28 °C Budapest

Orbán pálcát tört a kötelező magánnyugdíj-pénztárak felett

Pénzcentrum
2010. október 30. 06:02

Orbán Viktor tegnapi brüsszeli nyilatkozata alapján már csak hónapjai maradhattak a teljes magánnyugdíj-pénztári rendszernek, vagyis rövidesen csak egy állami és egy önkéntes ága marad a jelenlegi három pilléres nyugdíjrendszernek. Ez merőben más üzenet, mint amit eddig előre vetített a kormány és egyúttal rövid időn belül hatalmas költségvetési bevételt is jelent a magánpénzátrakból átlépők vagyona.

A miniszterelnők tegnap délután Brüsszelben bejelentette, Magyarországon hamarosan csak két pilléres lesz a nyugdíjrendszer, vagyis az állami nyugdíjalap mellett csak önkéntes pénztárak működnek majd, a kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszer megszűnik. Orbán szerint a magánnyugdíj-pénztárak agyonnyomták a költségvetést, és kivezetésük egy negyedéven belül megoldható.

"Nincs semmi kétségem afelől, hogy olyan tömeges visszalépések lesznek az első pillérbe, ami a másik pillér működését teljesen értelmetlenné teszi, és csak idő, méghozzá nagyon rövid idő kérdése, hogy az ki is kerüljön a rendszerből. Vannak ettől eltérő üzleti várakozások, de az én elképzelésem e tekintetben radikálisan különböző. Két pilléres lesz a rendszer, olyan mint a többi országban, akik nem voltak kommunisták" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A fenti kijelentés az "üzleti várakozások" mellett az eddigi kormányzati kommunikációtól is nagyban eltér. Eddig a miniszterelnök is azt mondta, hogy az emberek szabad akaratára lesz bízva, hogy a jövő év végéig visszalépnek-e a magányugdíjpénztárakból az állami pillérbe, vagy sem (ilyen tartalmú törvényt fogadott el a héten a parlament). A korábbi becslések 55-75%-os átlépési arányokról szóltak.

Ezek szerint ismét változott a helyzet, de azt még mindig nem tudni pontosan, hogy 2012-től vajon utal-e az állam nyugdíjjárulékot a - megmaradt - pénztárak felé. Ha nem, akkor ez a bevétel folyamatosan az államkasszát gyarapítja, jelentősen csökkentve ezáltal a 2012 utáni néhány évben az állam finanszírozási igényét, illetve a költségvetés előre jelezhető lyukát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Továbbra sem világos, hogy milyen szabályozói megoldással, illetve "ösztönzővel" éri majd el a kormány, hogy 2-3 hónapon belül átlépjen a nyugdíjpénztári tagság döntő része és így Orbán jelzése szerint értelmetlenné váljék a második nyugdíjpillér fenntartása. Az is nyitott kérdés maradt, hogy mire használja majd a kormány még az eddig gondoltnál is nagyobb, gyakorlatilag a teljes 2800 milliárd forintnyi magánnyugdíjpénztári megtakarítást, mert az eddigi információk alapján erre távolról sincs szüksége 2011-ben a költségvetésnek.

 

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?