Orbán pálcát tört a kötelező magánnyugdíj-pénztárak felett

Pénzcentrum
2010. október 30. 06:02

Orbán Viktor tegnapi brüsszeli nyilatkozata alapján már csak hónapjai maradhattak a teljes magánnyugdíj-pénztári rendszernek, vagyis rövidesen csak egy állami és egy önkéntes ága marad a jelenlegi három pilléres nyugdíjrendszernek. Ez merőben más üzenet, mint amit eddig előre vetített a kormány és egyúttal rövid időn belül hatalmas költségvetési bevételt is jelent a magánpénzátrakból átlépők vagyona.

A miniszterelnők tegnap délután Brüsszelben bejelentette, Magyarországon hamarosan csak két pilléres lesz a nyugdíjrendszer, vagyis az állami nyugdíjalap mellett csak önkéntes pénztárak működnek majd, a kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszer megszűnik. Orbán szerint a magánnyugdíj-pénztárak agyonnyomták a költségvetést, és kivezetésük egy negyedéven belül megoldható.

"Nincs semmi kétségem afelől, hogy olyan tömeges visszalépések lesznek az első pillérbe, ami a másik pillér működését teljesen értelmetlenné teszi, és csak idő, méghozzá nagyon rövid idő kérdése, hogy az ki is kerüljön a rendszerből. Vannak ettől eltérő üzleti várakozások, de az én elképzelésem e tekintetben radikálisan különböző. Két pilléres lesz a rendszer, olyan mint a többi országban, akik nem voltak kommunisták" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A fenti kijelentés az "üzleti várakozások" mellett az eddigi kormányzati kommunikációtól is nagyban eltér. Eddig a miniszterelnök is azt mondta, hogy az emberek szabad akaratára lesz bízva, hogy a jövő év végéig visszalépnek-e a magányugdíjpénztárakból az állami pillérbe, vagy sem (ilyen tartalmú törvényt fogadott el a héten a parlament). A korábbi becslések 55-75%-os átlépési arányokról szóltak.

Ezek szerint ismét változott a helyzet, de azt még mindig nem tudni pontosan, hogy 2012-től vajon utal-e az állam nyugdíjjárulékot a - megmaradt - pénztárak felé. Ha nem, akkor ez a bevétel folyamatosan az államkasszát gyarapítja, jelentősen csökkentve ezáltal a 2012 utáni néhány évben az állam finanszírozási igényét, illetve a költségvetés előre jelezhető lyukát.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Továbbra sem világos, hogy milyen szabályozói megoldással, illetve "ösztönzővel" éri majd el a kormány, hogy 2-3 hónapon belül átlépjen a nyugdíjpénztári tagság döntő része és így Orbán jelzése szerint értelmetlenné váljék a második nyugdíjpillér fenntartása. Az is nyitott kérdés maradt, hogy mire használja majd a kormány még az eddig gondoltnál is nagyobb, gyakorlatilag a teljes 2800 milliárd forintnyi magánnyugdíjpénztári megtakarítást, mert az eddigi információk alapján erre távolról sincs szüksége 2011-ben a költségvetésnek.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22