11 °C Budapest

Négymilliárdot vitt el a víz

2010. május 18. 05:20

A hétvégi rendkívüli időjárás miatt fél nap alatt több mint 3500 kárbejelentést kaptak a hazai biztosítótársaságok. A szám a következő napokban többszörösére nőhet, mert a természeti csapást elszenvedők jelentős része egyelőre a további károkat igyekszik elkerülni és egyszerűen nem volt ideje belekezdeni a kárrendezésbe. A biztosítók előzetes becslései szerint a heves esőzés, az áradások és a vihar összesen 4 milliárd forint kárt okozott. 

Ma délig több mint 3500-an keresték fel a biztosítókat. Kártérítési igényük meghaladja az egymilliárd forintot - nyilatkozta a pénzcentrum.hu-nak Szabó Zoltán, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) lakásbiztosítási bizottságának elnöke. A szakember azonban arra számít, hogy ezek a számok napokon belül megtöbbszöröződhetnek, mert a bejelentéseket folyamatosan dolgozzák fel a biztosítótársaságok. A rendelkezésre álló adatok alapján a vihar feltehetőleg 4 milliárd forint kárt okozott Magyarországon.

Összesen több százezer károsulttal számol Vereczki András, az Aegon Biztosító vezérigazgató helyettese. A hozzájuk érkező adatok alapján a legnagyobb kárt a viharos szél okozta, ilyen eseményekhez kapcsolódik a kárbejelentések kétharmada. A legtöbben Borsod, Pest és Veszprém megyéből valamint a fővárosból kértek segítséget. Hangyási István, a K&H Biztosító kárrendezési vezetője elmondta: A hétvégi viharnál pusztítását mutatja, hogy több mint 1000 esetben hívták ki a tűzoltókat, ez majdnem a tízszerese egy hagyományos nyári vihar során kapott riasztásoknak. Ezért a K&H Biztosítónál arra számítanak, hogy a szokásosnál jóval több káreseményt kell kezelniük. Folyamatosan érkeznek a bejelentések a Groupama Garancia Biztosítóhoz is. Halmos Gyula, a biztosító Szolgáltatási Centrumának főosztályvezetője szerint e hét végéig több ezer bejelentés érkezhet. Az idei "viharszezon" kezdete, május eleje óta nagyjából 3 ezer károsultjuk keletkezett.

A biztosítók egybehangzó véleménye szerint a természeti csapások elszenvedőinek nem kell kapkodniuk a kárbejelentéssel. A legfontosabb, hogy több káruk lehetőleg ne keletkezzen. Ha sikerült befoltozni a lyukas tetőt, kiszivattyúzni a vizet a szobából akkor is elég felkeresni a biztosítót. A későbbiekben jól jöhet, ha fénykép készül arról, milyen kárt okozott a vihar, ám ez sem feltétel. A biztosítók kárszakértői a nyomok alapján is rekonstruálni tudják a természet okozta károkat. A bejelentéshez aztán az esetek jelentős részében elég egy telefon, a kárrendezés ezzel el is kezdődik. Még az sem biztos, hogy várni kell a biztosító kárszakértőjére. Az esetek jelentékeny részében a bejelentést követő 2-4 napban fizet is a biztosító. Ha valakit nagyon komoly kár ért, a kárszakértő egy-két napon belül felméri a kárt, majd 2-3 hét múlva a biztosító kifizeti a kártérítést.

A katasztrófasorozat rávilágít a vagyonbiztosítások fontosságára is. A biztosítótársaságok szerint ugyanis a hazai ingatlanok fele-harmada nincs biztosítva a hétvégihez hasonló események ellen. Pedig nem nagy teherről van szó, ha valaki havonta egy jobb pizza árát, 2-3 ezer forintot szán egy lakásbiztosításra, akkor nyugodtan alhat a legnagyobb ítéletidőben is. Ráadásul e terhek növekedésére a szaporodó káresemények dacára sem kell számítani az idén. A pénzcentrum.hu által megkérdezett biztosítótársaságok egybehangzóan állították, nem készülnek díjemelésre. mert az ügyfelek által fizetendő összeget több év tapasztalatai alapján számolják ki.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A sajnálatos hétvégi események még egy tanulsággal szolgálnak. Sokan jártak úgy, hogy van ugyan biztosításuk, ám az az alapján kiszámolható kártérítés összege nem teljes egészében fedezi a valós kárt. Időről-időre érdemes tehát átolvasni a biztosítási körvényt, hogy pontosan mire és mennyit fizet a biztosító. Érdemes kiszámolni például, hogy az épületbiztosítási összegből újra fel lehetne-e építeni a romba dőlt házat, vagy a vagyonbiztosítás fedezi-e az évek alatt gyarapodó vagyonunk értékét is. Ha a számítás nem a megfelelő eredményt hozza, akkor a biztosítónál nem árt mielőbb kezdeményezni kell a szerződés módosítását, mert a megnövelt összegű kártérítés csak az új szerződés megkötésétől jár a károsultnak.

Károk persze nem csak a lakosságot érték. A 30 ezer kilométeres országos közúthálózat 70 szakaszát öntötte el vagy mosta alá a víz az elmúlt napokban. A kár biztosan több százmillió forint, de a kárfelmérést nehezíti, hogy számos útszakasz még most is víz alatt áll, illetve nehezen megközelíthető - közölte a Magyar Közút Nonporfit Zrt. A társaság számára a mostani áradásokat megelőzően is 122 millió forintos elemi kárt okozott a csapadékos tavasz - ezt tetézi a mostani esőzés. A rendkívüli időjárás sok munkát ad az E.On energiaszolgáltatónak is. A társaság közleménye szerint hétfő hajnalra a viharos szél miatt a Dunántúlon 40 vonalon lépett fel üzemzavar, mely összességében mintegy 50 ezer háztartást érintett. Az esetek többségét a vezetékre dőlő fák okozták, a felázott talaj és a viharos szél miatt ugyanis egyre több fa esik a vezetékekre. A leginkább érintett régiók: Veszprém, Kaposvár, Tatabánya és Székesfehérvár. A Balatonnál több helyen az árvíz miatt a veszély megelőzése érdekében kellett kikapcsolni a szolgáltatást. Az E.On 780 szerelője folyamatosan dolgozik a hibák kijavításán.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm