19 °C Budapest

Százmilliárdos többletbevétel nyugdíjpénzekből

2010. november 3. 09:47

A járulékokon felül több százmilliárdos nyugdíjpénztári vagyon is visszatérhet az államhoz. A kormány a teljes pénztári tulajdon ötödével számol a következő évben. A 8 százalékos nyugdíjjárulékokból származik 360 milliárd forint, valamint 529 milliárd forint folyna be a magánkassza tagok egy részének a visszalépéséből. Így összesen 890 milliárd többletbevételhez férne hozzá a kabinet - írja a Világgazdaság.

Az előzetes számítások szerint mintegy 580-600 ezer ügyfélnek kellene visszatérnie a tb-kasszákhoz, ami által sikerülne elérni a kormánynak a 890 milliárdos célt. A befolyt pénzből a Nyugdíjbiztosítási Alapot lehetne stabilizálni. A korábbi években százmilliárdokkal kellett megtámogatni az alapot adóbevételekből, amire ezután várhatóan nem lesz szükség.

Forrás: Világgazdaság, Pénzcentrum.hu

Az állam a 98-as nyugdíjreform óta mind nagyobb összeggel járul hozzá a nyugdíjkassza fenntartásához. Ez az idén már 1206,8 milliárd forintot érhet el. 2011-ben azonban a bevételek teljes egészében fedezni tudnák a kiadásokat.

Amennyiben több tag lépne vissza, az így keletkező pénzeket az államadósság csökkentésére fordítanák, ezáltal a mostani 80 százalék körüli érték 70 százalékra is mérséklődhetne.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A visszalépők vagyonát egy az államháztartás helyzetét kiegyensúlyozó alapba tennék. Ezután majd innen átutalnák át a megfelelő összeget a központi költségvetésnek vagy a tb-kasszának. A magánnyugdíj-pénztárak tulajdonában lévő értékpapírokat, kötvényeket, részvényeket az életre hívott alap fokozatosan tenné pénzzé, meggátolva ezzel a piaci zavarokat.


 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 17. 05:57
Egy csúcsszínvonalú Bel Air-i (Los Angeles, Kaliforna) kastély 87,8 millió dollárért szerepelt egy á...
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?