítmények, melyek egyáltalán nem is tartalmazzák a címkén feltüntetett összetevőket.

A probiotikumokról mára elterjedt, hogy rengeteg kellemetlen egészségi állapotot képesek enyhíteni, ám az NHS szerint ezeknek az információknak egy jelentős része alaptalan. Olyan betegségek gyógyítására is gyakran javasolják, mint az ekcéma, a Candida-fertőzés, tüdőgyulladás vagy a Crohn-betegség - ám a tanulmányok ezt nem támasztják alá.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem