23 °C Budapest

Óvatosságra intik a Tunéziába utazókat

MTI
2013. augusztus 28. 17:23

A Külügyminisztérium fokozott óvatosságot kér a Tunéziába készülő magyaroktól, mert az ott kialakult politikai válság miatt a fővárosban és az ország több városában továbbra is számítani lehet nagyobb demonstrációkra.

A konzuli szolgálat honlapján szerdán közzétett figyelmeztetésben kiemelték: az észak-afrikai országban kialakult politikai és belbiztonsági válság elhúzódik a kormányoldal és az ellenzék közötti folyamatos párbeszéd ellenére.

Emiatt tüntetések lehetnek Tunéziában, ezért arra kérik az országban tartózkodó és az oda készülő magyar állampolgárokat, hogy kerüljék a demonstrációk helyszínét, a csoportosulásokat, El-Kairuán, Monasztir, Szúsza és Szfaksz városok központját, mecsetjeinek környékét, továbbá Tunisz belvárosát és külső negyedeit. Az északnyugati régiók továbbra is a hadsereg műveleti területei, ezért fokozott óvatosságra kérik a Bizerte városba látogatókat is - tették hozzá.

A turisták által látogatott területek eddig is hatékony védelmét az elmúlt hetekben megnövekedett fenyegetettség hatására tovább erősítették a hatóságok, ezekben a körzetekben biztosított a nyugalom - írták.

Tunisz

A konzuli szolgálat emlékeztetett: a tunéziai kormányzat kedden terrorista szervezetté nyilvánította az országban aktív Anszar as-Saría nevű szélsőséges szalafista csoportot. A döntés hatására nem kizárt a terrorfenyegetettség szintjének emelkedése - figyelmeztetett a Külügyminisztérium.

Mint közölték, a tunéziai kormányzat szerint szalafista-dzsihadista csoportok a 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulójára időzítve Tunéziában, Algériában és Líbiában terrorműveleteket készíthetnek elő. Tunézia megelőzésként erősíti parti védelmi tevékenységét, és további lépéseket tesz a déli határrégiók, a stratégiai objektumok, a külföldi érdekeltségek és a turisztikai övezetek védelmére - közölték.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az iszlamista Ali Larajed tunéziai kormányfő kedden jelentette be, hogy az Anszar as-Saría csoport felelős két baloldali ellenzéki politikus, Sokri Belaid és Mohamed Brahmi haláláért, valamint a rendőrség és a hadsereg ellen elkövetett támadásokért. Belaid februári meggyilkolása az iszlamista en-Nahda párt által vezetett kormány bukását okozta, Brahmi július végén bekövetkezett halála pedig máig tartó politikai válságot eredményezett Tunéziában.

Az iszlamista tunéziai kormányzat mindeddig megtagadta, hogy terrorista szervezetté nyilvánítsa az Anszar as-Saría csoportot. A szélsőséges szervezet tagadta az ellene felhozott vádakat, és megfenyegette a tunéziai kormányzatot, hogy "háborút" indít ellene.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 27. 23:22
Épp a Media1 főszerkesztőjének az NNI-nél zajló kihallgatásának kezdetén indult újabb kibertámadás p...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 27. 10:42
A központi bankok szavai sokszor legalább olyan erős hatással bírnak a pénzügyi piacokra, mint maguk...
Holdblog  |  2023. szeptember 27. 10:08
A magyarországi fizetési forgalom közel kétharmada készpénzben történik, de a jövőben a digitális je...
Kiszámoló  |  2023. szeptember 25. 09:29
Bár sok újat nem mond a kép, érdemes felidézni, hogy alakult az Egyesült Államok államadóssága mai d...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM