Bonyolult a biztosítási kalkulátor: késhet az indulás

Pénzcentrum
2010. szeptember 6. 09:02

Mai ülésén véglegesítheti a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) ügyvezető elnöksége annak az online tarifálási rendszernek a részleteit, amely a tervek szerint az október végén megjelenő 2011-es kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak megjelenésével debütálna - írja a Napi Gazdaság. Egyes hírek szerint a rendszerrel kapcsolatos aggályok miatt akár az eredetileg nyárra tervezett bevezetés legalább féléves elhalasztásáról is döntés születhet.

A számítógépes program már készen áll, de az internetes alkuszok által az évek során egyre jobban finomított rendszerekkel összevetve túl bonyolultra sikerült. A kalkulációt itt kezdő ügyfélnek közel 70 kérdésre kell válaszolnia, mire a rendszer az ügyfél által kiválasztott biztosító honlapjára irányítja, ahol megkötheti a 2011-es kgfb-szerződését.

A Mabisz rendszerének nagy előnye lesz ugyanakkor, hogy az online-alkuszok oldalaival ellentétben az összes biztosító valamennyi kedvezménye elérhető lesz (még a jelenleg nem Mabisz-tag Wabard Biztosító is csatlakozott a rendszerhez). Az elmúlt években a fejlesztést egyes biztosítók is sürgették, mert az alkuszok - jutalékvita miatt - bizonyos termékeket egyszerűen kivettek az összehasonlításból.

A rendszer nem épp ügyfélbarát felépítése mellett a másik komoly vitát az váltotta ki a biztosítói berkekben, hogy a társaságok mennyi pénzt áldozzanak a Mabisz-tarifáló bevezetésére. A szövetség szerint valamennyi érdekeltnek részt kellene vállalnia az új szolgáltatás népszerűsítésében, ám a társaságok vonakodnak egy komolyabb reklámbüdzsé megszavazásától, mert az összehasonlítás révén olyan termékért fizethetnek esetleg, amely másnak hoz hasznot.

A kgfb-biztosítások esetében az autósok rendszerint a legolcsóbb ajánlatot választják - épp ezért a drágább díjat ajánló biztosítónak a Mabisz-tarifáló sem hoz új üzletet. Más kérdés ugyanakkor, hogy a Mabisz rendszerén keresztül az ügyfelek a biztosítók saját honlapján szerződnek, így azok megspórolhatják az esetenként az éves díj 10%-át is meghaladó alkuszi jutalék összegét - ebből azért telhetne marketingköltségre.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Mabisz kezeli az úgynevezett Bo-Ma (bonus/malus) rendszert, amelyben rögzítve vannak a biztosítottak bizonyos adatai. Amennyiben a Bo-Ma rendszer adatait az új kgfb-díjtarifáló felhasználhatná, az autósok adatai akár rendszám alapján könnyen betölthetők lennének, ezáltal lényegesen csökkenne a bekért adatok száma. A két adatállomány összevonását ugyanakkor jogszabályi kitételek akadályozzák.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 18:51
Hiába nyert másodjára is pert az Átlátszó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ellen, az a márc...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?