24 °C Budapest

Betétválasztó programot indít a PSZÁF

2011. február 18. 14:05

Összesen mintegy 88 millió forintnyi bírságot gyűjtött be a 2010-es évben a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) - mondta el Siklósi Máté a szervezet ügyvezető igazgatója. A válságot követően Európa szerte felértékelődött a fogyasztóvédelem szerepe. A PSZÁF alelnöke, Balogh László szerint amennyiben a fogyasztói bizalom megrendül, akkor az hosszú távon nagy mértékben a pénzügyi stabilitás ellen hat.

A felügyelet a fogyasztóvédelmi tevékenysége kapcsán kiemelt figyelmet fordít az ügyfelek tájékoztatására, a panaszkezelésre, a biztosítási kárrendezés határidejének betartására, valamint a biztosítási szerződések értesítő leveleinek ellenőrzésére - mondta Siklósi Máté. Ezek mellett kiemelte még az ügyvezető a banktitok megsértését, valamint az ügyfelek zaklatását az értékesítés alkalmával.

Balogh László a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a fogyasztók védelmében általános ajánlás készül, valamint hozzátette, hogy a dokumentum jövő hónaptól lesz elérhető. Az alelnök kiemelte, hogy az egységes ajánlást követően az év folyamán további két szakmaspecifikus ajánlás készül, a biztosítási, valamint a hitelintézeti szektor számára.

A jövő hónapban debütáló, öt tematikus fejezetre bontott ajánlásban az általános fogyasztóvédelmi elvek mellett szerepelni fog többek között egy akcióterv a rendkívüli események bekövetkeztére is. Ilyen esemény volt nemrégiben a vörösiszap katasztrófa -mondta el példaként Balogh, valamint hozzátette, hogy a szomorú esetet követően, néhány anomáliától eltekintve a többség példamutató módon kezelte.

A múlt év folyamán hozott jogszabály módosítás értelmében a felügyelet által ellenőrzött intézményekben fogyasztóvédelmi kapcsolattartó személyt kell kinevezni, akinek teendője, hogy minden szolgáltatást, valamint terméket a fogyasztóvédelem szempontjából is ideálissá tegyen és hogy kapcsolatot tartson fenn a felügyelettel ennek érdekében. A kapcsolattartók munkájától a PSZÁF a tudatos fogyasztói szemlélet ösztönzését illetve a pénzügyi kultúra fejlesztését várja.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A sajtótájékoztatón a PSZÁF azt is bejelentette, hogy hamarosan elindítják a napi szintű bejelentésekkel működő betétválasztó programjukat, mely jól átlátható terméklistákkal, illetve adatokkal kíván segítséget nyújtani a fogyasztóknak, hasonlóan a korábban már útjára indított hitel és lízingválasztó programhoz. A felügyelet kiemelte, hogy komoly informatikai fejlesztés révén valósult meg a program, mivel a sávos kamatozás miatt rengeteg adatmennyiséget kell feldolgoznia az alkalmazásnak.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 07:40
A Media1 megtudta, hogy a gazdasági körülmények miatt bezárja a BBC History című magazint a Kossuth...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Holdblog  |  2022. május 27. 06:17
A pszichológián belül létezik az affective forecasting témakör, amelynek célja a jövőbeli viselkedés...
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?