9 °C Budapest

Máris lecsaptak a strandok vámszedői! Így védekezz

Pénzcentrum
2013. június 19. 05:33

Szinte még alig indult el a strandszezon, máris megjelentek a vízpartok trükkös (pontosabban nem is annyira trükkös) tolvajai: a Balatonnál a rendőrség már a napokban fogott el olyan tolvajokat, akik a vízparton dolgoztak. Érdemes tehát résen lenni, és vigyázni értékeinkre: mutatjuk, hogy lehet megelőzni a strandos lopásokat.

Visszavonhatatlanul elindult a 2013-as strandszezon. Ezt nem csak onnan lehet tudni, hogy a kánikulának köszönhetően megteltek a vízpartok és a fürdők, hanem onnan is, hogy strandokon dolgozó tolvajok is megkezdték nyári munkájukat.

Forrás: Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság


Hétfőn például a balatonedericsi strandon lopták el egy fürdőző pénztárcáját táskájából, benne okmányaival és közel húszezer forint készpénzzel. A rendőrök egyébként megtalálták a tolvajokat, leginkább annak köszönhetően, hogy a táska tulajdonosa szemtanúja volt a cselekménynek, így a rövid időn belül kiérkező rendőröknek pontos személyleírást tudott adni.

A strandok szarkái ugyanakkor legtöbbször nem nézik, hogy mit visznek, lehet az strandpapucs, úszószemüveg vagy napolaj, de esetenként komolyabb dolgok is eltűnnek, mint például mobiltelefon, fényképezőgép, vagy éppen pénztárca.

Forrás: Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság


Az esetek többségében nehézséget okoz, hogy az áldozatok legtöbbször csak akkor veszik észre a bűncselekményt, amikor már indulnak hazafelé, így szemtanúk hiányában nehéz felderíteni a tettest. A strandi lopások a tényleges kár mellett nem kis bosszúságot is okoznak a meglopottaknak. Ezek a bosszantó esetek könnyedén elkerülhetőek lennének egy kis odafigyeléssel.

A legjobb védekezés a megelőzés

A rendőrség azt tanácsolja: ha strandra megyünk, használjuk az értékmegőrzőt, a csomagokra, táskákra felváltva vigyázzunk, a parkoló autókban pedig ne hagyjunk látható helyen táskát, értéket, inkább a csomagtartóban helyezzük el azokat. Amennyiben mégis van olyan csomag, amit a gépkocsiban kell tárolni, azt lehetőség szerint a csomagtartóban helyezzük el. Egyterű, vagy kombi felépítményű autók esetében a csomagtér rolót minden esetben húzzuk ki, ezáltal a hátsó és oldalsó ablakon keresztül sem látható a csomagtér tartalma.

A strandoláshoz nem feltétlenül szükséges, feltűnő és értékes használati tárgyakat pedig egyszerűen hagyjuk otthon. A fürdőkben az óvatosságra általában a hangosbemondó is rendszeresen figyelmeztet, ahol a saját felelősséget hangsúlyozzák, valamint azt, hogy egymásra figyeléssel is megelőzhetőek a lopások. Érdemes rákérdezni a bejáratnál, hogy van-e a strandon értékmegőrző, de a jól bevált nyakba akasztós pénztárca sem elvetendő megoldás.

Forrás: Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság


A rendőrség szakértői szerint ha nem viszünk magunkkal nagyobb mennyiségű ékszert és készpénzt, ha nem hagyjuk felügyelet nélkül a csomagunkat benne értéktárgyainkkal, akkor tulajdonképpen nem történhet olyan, hogy meglopnak bennünket.

A rendőrök azt tanácsolják, amennyiben bűncselekmény sértettjévé, áldozatává válunk, minél előbb jelezzük a strand vezetőségénél, és tegyünk bejelentést a legközelebbi rendőrkapitányságon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sorra lopták a kocsikat is

Tavaly július 1-jén egy győri család érkezett autóval Balatonalmádi egyik strandjára. Mielőtt bementek volna a vízbe, a fiatal édesanya egy strandtáskát hagyott hátra a parton értékes okostelefonnal és gépkocsijuk slusszkulcsával. Az elterjedt rossz szokás szerint ő is egy törölközővel próbálta leplezni az őrizetlenül maradt értékeket. A család a fürdést követően még étkezett is a szomszédos strand büféjében majd mintegy másfél órás távollét után ment csak vissza a leterített törölközőhöz. Ennek és az alá elrejtett táskának, azonban már csak a hűlt helyét találták.

A legrosszabb szerencsére nem következett be, a tolvaj a birtokába került kulccsal az autót nem vitte el, sőt még arra sem vállalkozott, hogy annak utas- és csomagterét további értékek megszerzése céljából átkutassa.

A 2011. évi szezonban csak a Balatonalmádi Rendőrkapitányság illetékességi területén összesen öt - többségében prémiumkategóriás - gépjárművet tulajdonítottak el ismeretlen tettesek a saját kulcsával, melyeket tulajdonosaik könnyelműen a leterített törölköző alatt hagytak - ez is azt mutatja, hogy mennyire kiszolgáltatottak a fürdőző családok, pedig egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne a baj.

A rendőrség figyelmeztet

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a Pénzcentrum.hu-t arról tájékoztatta, hogy az idei évben több, az ilyen esetek megelőzésére figyelmeztető táblát is készítettek, amelyeket egyrészt elektronikus úton juttatnak el a strandokhoz, vendéglátóhelyekhez, másrészt fizikai formában is legyártatták őket, így a strandok konkrétan ki tudják helyezni saját területükön. Ez utóbbihoz egyébként pályázati forrásokat is kaptak.

Forrás: Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 16:46
Rovó Attila, a hvg.hu belpolitika rovatának távozó vezetője nyilatkozott portálunknak azzal kapcsola...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm