37 °C Budapest

Erre figyelj, amikor díszíted a karácsonyfát!

2010. december 24. 11:02

A karácsonyi ünnepekkel kapcsolatos tűzesetek az adventi koszorúk és a világító fénysorok elterjedésével szinte egész decemberben előfordulnak. A vízbe állított, gondosan rögzített karácsonyfa, a szülői felügyelettel használt gyertya és csillagszóró segít megelőzni a tragédiákat.

Egy karácsonyfatűz nem csak az ünnep hangulatát teheti tönkre, de komoly károkat okozhat a lakásban, és szerencsés esetnek tekinthetjük, ha személyi sérülés nélkül zajlik le. Az esetek többségében a felügyelet nélkül hagyott gyertyák és izzósorok okozzák a tüzet a lakásokban, de a K&H Biztosítónál bejelentett káresetek között szerepel olyan eset is, amikor gyertyaöntés közben keletkezett a tűz.

"Az adventi koszorúk és világító fénysorok elterjedésével sajnos már december elejétől előfordulnak lakástüzek. Az ünnepet valóban meghitté és széppé teszi a gyertyaláng, de nem szabad elfeledkezni róla, hogy a felügyelet nélkül hagyott tűz nagyon veszélyes. Soha ne hagyjuk el helyiséget úgy, hogy őrizetlenül maradjon egy gyertya. Különösen gyerekek közelében legyünk elővigyázatosak. Az otthonbiztosítások - szinte - mindegyike fedezi a biztosítottak kárát lakástűz esetén, ez azonban nem jelenti, hogy a lakástulajdonosoknak nem kellene fokozott figyelmet fordítaniuk a megelőzésre." - mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

Odafigyeléssel a karácsony időszak tűzesetei is megelőzhetők. Ha a karácsonyfát vízbe vagy földbe állítjuk, amelyet folyamatosan öntözünk, megelőzhető, hogy a fa túlságosan kiszáradjon és így könnyen lángra kapjon. Ügyeljünk arra is, hogy a karácsonyfa ne álljon túl közel a függönyhöz, mert a láng ezen keresztül terjed el a leghamarabb a szobában. Éghető karácsonyfadíszek közelébe lehetőleg ne tegyünk csillagszórót! Túlzott óvatosságnak tűnhet, de csillagszóró használatakor jó, ha kéznél van egy pohár víz arra az esetre, ha a szikra például egy ajándék csomagolópapírján landol.

Az elektromos karácsonyfaizzóknál a nem szabványos vezeték hamar felmelegedhet és tüzet okozhat, ezért a megfelelő minőségről már vásárláskor érdemes meggyőződni. A beltéri használatra vásárolt fénysorokat éjszakára le kell kapcsolni, mert a zárlatból keletkezett tűz pár perc alatt elharapózhat.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00