27 °C Budapest

A tornádó sem győzte meg a magyart: sokan nem kötnek biztosítást

Pénzcentrum
2010. szeptember 10. 07:32

Több szempontból is kettős folyamat zajlik a magyar biztosítási piacon: a biztosítási szerződések száma csökken, a társaságok díjbevétele azonban újra nő, másrészt az életbiztosítások az egyszeri díjasoknak köszönhetően visszanyerték jó formájukat, a nem-életbiztosítások területén viszont lassú apadás zajlik. A piacvezető továbbra is az Allianz, és az első félév a CIG Pannónia mellett az erős postai ill. banki értékesítési csatornákkal rendelkező biztosítóknak alakult a legjobban. Az év második felét a bankadó mellett a pénzpiaci környezet is jelentősen befolyásolhatja.


2010. június végére díjbevétel tekintetében az egy évvel korábbihoz képest összességében 8%-kal bővült a hazai biztosítási piac, a szerződések száma azonban ugyanebben az időszakban több mint 233 ezer darabbal lett kevesebb - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz). Az életbiztosítási piacon 21%-kal nőttek a díjbevételek, a nem-életbiztosításoké viszont 3%-kal elmarad az egy évvel korábbitól, így az első félévben összesen 227 milliárd forint élet- és 215 milliárd forint nem-életbiztosítási díjat realizáltak a Mabisz tagjai. Molnos Dániel, a Mabisz főtitkára szerint figyelmeztető jel, hogy a biztosítási szerződések száma az elmúlt egy évben több százezer darabbal, 11,2 millió alá csökkent. Egyetlenegy negyedév alatt, 2010. március vége és 2010. június vége között több mint 10 ezer darab kontraktus szűnt meg - hívta fel a figyelmet.

Vallottak a magyar biztosítók, itt a lista!

Az életbiztosítási piacon ismét nő a befektetési egységhez kötött (unit-linked) termékek népszerűsége, arányuk az életbiztosítási díjbevételeken belül az első félévben mintegy kétharmad volt. Különösen a biztosítók egyszeri díjas termékeinek népszerűsége növekedett. 2010. június végén a teljes életbiztosításokból származó díjbevétel közel 42%-a származott egyszeri díjas termékekből, miközben a korábbi években ez az arány 20-25% körül alakult. Az adatok tanúsága szerint 2010 első félévének végén 94,7 milliárd forint egyszeri díjas, illetve eseti befizetésből származó összeget kezeltek a biztosítók, ami közel 88%-os növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Vallottak a magyar biztosítók, itt a lista!

A jelenség több okra és következményre is felhívja a figyelmünket: 1. A banki ill. postai értékesítés szerepe növekedett, ugyanis elsősorban azok a biztosítók voltak sikeresek az első félévben, amelyek ilyenfajta értékesítési csatornája erős. 2. Az egyszeri díjas termékek egyúttal a banki megtakarítások versenytársai is, a betéti kamatok csökkenésével nem véletlenül tettek szert nagyobb népszerűségre, 3. Figyelmeztető jel a biztosítók számára, hogy a II. negyedév már az egyszeri díjas termékek esetében sem sikerült olyan jól, és a biztosítók hosszú távú bevételtermelő képessége belőlük sokkal kevésbé biztosítható.

Vallottak a magyar biztosítók, itt a lista!

A nem-életbiztosítások területén közel 3%-os visszaesést látunk az egy évvel korábbi szinthez képest, ami a biztosítható vagyontárgyak felhalmozásában tapasztalható visszaesés mellett a lakosság rendelkezésére álló jövedelmében bekövetkezett csökkenésnek is betudható. A Mabisz Lakásbizottsági Tagozatának elnöke, Szabó Zoltán szerint aggasztó, hogy Magyarországon 1,3 millió ingatlan egyáltalán nem rendelkezik biztosítással és különösen aggasztó ez az elmúlt időszak káradatainak ismeretében. Május óta a vihar- és árvízkárokra a biztosítókhoz több mint 228 ezer kárbejelentés érkezett, a kárérték pedig megközelíti a 30 milliárd forintot. Ez az adat azonban csak azokra az ingatlanokra vonatkozik, amelyek rendelkeznek valamilyen szintű biztosítással. A 4,3 millió hazai ingatlan 30%-a ugyanis semmilyen biztosítási védelemmel sem rendelkezik.

Vallottak a magyar biztosítók, itt a lista!

A hazai ingatlanok biztosítottsága az elmúlt évtizedben lassan, de folyamatosan nőtt, az eddigi legtöbb szerződést 2008-ban tartották nyilván. Ekkor a 4,26 millió ingatlan 72%-a, 3,080 millió ingatlan állt valamilyen szintű biztosítási védelem alatt - hívta fel a figyelmet a Mabisz. 2009-ben mintegy 30 ezer darabbal csökkent a biztosított lakások száma, és az idei első félévben 26 ezer darabbal tovább csökkent a lakásbiztosítások száma.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Vallottak a magyar biztosítók, itt a lista!

Ami a kötelező gépjármű-biztosításokat (kgfb) illeti, a 2008. első félévében tapasztalt 70 milliárd forintos csúcshoz képest idén az első hat hónapban mindössze 64 milliárd forint díjbevételt realizáltak a biztosítók. Ez a hazai gépjármű-állomány lassú apadásán túl az elmúlt év nagyon intenzív kgfb-kampányának is betudható. Bár az új kfgb-törvény szerint a biztosítóváltás a szerződéskötés évfordulójához kapcsolódik az idei évtől, mivel nagyon kevesen cserélnek csak autót, az idei kampány sem ígérkezik lagymatagnak, és ismét rekord közeli lehet a biztosítót váltók száma. 2011 januárjától a hengerűrtartam helyett a motor teljesítménye lesz a mérvadó, ami egyes biztosítók szerint akár radikális átrendeződést is generálhat a piacon.

Vallottak a magyar biztosítók, itt a lista!

2010 első fele a növekedés szempontjából a tőzsdére készülő CIG Pannónia számára sikerült a legjobban, bár a II. negyedévben már gyengébben muzsikált a társaság, mint az év első három hónapjában. Az egyszeri díjas, postán értékesíthető biztosítási termékek sikerét hozta még az első félév, így fordulhatott elő, hogy a Magyar Posta Életbiztosító is rendkívül látványos növekedést mutatott. Figyelemre méltó, hogy nagy biztosító létére az Allianz is több mint 20%-kal növelte a díjbevételét az egy évvel korábbihoz képest. Fontos kiemelni azonban, hogy a dinamikus növekedésben a biztosítók többsége esetében nagy egyes kampányok, kedvezmények ill. húzótermékek szerepe, és sok esetben nem fenntartható egy néhány hónapos növekedés.

Vallottak a magyar biztosítók, itt a lista!

A legnagyobb biztosítók helyezésén nem változtatott radikálisan az év első fele, továbbra is az élet- és nem-életbiztosítások területén egyaránt erős Allianz a piacvezető. Az életbiztosítási piacon vezető ING a teljes piacon továbbra is az ötödik helyet foglalja el. A tíz legnagyobb magyarországi biztosító összesített piaci részesedése az első félévben több mint 86% volt.

Vallottak a magyar biztosítók, itt a lista!

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?