16 °C Budapest

Óvatosságra intik a Tunéziába utazókat

MTI
2013. augusztus 28. 17:23

A Külügyminisztérium fokozott óvatosságot kér a Tunéziába készülő magyaroktól, mert az ott kialakult politikai válság miatt a fővárosban és az ország több városában továbbra is számítani lehet nagyobb demonstrációkra.

A konzuli szolgálat honlapján szerdán közzétett figyelmeztetésben kiemelték: az észak-afrikai országban kialakult politikai és belbiztonsági válság elhúzódik a kormányoldal és az ellenzék közötti folyamatos párbeszéd ellenére.

Emiatt tüntetések lehetnek Tunéziában, ezért arra kérik az országban tartózkodó és az oda készülő magyar állampolgárokat, hogy kerüljék a demonstrációk helyszínét, a csoportosulásokat, El-Kairuán, Monasztir, Szúsza és Szfaksz városok központját, mecsetjeinek környékét, továbbá Tunisz belvárosát és külső negyedeit. Az északnyugati régiók továbbra is a hadsereg műveleti területei, ezért fokozott óvatosságra kérik a Bizerte városba látogatókat is - tették hozzá.

A turisták által látogatott területek eddig is hatékony védelmét az elmúlt hetekben megnövekedett fenyegetettség hatására tovább erősítették a hatóságok, ezekben a körzetekben biztosított a nyugalom - írták.

Tunisz

A konzuli szolgálat emlékeztetett: a tunéziai kormányzat kedden terrorista szervezetté nyilvánította az országban aktív Anszar as-Saría nevű szélsőséges szalafista csoportot. A döntés hatására nem kizárt a terrorfenyegetettség szintjének emelkedése - figyelmeztetett a Külügyminisztérium.

Mint közölték, a tunéziai kormányzat szerint szalafista-dzsihadista csoportok a 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójára időzítve Tunéziában, Algériában és Líbiában terrorműveleteket készíthetnek elő. Tunézia megelőzésként erősíti parti védelmi tevékenységét, és további lépéseket tesz a déli határrégiók, a stratégiai objektumok, a külföldi érdekeltségek és a turisztikai övezetek védelmére - közölték.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az iszlamista Ali Larajed tunéziai kormányfő kedden jelentette be, hogy az Anszar as-Saría csoport felelős két baloldali ellenzéki politikus, Sokri Belaid és Mohamed Brahmi haláláért, valamint a rendőrség és a hadsereg ellen elkövetett támadásokért. Belaid februári meggyilkolása az iszlamista en-Nahda párt által vezetett kormány bukását okozta, Brahmi július végén bekövetkezett halála pedig máig tartó politikai válságot eredményezett Tunéziában.

Az iszlamista tunéziai kormányzat mindeddig megtagadta, hogy terrorista szervezetté nyilvánítsa az Anszar as-Saría csoportot. A szélsőséges szervezet tagadta az ellene felhozott vádakat, és megfenyegette a tunéziai kormányzatot, hogy "háborút" indít ellene.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?