Nyesz, tbsz, önkéntes nyugdíj: államosítás utáni slágertermékek

2010. október 29. 11:02

A magánnyugdíjpénztári változtatások miatt a szakemberek nagy átrendeződésre számítanak a megtakarítási piacon. A harmadik pillérként emlegetett önkéntes nyugdíjkasszák megerősödése várható, valamint jelentős lehet még a nyugdíj-előtakarékossági (nyesz) és a tartós befektetési (tbsz) számlák iránti keresletnövekedés is - írja a Világgazdaság.

A Pénzügy Szervek Állami Felügyelete szerint jelenleg 1,31 millió tag 756 milliárd forintos megtakarítást halmozott fel az önkéntes nyugdíjpénztárakban.  Ez vélhetően növekedni fog a jövőben, annak ellenére is, hogy 2011-től a 20 százalékra csökken az eddigi 30 százalékos befizetett adó után járó adókedvezmény. Az önkéntes kasszánál tíz év után adómentesen hozzáférhetünk a hozamokhoz, a teljes megtakarításunk viszont csak a nyugdíjba vonulás után válik adómentessé.

A nyesz-nél az adó-visszatérítés mértéke szintén 20 százalékra mérséklődik. Ebben az esetben a magánszemélyek szabadon rendelkezhetnek a befektetésükről. Megválaszthatják, hogy milyen értékpapírba, részvénybe, kötvénybe illetve befektetés jegybe rakja a pénzintézet a pénzüket. A hároméves türelmi idő után hozzáférhetünk megtakarításunkhoz, de nyugdíjkorhatár előtt személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás terheli.

2010 óta lehetőség van tartós befektetési számlák nyitására is. Öt év elmúltával az ezen keletkezett nyereség árfolyam - és kamatmentesen felvehető. Három és öt év között pedig 10 százalék adó terheli.  A három évnél rövidebb időszaki nyereségre járó mostani 20 százalékos adót 2011-től 16 százalékra mérsékli a kormány. A minimális induló számlaösszeg 25 ezer forint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?