Új típusú biztosítás a BKV dolgozóknak

Pénzcentrum
2010. december 20. 10:02

Szokatlan gyorsasággal írt ki befektetésekhez kötött (unit linked) életbiztosítások nyújtására tendert a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV). A hivatalos közbeszerzési portálon december 3-án jelent meg az ajánlatkérés és a jelentkezőknek már december 6. reggel 10 órára be is kellett nyújtaniuk ajánlataikat. A vállalat tájékoztatása szerint így is volt három ajánlattevő - írja a Napi Gazdaság.

A BKV azzal indokolta a rendkívüli gyorsaságot, hogy a juttatási elemet már 2011 elejétől választhatják a társaság dolgozói a cafeteria elemeként. Az eredményhirdetés alapján érvényes jelentkezést benyújtó alkalmasnak ítélt jelentkezőket kéri fel a társaság ajánlattételre január első hetében.

Szakemberek szerint azonban érdekes a BKV 12 ezer munkavállalójának kínált unit-linked biztosítási ajánlat, hiszen a cafeteriakörben a kockázati életbiztosítások az elterjedtebbek, míg a unit linked biztosítások esetében erősebb a megtakarítás. Rendszerint egy BKV-dolgozót jobban védene egy átfogó életbiztosítás, mint egy megtakarításos. Ehhez képest a mostani tender esetében a BKV még csak nem is írta elő, hogy az adott biztosításokban mekkora legyen a minimális biztosítási elem a befektetési oldal mellett.

A BKV nem is tagadja, hogy azért választotta ezt a biztosítási megoldást, mert ezt a juttatási formát nem terheli adó illetve járulékfizetési kötelezettség. Adószakértők ugyanakkor a konstrukció veszélyeire is felhívják a figyelmet, ugyanis a cégek által szerződőként kötött egész életre szóló életbiztosítás alaphelyzetben abban az esetben adó- és járulékmentes, ha az kockázati, vagyis halál esetére szóló életbiztosítás, amelynek egyetlen biztosítási eseménye a biztosított halála.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?