11 °C Budapest

Veszélyes járvány vár a magyarokra idén ősszel: így védekezz ellene

2018. szeptember 16. 07:02

Beköszöntött az ősz, és igaz, hogy egyelőre marad a nyárias, napos idő, mégis egyre többen nyúlnak zsebkendő után, sokan szenvednek fejfájástól, torokfájástól. Javában tombol még az allergiaszezon is, ami szintén sokaknak nehezíti meg az életét. Utánajártunk, mégis milyen tünetekkel érdemes felkeresni a háziorvost és milyen gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket célszerű beszerezni otthonra, ha nem akarjuk, hogy a betegség ledöntsön a lábunkról.

Az emberi szervezetet megviseli az évszakváltás. Reggel, mikor elindulunk munkába vagy a gyerekek iskolába, még hűvös van, de napközben szeptemberben még nem ritka a 30 fokos csúcshőmérséklet sem. Este viszont ismét lehűl a levegő, az éjszakai hőmérséklet a következő napokban is 10-16 fok között alakul. A változékony időjárás hatással van egészségügyi állapotunkra is. Ősszel egyre többen nyúlnak a zsebkendő után: tombol a nátha és megjelenik az influenza is. Utánajártunk, milyen gyógyszerekre, gyógyhatású készítményekre lehet szükség otthon ebben az időszakban.

Az egyszerű náthás és megfázásos betegségek (felső légúti fertőzések) leggyakoribb oka valamilyen vírusfertőzés. Ennek tünetei lehetnek enyhe hőemelkedés, esetleg láz, fejfájás és végtagfájdalom, orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, köhögés, általános gyengeség és levertség

 - mondta a Pénzcentrumnak dr. Marjai Tamást, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének szakmai igazgatója, aki megjegyezte, ilyen esetben nem feltétlenül van szükség vírusellenes vagy antibiotikus terápiára, a kezelés mindössze a tünetek kezelésére szorítkozik. Nagyon fontos ilyenkor, hogy ha tehetjük, maradjunk otthon, és pihenjünk sokat, valamint ügyeljünk a fokozott folyadékbevitelre. Emellett érdemes beszerezni otthonra olyan készítményeket, amelyek enyhítik a kellemetlen tüneteket. Hogy mit vásároljunk a patikában?

Láz- és fájdalomcsillapítókat: a leggyakoribbak a gyógyszertárakban az ibuprofen és a paracetamol tartalmú készítmények. Ezek használatával kapcsolatban nagyon lényeges, hogy több készítményben is megtalálhatóak, ezért figyeljünk arra, hogy ne vegyük be ugyanazt a hatóanyagot több különböző néven. Emellett fontos megjegyezni, hogy nem szükséges a drasztikus lázcsillapítás sem, lázcsillapítóra leginkább akkor van szükség, ha a betegnek rossz a közérzete.

Gyerekek számára számos szirupos készítmény létezik, míg a nyelési nehézségekkel küzdő felnőtteknek léteznek már fájdalomcsillapítók por formájában is. Aki valamilyen utazást tervez idén ősszel, annak érdemes olyan készítményt választania, amit víz nélkül is be lehet venni.

Torokfertőtlenítőket: léteznek szopogatós cukorka és torokspray formájában is. Érdemes olyan készítményt választani, amelyik a fertőtlenítő hatás mellett fájdalomcsillapító hatóanyaggal is rendelkezik.

Köptetőket és köhögéscsillapítókat: nagyon fontos, hogy hurutos köhögésre köptetőt, míg száraz köhögésre köhögéscsillapítót kell használni. Mind a kétféle hatású készítményből vannak oldatos és szirupos kiszerelések, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Orrdugulás elleni készítményeket: orrdugulás ellen alapvetően orrspray-ket célszerű használni, de vannak olyan szájon át szedhető kombinációs készítmények, melyek szintén tartalmaznak orrdugulás elleni hatóanyagokat. Az orrdugulás és orrfolyás kezelésében egyaránt hasznosak lehetnek a tengervizes sós orrspray-k és az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentő készítmények is.

A gatyánk is rámehet a gyógyszer-beszerzésre

Gyógyszer vásárlásához nem minden esetben van szükség vényre, de az egészségbiztosítás által nyújtott ártámogatás igénybevételére csak vényen rendelt, támogatott gyógyszer esetén van lehetőség. A gyógyszerek egy része viszont szabadon vásárolható, viszont ezeket a különböző gyógyszertárak különböző árakon adhatják és ártámogatás sem jár utánuk.

Szétnéztünk néhány gyógyszertárban, és valóban jelentős különbségeket tapasztaltunk az árak között. Van, ahol például a 100 milliliteres Nurofen belsőleges szuszpenziót 2349 forintért kaphatjuk meg, máshol viszont most akciós a termék és 1875 forintba kerül. A 16 darabos Advil Ultra Forte lágyzselatin kapszula ára az egyik gyógyszertárban 2149, máshol 1876 forint. Pár száz forintos eltérést láthatunk a 12 darabos Panadol Rapid ára közt: az egyik gyógyszertárban 799, máshol akciósan 623 forintért vásárolható meg. Ugyancsak pár száz forint a különbség a 20 darabos, 500 milligrammos Rubophen tabletta ára között: az egyik helyen 1399, máshol 1005 forintba kerül.

Az orrspray-k és torokfertőtlenítők ára között viszont nincs jelentős különbség, ráadásul több patikában is kedvezményes áron adják például a 24 darabos Strepsils Honey and lemon szopogató tablettát. Az egyik gyógyszertárban alapból 1949 forint, de most 1559 forintért beszerezhető, egy másik patikában pedig most 1819 forint helyett 1449 forintért kapható.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tengervizes orrspray-ból is hatalmas a választék, és nincsenek óriási árkülönbségek: a legolcsóbb terméket nagyjából 1100-1300 forintért szerezhetjük be. A Nasopax orrspray ára is nagyjából mindenhol ugyanannyi, 1600-1800 forint körül alakul.

Összességében nem olcsó mulatság egy egészségügyi csomag összepakolása, úgy kalkulálhatunk, hogy ha minden szükséges készítményt be szeretnénk szerezni, körülbelül 10000-15000 forintot fogunk a gyógyszertárban hagyni.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az egyszerű felső légúti megbetegedések általában 4-10 nap alatt elmúlnak, orvoshoz csak ritkán kell vele fordulni. Mindenképpen érdemes viszont elmenni a rendelőbe, ha a tünetek 4-6 nap után egyáltalán nem javulnak, sőt erősödnek, vagy ha a betegség súlyosbodására utaló újabb tünetek jelentkeznek, mint például nagyon erős fejfájás, fülfájás, az orrváladék elszíneződése, magas láz, nehézlégzés, mellkasi fájdalom

- mondta dr. Marjai Tamás. A szakember felhívta a figyelmet, hogy a rizikócsoportokba tartozó betegeknek is érdemes már enyhe tünetekkel felkeresni a háziorvost: például a nagyon kis gyerekeknek, az időseknek, a krónikus szívbetegeknek, és az asztmásoknak.

Tombol az allergiaszezon, mégis hogy vészeljük át ezt az időszakot?

Hogy pontosan hányan szenvednek allergiás megbetegedéstől, nem lehet tudni. Ez idáig ugyanis nem készült egyetlen reprezentatív felmérés sem.

Nem tudjuk meghatározni a probléma mértékét, de becslések szerint a magyar lakosság 25-30 százaléka érintett

- mondta korábban a Pénzcentrumnak Prof. Dr. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont allergológusa és klinikai immunológusa. Idén ősszel tüneteket okozhat még többek között a parlagfű, a csalánfélék, az üröm, a libatopfélék.

Ha egyértelműen megállapítható, hogy allergiás tünetekről van szó, akkor érdemes minél előbb alkalmazni az allergia elleni készítményeket. Ha a tünetek csak a szemen vagy az orron jelentkeznek, akkor elegendő lehet szemcsepp vagy orrspray alkalmazása is. Ha több tünet is jelentkezik (orrfolyás, tüsszögés, könnyezés stb.), akkor már érdemesebb szájon át bevehető tablettás készítményeket alkalmazni

 - mondta dr. Marjai Tamás, hozzátéve, ha az allergia miatt más betegségek alakulnak ki (például középfülgyulladás vagy orrmelléküreg-fertőzés), ha a gyógyszeres kezelés ellenére a tünetek nem javulnak, és továbbra is zavarják a normális életvitelben a beteget, vagy ha valaki a gyógyszeres kezelés mellékhatásait tapasztalja, akkor viszont orvoshoz kell fordulni.

Abban az esetben is érdemes orvoshoz fordulni, ha a gyógyszertárban kapható vény nélküli szerekkel egyébként sikeresen megszüntettük a tüneteket.

Egy részletes allergológiai vizsgálat ugyanis ki tudja mutatni, hogy pontosan mire vagyunk érzékenyek, így a későbbiekben jobban fel tudunk készülni az újabb szezonra.

Mielőtt időpontot foglalunk a szakrendelésen, vegyük figyelembe, hogy csak akkor lehet elvégezni az érzékenységi teszteket, ha nem szedjük az allergia elleni szereket. A tünetek ellen alkalmazott antihisztaminok ugyanis befolyásolhatják a tesztek eredményét.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem