22 °C Budapest

Négymilliárdot vitt el a víz

2010. május 18. 05:20

A hétvégi rendkívüli időjárás miatt fél nap alatt több mint 3500 kárbejelentést kaptak a hazai biztosítótársaságok. A szám a következő napokban többszörösére nőhet, mert a természeti csapást elszenvedők jelentős része egyelőre a további károkat igyekszik elkerülni és egyszerűen nem volt ideje belekezdeni a kárrendezésbe. A biztosítók előzetes becslései szerint a heves esőzés, az áradások és a vihar összesen 4 milliárd forint kárt okozott. 

Ma délig több mint 3500-an keresték fel a biztosítókat. Kártérítési igényük meghaladja az egymilliárd forintot - nyilatkozta a pénzcentrum.hu-nak Szabó Zoltán, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) lakásbiztosítási bizottságának elnöke. A szakember azonban arra számít, hogy ezek a számok napokon belül megtöbbszöröződhetnek, mert a bejelentéseket folyamatosan dolgozzák fel a biztosítótársaságok. A rendelkezésre álló adatok alapján a vihar feltehetőleg 4 milliárd forint kárt okozott Magyarországon.

Összesen több százezer károsulttal számol Vereczki András, az Aegon Biztosító vezérigazgató helyettese. A hozzájuk érkező adatok alapján a legnagyobb kárt a viharos szél okozta, ilyen eseményekhez kapcsolódik a kárbejelentések kétharmada. A legtöbben Borsod, Pest és Veszprém megyéből valamint a fővárosból kértek segítséget. Hangyási István, a K&H Biztosító kárrendezési vezetője elmondta: A hétvégi viharnál pusztítását mutatja, hogy több mint 1000 esetben hívták ki a tűzoltókat, ez majdnem a tízszerese egy hagyományos nyári vihar során kapott riasztásoknak. Ezért a K&H Biztosítónál arra számítanak, hogy a szokásosnál jóval több káreseményt kell kezelniük. Folyamatosan érkeznek a bejelentések a Groupama Garancia Biztosítóhoz is. Halmos Gyula, a biztosító Szolgáltatási Centrumának főosztályvezetője szerint e hét végéig több ezer bejelentés érkezhet. Az idei "viharszezon" kezdete, május eleje óta nagyjából 3 ezer károsultjuk keletkezett.

A biztosítók egybehangzó véleménye szerint a természeti csapások elszenvedőinek nem kell kapkodniuk a kárbejelentéssel. A legfontosabb, hogy több káruk lehetőleg ne keletkezzen. Ha sikerült befoltozni a lyukas tetőt, kiszivattyúzni a vizet a szobából akkor is elég felkeresni a biztosítót. A későbbiekben jól jöhet, ha fénykép készül arról, milyen kárt okozott a vihar, ám ez sem feltétel. A biztosítók kárszakértői a nyomok alapján is rekonstruálni tudják a természet okozta károkat. A bejelentéshez aztán az esetek jelentős részében elég egy telefon, a kárrendezés ezzel el is kezdődik. Még az sem biztos, hogy várni kell a biztosító kárszakértőjére. Az esetek jelentékeny részében a bejelentést követő 2-4 napban fizet is a biztosító. Ha valakit nagyon komoly kár ért, a kárszakértő egy-két napon belül felméri a kárt, majd 2-3 hét múlva a biztosító kifizeti a kártérítést.

A katasztrófasorozat rávilágít a vagyonbiztosítások fontosságára is. A biztosítótársaságok szerint ugyanis a hazai ingatlanok fele-harmada nincs biztosítva a hétvégihez hasonló események ellen. Pedig nem nagy teherről van szó, ha valaki havonta egy jobb pizza árát, 2-3 ezer forintot szán egy lakásbiztosításra, akkor nyugodtan alhat a legnagyobb ítéletidőben is. Ráadásul e terhek növekedésére a szaporodó káresemények dacára sem kell számítani az idén. A pénzcentrum.hu által megkérdezett biztosítótársaságok egybehangzóan állították, nem készülnek díjemelésre. mert az ügyfelek által fizetendő összeget több év tapasztalatai alapján számolják ki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A sajnálatos hétvégi események még egy tanulsággal szolgálnak. Sokan jártak úgy, hogy van ugyan biztosításuk, ám az az alapján kiszámolható kártérítés összege nem teljes egészében fedezi a valós kárt. Időről-időre érdemes tehát átolvasni a biztosítási körvényt, hogy pontosan mire és mennyit fizet a biztosító. Érdemes kiszámolni például, hogy az épületbiztosítási összegből újra fel lehetne-e építeni a romba dőlt házat, vagy a vagyonbiztosítás fedezi-e az évek alatt gyarapodó vagyonunk értékét is. Ha a számítás nem a megfelelő eredményt hozza, akkor a biztosítónál nem árt mielőbb kezdeményezni kell a szerződés módosítását, mert a megnövelt összegű kártérítés csak az új szerződés megkötésétől jár a károsultnak.

Károk persze nem csak a lakosságot érték. A 30 ezer kilométeres országos közúthálózat 70 szakaszát öntötte el vagy mosta alá a víz az elmúlt napokban. A kár biztosan több százmillió forint, de a kárfelmérést nehezíti, hogy számos útszakasz még most is víz alatt áll, illetve nehezen megközelíthető - közölte a Magyar Közút Nonporfit Zrt. A társaság számára a mostani áradásokat megelőzően is 122 millió forintos elemi kárt okozott a csapadékos tavasz - ezt tetézi a mostani esőzés. A rendkívüli időjárás sok munkát ad az E.On energiaszolgáltatónak is. A társaság közleménye szerint hétfő hajnalra a viharos szél miatt a Dunántúlon 40 vonalon lépett fel üzemzavar, mely összességében mintegy 50 ezer háztartást érintett. Az esetek többségét a vezetékre dőlő fák okozták, a felázott talaj és a viharos szél miatt ugyanis egyre több fa esik a vezetékekre. A leginkább érintett régiók: Veszprém, Kaposvár, Tatabánya és Székesfehérvár. A Balatonnál több helyen az árvíz miatt a veszély megelőzése érdekében kellett kikapcsolni a szolgáltatást. Az E.On 780 szerelője folyamatosan dolgozik a hibák kijavításán.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?