29 °C Budapest

Új típusú biztosítás a BKV dolgozóknak

Pénzcentrum
2010. december 20. 10:02

Szokatlan gyorsasággal írt ki befektetésekhez kötött (unit linked) életbiztosítások nyújtására tendert a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV). A hivatalos közbeszerzési portálon december 3-án jelent meg az ajánlatkérés és a jelentkezőknek már december 6. reggel 10 órára be is kellett nyújtaniuk ajánlataikat. A vállalat tájékoztatása szerint így is volt három ajánlattevő - írja a Napi Gazdaság.

A BKV azzal indokolta a rendkívüli gyorsaságot, hogy a juttatási elemet már 2011 elejétől választhatják a társaság dolgozói a cafeteria elemeként. Az eredményhirdetés alapján érvényes jelentkezést benyújtó alkalmasnak ítélt jelentkezőket kéri fel a társaság ajánlattételre január első hetében.

Szakemberek szerint azonban érdekes a BKV 12 ezer munkavállalójának kínált unit-linked biztosítási ajánlat, hiszen a cafeteriakörben a kockázati életbiztosítások az elterjedtebbek, míg a unit linked biztosítások esetében erősebb a megtakarítás. Rendszerint egy BKV-dolgozót jobban védene egy átfogó életbiztosítás, mint egy megtakarításos. Ehhez képest a mostani tender esetében a BKV még csak nem is írta elő, hogy az adott biztosításokban mekkora legyen a minimális biztosítási elem a befektetési oldal mellett.

A BKV nem is tagadja, hogy azért választotta ezt a biztosítási megoldást, mert ezt a juttatási formát nem terheli adó illetve járulékfizetési kötelezettség. Adószakértők ugyanakkor a konstrukció veszélyeire is felhívják a figyelmet, ugyanis a cégek által szerződőként kötött egész életre szóló életbiztosítás alaphelyzetben abban az esetben adó- és járulékmentes, ha az kockázati, vagyis halál esetére szóló életbiztosítás, amelynek egyetlen biztosítási eseménye a biztosított halála.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 09:42
Alig 24 óra alatt két, meglehetősen furcsa eset is történt az Indamedia egy-egy lapjánál.
Holdblog  |  2022. május 15. 07:01
Nézték már, hogy mennyire hasonlít a részvénypiacok viselkedése az elmúlt tíz évben a II. világhábor...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?