21 °C Budapest

Ilyen ingatlanokat vesznek a magyar milliárdosok

Pénzcentrum
2013. június 17. 16:31

A magyarországi luxusingatlan-piacot családi házak esetében a 300 millió forint fölötti, lakásoknál pedig a 100 millió forint fölötti áron kínált ingatlanok jelentik, legalábbis az egyik legnagyobb hazai ingatlanforgalmazó iroda, az Otthon Centrum szerint.

A 300 milliónál drágább családi házak, illetve 100 millió forintot meghaladó vételárú lakások szinte kivétel nélkül Budapesten, vagy az agglomerációban találhatóak. Luxuskategóriába eső ingatlanok, elvétve ugyan, de vidéken is megtalálhatóak. Erre példa a 300 millió forintért kínált Balaton menti lovas birtok, kúriával, vagy egy soproni, 600 négyzetméteres, belső medencés családi ház, 200 millió forintos árcédulával, avagy a Fonyódon, 1900-as évek épült, felújított villa, 30 méteres saját vízparttal, szintén 200 millió forintos áron. Vidéken még inkább igaz, hogy ezek az ingatlanok a teljes kínálat csak egy nagyon kis részét teszik ki, arányuk nem éri el a fél százalékot sem.

Az ár önmagában azonban nem lehet a luxus "címke" feltétele, hiszen ebben a szegmensben mindennek egyaránt prémium minőségűnek kell lennie. A beltéri úszómedence, wellnesz részleg, nagyon magas minőségű beépített anyagok, korszerű gépészet és műszaki megoldások, többállásos garázs tehát alapkövetelmény ahhoz, hogy egy ingatlant luxusnak definiáljanak. Nem minden nagy értékű ingatlan luxusingatlan, nem ritka, hogy a legdrágább lakóingatlanok között gyakran találunk méretük, vagy befektetési lehetőségeik miatt akár 1 milliárd forintnál is többre értékelt épületeket, amelyeknek elhelyezkedése, a felhasznált anyagok minősége azonban egyértelműen nem prémium.

"Egy átlagos árú ingatlant kereső vevő és a luxus szegmens keresői között több érdekes különbség látható." - emelte ki Szathmáry Zsolt, az Otthon Centrum belső budai kerületeiben dolgozó franchise partnere. - "Sokkal összetettebb a szempontrendszer a döntésekben. A lokáció természetesen itt is meghatározó, de sokkal nagyobb súllyal esik a latba a panoráma, a csend, és az exkluzivitás. A legszembetűnőbb mégis az, hogy ebben a kategóriában jóval több az érzelmi alapon hozott döntés, mint az átlagos árú ingatlanok esetében. A vevők egy életérzést keresnek, fix elképzeléseik vannak és szinte semmilyen kompromisszumra nem hajlandóak."

Ezt a döntési mechanizmust támasztja alá az is, hogy egy vevő akár 1-1,5 évig is gondolkozhat a vásárlás előtt. A kínálat a 300 millió forintot meghaladó áru kategóriában nagyon szűkös, a vevők mégis próbálnak minél több ingatlant megnézni. "A vásárlást hitelből finanszírozó vevő szinte nincs is a luxus ingatlant keresők között." - tette hozzá Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója. - "A kereslet meglehetősen alacsony, így az eladóknak érdemes külföldi vevőket is megcélozni. Egy nemzetközi hálózat tagjaként örömmel tapasztaltuk, hogy külföldi partnereink komoly érdeklődést mutattak a magyar ingatlanpiac prémiumszegmense iránt."

Amíg a belső budai kerületekben a luxuskategóriás ingatlanok túlnyomó része családi ház, a pesti oldalon inkább a társasházi lakások 100-150 millió forintot meghaladó áron képviselik ezt a szegmenst. "A családi házaknál a határ a csillagos ég, a lakások esetében pedig 300-400 millió forint jelenti a felső értéket." - mondta el Horváth Boglárka, az Otthon Centrum V. kerületi iroda vezetője. - "A pesti oldalon is a készpénzes vásárlók dominálják a luxus szegmenst. Egy felújított, 100 milliónál drágábban kínált belvárosi lakás esetében nem elég, ha a lakásba beépített anyagok prémium minőségűek, a háznak is kifogástalan állapotban kell lennie."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Külföldi érdeklődést, a Prestige MLS hálózatbeli partnereinktől nem csak a luxus ingatlanokra kapunk, a nyomott árak miatt a felső kategória más ingatlanjai iránt is komoly befektetői kereslet mutatkozik." - tette hozzá Kühne Kata. - "A 2008-tól tapasztalható áresés szinte minden európai országban jellemző volt, azonban több országban rövidebb ideig tartott, az EU tagállamok összesített árváltozásait mutató árindex már 2010-től stagnálást mutatott. A nyomott árak pedig felkeltik a befektetők érdeklődését."

 

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?