24 °C Budapest

Nekünk ünnep, a kutyáknak és a macskáknak rémálom

2010. december 31. 13:02

A meghitt, bensőséges karácsonyi ünnepek után, az év utolsó napján teljesednek ki a már megkezdett felhőtlen vigasságok és boldog mulatozások, amikor a jó hangulatot rendszerint hangoskodással, trombitálással és petárdázással is tovább fokozzuk.

Míg a Szilveszter a legtöbb ember számára a zajos vidámság időszaka, addig házi kedvenceink többsége ilyenkor legszívesebben kimenekülne a világból. A petárdarobbanások a legtöbb kutyából és macskából a földrengés morajához, valamint a villámlás és az égzengés hatásához hasonlóan rettenetes félelmet váltanak ki, és még a legbátrabbakban is azonnal aktiválják a menekülési ösztönt. A legtöbb kisállat ilyenkor nem is tudja betájolni a zajforrást, átmenetileg elveszti tájékozódási képességét, élete védelmében hanyatt-homlok menekül, és igyekszik minél messzebb kerülni a veszedelmes dörejtől.

"Néhány egyszerű óvintézkedés betartásával elkerülhető, hogy elszökött kutyánk vagy macskánk Szilveszter után állatmenhelyen, vagy gyepmesteri telepen végezze" - hívja fel a figyelmet Marosvölgyi Péter, a kisállat-biztosításokat is kínáló AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója.

"Szilveszter környékén, ha tehetjük, a kutyákat, macskákat tartsuk a lakáson belül. Sétálni kizárólag erős pórázon vigyük a mégoly fegyelmezett, és más időszakban megbízható jószágokat is. A zajos időszak átvészelésében sokat segít a kisállatnak, ha néhány napig gyenge nyugtatót kap eledelébe, ám vigyázzunk, mert a humán nyugtató hatástalan, illetve ellenkező hatású lehet. Ne feledkezzünk el kisállatunk mikrochipes megjelöléséről sem. A mikrochip nagymértékben megkönnyíti az állatok azonosítását. Egy ilyen azonosítóval rendelkező elveszett kutya, a megtalálást követően rövid időn belül visszajuttatható a gazdájához. A kutyák bőre alá a mikrochip beültetését az állatorvosok általában már 3-6 ezer forint körüli összegért elvégzik, ami persze sokkal olcsóbb, mint egy elveszett kutyát keresni, vagy az elkóborlás során megsérült, balesetes kutyát kezeltetni. Az óvintézkedések betartása azért is fontos, mert a december 29. és január 2. közötti veszélyes időszakra még a kisállat-biztosítás sem nyújt kockázati fedezetet" - figyelmeztet a szakember.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 08:29
A jövőben a Webshippy látja el a Lumenet világítástechnikai webáruház teljes logisztikai tevékenység...
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?