21 °C Budapest

Máris lecsaptak a strandok vámszedői! Így védekezz

Pénzcentrum
2013. június 19. 05:33

Szinte még alig indult el a strandszezon, máris megjelentek a vízpartok trükkös (pontosabban nem is annyira trükkös) tolvajai: a Balatonnál a rendőrség már a napokban fogott el olyan tolvajokat, akik a vízparton dolgoztak. Érdemes tehát résen lenni, és vigyázni értékeinkre: mutatjuk, hogy lehet megelőzni a strandos lopásokat.

Visszavonhatatlanul elindult a 2013-as strandszezon. Ezt nem csak onnan lehet tudni, hogy a kánikulának köszönhetően megteltek a vízpartok és a fürdők, hanem onnan is, hogy strandokon dolgozó tolvajok is megkezdték nyári munkájukat.

Forrás: Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság


Hétfőn például a balatonedericsi strandon lopták el egy fürdőző pénztárcáját táskájából, benne okmányaival és közel húszezer forint készpénzzel. A rendőrök egyébként megtalálták a tolvajokat, leginkább annak köszönhetően, hogy a táska tulajdonosa szemtanúja volt a cselekménynek, így a rövid időn belül kiérkező rendőröknek pontos személyleírást tudott adni.

A strandok szarkái ugyanakkor legtöbbször nem nézik, hogy mit visznek, lehet az strandpapucs, úszószemüveg vagy napolaj, de esetenként komolyabb dolgok is eltűnnek, mint például mobiltelefon, fényképezőgép, vagy éppen pénztárca.

Forrás: Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság


Az esetek többségében nehézséget okoz, hogy az áldozatok legtöbbször csak akkor veszik észre a bűncselekményt, amikor már indulnak hazafelé, így szemtanúk hiányában nehéz felderíteni a tettest. A strandi lopások a tényleges kár mellett nem kis bosszúságot is okoznak a meglopottaknak. Ezek a bosszantó esetek könnyedén elkerülhetőek lennének egy kis odafigyeléssel.

A legjobb védekezés a megelőzés

A rendőrség azt tanácsolja: ha strandra megyünk, használjuk az értékmegőrzőt, a csomagokra, táskákra felváltva vigyázzunk, a parkoló autókban pedig ne hagyjunk látható helyen táskát, értéket, inkább a csomagtartóban helyezzük el azokat. Amennyiben mégis van olyan csomag, amit a gépkocsiban kell tárolni, azt lehetőség szerint a csomagtartóban helyezzük el. Egyterű, vagy kombi felépítményű autók esetében a csomagtér rolót minden esetben húzzuk ki, ezáltal a hátsó és oldalsó ablakon keresztül sem látható a csomagtér tartalma.

A strandoláshoz nem feltétlenül szükséges, feltűnő és értékes használati tárgyakat pedig egyszerűen hagyjuk otthon. A fürdőkben az óvatosságra általában a hangosbemondó is rendszeresen figyelmeztet, ahol a saját felelősséget hangsúlyozzák, valamint azt, hogy egymásra figyeléssel is megelőzhetőek a lopások. Érdemes rákérdezni a bejáratnál, hogy van-e a strandon értékmegőrző, de a jól bevált nyakba akasztós pénztárca sem elvetendő megoldás.

Forrás: Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság


A rendőrség szakértői szerint ha nem viszünk magunkkal nagyobb mennyiségű ékszert és készpénzt, ha nem hagyjuk felügyelet nélkül a csomagunkat benne értéktárgyainkkal, akkor tulajdonképpen nem történhet olyan, hogy meglopnak bennünket.

A rendőrök azt tanácsolják, amennyiben bűncselekmény sértettjévé, áldozatává válunk, minél előbb jelezzük a strand vezetőségénél, és tegyünk bejelentést a legközelebbi rendőrkapitányságon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sorra lopták a kocsikat is

Tavaly július 1-jén egy győri család érkezett autóval Balatonalmádi egyik strandjára. Mielőtt bementek volna a vízbe, a fiatal édesanya egy strandtáskát hagyott hátra a parton értékes okostelefonnal és gépkocsijuk slusszkulcsával. Az elterjedt rossz szokás szerint ő is egy törölközővel próbálta leplezni az őrizetlenül maradt értékeket. A család a fürdést követően még étkezett is a szomszédos strand büféjében majd mintegy másfél órás távollét után ment csak vissza a leterített törölközőhöz. Ennek és az alá elrejtett táskának, azonban már csak a hűlt helyét találták.

A legrosszabb szerencsére nem következett be, a tolvaj a birtokába került kulccsal az autót nem vitte el, sőt még arra sem vállalkozott, hogy annak utas- és csomagterét további értékek megszerzése céljából átkutassa.

A 2011. évi szezonban csak a Balatonalmádi Rendőrkapitányság illetékességi területén összesen öt - többségében prémiumkategóriás - gépjárművet tulajdonítottak el ismeretlen tettesek a saját kulcsával, melyeket tulajdonosaik könnyelműen a leterített törölköző alatt hagytak - ez is azt mutatja, hogy mennyire kiszolgáltatottak a fürdőző családok, pedig egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne a baj.

A rendőrség figyelmeztet

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a Pénzcentrum.hu-t arról tájékoztatta, hogy az idei évben több, az ilyen esetek megelőzésére figyelmeztető táblát is készítettek, amelyeket egyrészt elektronikus úton juttatnak el a strandokhoz, vendéglátóhelyekhez, másrészt fizikai formában is legyártatták őket, így a strandok konkrétan ki tudják helyezni saját területükön. Ez utóbbihoz egyébként pályázati forrásokat is kaptak.

Forrás: Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 26. 20:39
A legendás újságíró és szerkesztő, illetve egykori MÚOSZ-elnök 81 éves volt. Több mint 60 éven át do...
Bankmonitor  |  2024. július 26. 13:13
A mai kormányinfón elhangzottak alapján a speciális adózási formát választó egyéni vállalkozók könny...
ChikansPlanet  |  2024. július 26. 11:57
Az Északkelet-Ausztráliában található Nagy-Korallzátony még az űrből is fantasztikus látványt nyújt,...
Holdblog  |  2024. július 26. 08:02
Ne hagyjátok, hogy kicsinyes érdekek mozgassanak benneteket. A Budapesti Corvinus Egyetem az idei di...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem