9 °C Budapest

Özönvíz: a háztartások 28%-ának nincs biztosítása

Pénzcentrum
2010. május 18. 15:05

Az ország egy emberként védekezik az ár- és a belvíz ellen, több ezren próbálják menteni a menthetőt - mondta Szollár Domokos, a MABISZ elnökével és az önkormányzati miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján. A károk elhárítása is rendkívüli feladat, egyelőre mindenki a mentésre koncentrál, amivel párhuzamosan megkezdődhet a kárenyhítés, majd a helyreállítás.

Bajnai Gordon fogadta Kisbenedek Pétert, a MABISZ elnökét, akivel egyeztette a károkkal kapcsolatos legfontosabb lépéseket, vázolták a biztosítók károk enyhítésére vonatkozó teendőit. Fontosnak tartották a kárrendezési ügymenet annak érdekében történő egyszerűsítését, hogy az anyagi segítség mielőbb eljuthasson a bajba jutottakhoz.

Szollár Domokos

Felhívták a figyelmet a biztosítók és a kárelhárítók közötti együttműködésre, melynek keretében gyorsulhat a kárfelmérés, majd a károk felszámolása. A jövőben bekövetkező hasonló események kivédése érdekében felkérték a biztosítókat egy olyan csomag kidolgozására, amely segíthet az önkormányzatoknak a katasztrófahelyzetek kezelésében.

Kisbenedek Péter elmondta, hogy a szövetség becslései szerint a károk mértéke már elérte a 4 milliárd forintot, de az ipari és a mezőgazdasági károkkal együtt elérheti akár a 6 milliárd forintot is. A károkat a biztosítók meg fogják téríteni, a társaságok tőke- és tartalékellátottsága erre megfelelő fedezetet nyújt.

Kisbenedek Péter

A nagyobb biztosítók átcsoportosították a kárszakértői kapacitásukat arra a területre, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk. Az irodákban hosszabb ügyfélfogadási időt rendeltek el, bővítették a telefonos kárbejelentési kapacitást, de interneten keresztül is fogadják az ügyfelek kárbejelentéseit.

A rugalmas előlegfizetési rendszer keretében eltekintenek néhány - például a földhivatali - dokumentumok bemutatásától, így a kárenyhítés hamarabb megkezdődhet. Telefonon keresztül lehetőség nyílik az egyszerűsített kárrendezésre, amennyiben sikerül a károsulttal megegyezni a kárösszegről, úgy akár 2-3 nap alatt az ügyfél bankszámláján lehet a pénz.

A jelzáloghitellel terhelt ingatlanok esetében a kártérítés első körben a hitelező bankot illetné meg, de a biztosítók egyeztettek a bankszövetséggel, hogy egy bizonyos limitösszeg alatt ettől is eltekintenek és ezeket a tételeket a későbbiekben rendezik.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A károsultaknak célszerű mobiltelefonnal képeket, illetve - akinek lehetősége van rá - videofelvételt készíteni a káreseményről. Ekkor a helyreállítással nem kell megvárni a kárszakértőt, a törmeléket viszont félre kell tenni a szemléig.

Az elnök hozzátette, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a kármegelőzésre, az önkormányzatok területén folyamatosan karban kell tartani a patakok medrét és a vízelvezető árkokat. A védműveket addig kell megerősíteni, amíg még nincs baj, ellenkező esetben árvíz idején nem tudják betölteni a szerepüket.

A háztartások 72%-a rendelkezik lakásbiztosítással, vagyis 28% nem számíthat a biztosítóktól kártérítésre. Akinek van biztosítása, azoknak is célszerű bizonyos időközönként megemelni a biztosítási összeget, ugyanis az évekkel ezelőtt kötött biztosítások nem biztos, hogy fedezik az ingatlan jelenlegi értékét, illetve a helyreállítás költségeit. Egy vidéki családi ház esetében az elemi károkra történő biztosítás havi 1-2 ezer forintból megoldható, tehát a lakásbiztosítás megfizethető lenne.

Varga Zoltán

Varga Zoltán önkormányzati miniszter elmondta, hogy jelenleg körülbelül 4 ezer fő vesz részt közvetlenül az árvízi védekezésben. Pozitívumnak tekinthető, hogy a kétezer kitelepített negyede már visszatérhetett a lakásába. A kormányzati tartalékok megnyitásával 800 millió forintos keret áll rendelkezésre a védekezés költségeinek fedezetére.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem