19 °C Budapest

A kolontári iszaphitelesek drámája: fizetik az elúszott ház hitelét

Pénzcentrum
2013. február 13. 16:02

Tovább fizeti hitelük törlesztőrészletét a Juhász család, akik az iszapkatasztrófa miatt elvesztették házukat. Hitelszerződések esetén általában kötelező a lakásbiztosítás, de nem minden kárra terjed ki a fedezete ezeknek a szerződéseknek.

A Juhász család háza teljesen lakhatatlanná vált, miután 2010. október 4-én mindent elárasztott a vörösiszap. A katasztrófában egyéves kislányukat is elveszették, és négy további gyerekükkel együtt kerültek kilátástalan helyzetbe, hiszen a lakáson megmaradt tartozás részleteit nem tudják kifizetni. Most csak a bank jóindulatán múlik, hogy talpon marad-e a család - írja a Blikk.hu.

Hogyan védekezhetünk a nemvárt káresemények ellen?

Előfordulhat, hogy olyan káresemény ér minket, amire előzetesen nem is gondoltunk egészen addig amíg meg nem történt a baj. Mindenki életében történhetnek váratlan és kellemetlen események, az ezekből fakadó ismeretlen kockázatok rejtik a legnagyobb veszélyt.

Magyarországon is találhatunk olyan, úgynevezett all-risk, azaz összkockázati biztosítást, amely ilyen esetben is segít. Tehát nem csak a klasszikus káresemények (mondjuk egy ablak betörése, csőtörés, stb.) ellen véd, hanem sokkal szélesebb körű, komplexebb megoldást nyújt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a klasszikus lakásbiztosításokkal ellentétben nem kell eligazodnunk a biztosító által meghatározott biztosítási események és kizárások (azaz a nem térülő események) sorában, hanem egy listában megtaláljuk azon káreseteket, amelyekre e szerződések nem vonatkoznak.

Miben segíthet az all-risk biztosítás?

Az all-risk biztosítás elsősorban azoknak ajánlható, akik sokféle káruk megtérítését várják el a biztosítótól, cserébe elfogadják az átlagosnál magasabb biztosítási díjat. Az ilyen fedezet azok számára jó megoldás, akik nem tudják pontosan meghatározni milyen kockázatokat éreznek veszélyesnek, hiszen ez a biztosított vagyontárgyakat ért bármilyen kárra fedezetet nyújt, a szerződési feltételekben meghatározott kizárások kivételével. Érdemes olyan all-risk biztosítást választanunk, amely tartalmaz felelősségbiztosítást is.

Kimondottan ajánlható az all-risk lakásbiztosítás azoknak, akik értékes bútorokat, szerszámokat tárolnak a kertjükben, a fészerben, vagy a pincében. Hasznos segítség lehet, ha hőszivattyú, napkollektor, szélturbina van az udvaron - ezeknél az értékes berendezéseknél kiemelten fontos a biztosítás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A biztosítási események között általában megtalálható a napjainkban oly sok veszteséget okozó vihar, jégverés, felhőszakadás is. Kártérítést nyújtanak a leggyakrabban előforduló beázási károkra, üvegtörésre, de a rablás, kifosztás vagy a betöréses lopásra is. Ha betörés vagy ennek kísérlete során az épület is megrongálódik, akkor ezek helyreállítását is téríti a biztosító (a feltételekben meghatározottak szerint).

A vagyonbiztosítás biztosítási eseményei között megtalálhatjuk a tűz, árvíz, felhőszakadás, vihar, villámcsapás, villámcsapás indukciós hatása, jégverés, hónyomás, csőtörés, beázás, épületrongálás, földcsuszamlás, ismeretlen építmény, üreg beomlása, üvegtörés, robbanás, robbantás, betöréses lopás, rablás és kifosztás, lopás, kő- és földomlás, földrengés, idegen tárgyak rádőlése, idegen jármű ütközése, zárcsere káreseményeket. Nem mellékes, hogy ha esetleg meteor csapódna házunkba, az all-risk biztosítások általában erre is fedezetet nyújtanak.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 16:00
Ezentúl a Magyar Telekom előfizetőinek is elérhető a HGTV.
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 18. 16:33