16 °C Budapest

Bonyolult a biztosítási kalkulátor: késhet az indulás

Pénzcentrum
2010. szeptember 6. 09:02

Mai ülésén véglegesítheti a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) ügyvezető elnöksége annak az online tarifálási rendszernek a részleteit, amely a tervek szerint az október végén megjelenő 2011-es kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak megjelenésével debütálna - írja a Napi Gazdaság. Egyes hírek szerint a rendszerrel kapcsolatos aggályok miatt akár az eredetileg nyárra tervezett bevezetés legalább féléves elhalasztásáról is döntés születhet.

A számítógépes program már készen áll, de az internetes alkuszok által az évek során egyre jobban finomított rendszerekkel összevetve túl bonyolultra sikerült. A kalkulációt itt kezdő ügyfélnek közel 70 kérdésre kell válaszolnia, mire a rendszer az ügyfél által kiválasztott biztosító honlapjára irányítja, ahol megkötheti a 2011-es kgfb-szerződését.

A Mabisz rendszerének nagy előnye lesz ugyanakkor, hogy az online-alkuszok oldalaival ellentétben az összes biztosító valamennyi kedvezménye elérhető lesz (még a jelenleg nem Mabisz-tag Wabard Biztosító is csatlakozott a rendszerhez). Az elmúlt években a fejlesztést egyes biztosítók is sürgették, mert az alkuszok - jutalékvita miatt - bizonyos termékeket egyszerűen kivettek az összehasonlításból.

A rendszer nem épp ügyfélbarát felépítése mellett a másik komoly vitát az váltotta ki a biztosítói berkekben, hogy a társaságok mennyi pénzt áldozzanak a Mabisz-tarifáló bevezetésére. A szövetség szerint valamennyi érdekeltnek részt kellene vállalnia az új szolgáltatás népszerűsítésében, ám a társaságok vonakodnak egy komolyabb reklámbüdzsé megszavazásától, mert az összehasonlítás révén olyan termékért fizethetnek esetleg, amely másnak hoz hasznot.

A kgfb-biztosítások esetében az autósok rendszerint a legolcsóbb ajánlatot választják - épp ezért a drágább díjat ajánló biztosítónak a Mabisz-tarifáló sem hoz új üzletet. Más kérdés ugyanakkor, hogy a Mabisz rendszerén keresztül az ügyfelek a biztosítók saját honlapján szerződnek, így azok megspórolhatják az esetenként az éves díj 10%-át is meghaladó alkuszi jutalék összegét - ebből azért telhetne marketingköltségre.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Mabisz kezeli az úgynevezett Bo-Ma (bonus/malus) rendszert, amelyben rögzítve vannak a biztosítottak bizonyos adatai. Amennyiben a Bo-Ma rendszer adatait az új kgfb-díjtarifáló felhasználhatná, az autósok adatai akár rendszám alapján könnyen betölthetők lennének, ezáltal lényegesen csökkenne a bekért adatok száma. A két adatállomány összevonását ugyanakkor jogszabályi kitételek akadályozzák.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?