21 °C Budapest

Megugrott a unit-linked életbiztosítások piaca

2010. május 25. 09:32

Hiába szűnt meg a befizetések utáni adókedvezmény - és ezzel szemben kaptak mentességet a közterhek alól a bankoknál és a brókercégeknél tartós befektetési számlát nyitó emberek - sőt jelentek meg sok esetben talán riasztónak ható teljesköltség mutatók, az életbiztosítási ágazatot az I. negyedév adatai alapján ezek az intézkedések sem tudták padlóra küldeni - írja a Világgazdaság.

A PSZÁF frissen közzétett adatai szerint a hazai életbiztosítási piac szereplői az első három hónapban 119,3 milliárd forintos díjbevételre tettek szert, ami 27%-kal haladja meg az egy évvel korábbit és már csak 8%-kal marad el a rekord évnek számító 2008-as adattól.

Az élet ág szegmensei stagnáltak, vagy zsugorodtak, egyedül a befektetési egységhez kötött (unit-linked) szerződések piaca ugrott meg. A unit-linked életbiztosítások díjbevétele megközelítette a 78 milliárd forintot, ami egy év alatt közel 50%-os növekedésnek felel meg. Az egyszeri díjas konstrukciókból több mint 38 milliárd forintnyit értékesítettek, aminek a 77,4%-a unit-lonked díjbevétel.

A felügyelet adatai szerint nagyjából stagnálnak a nem élet ágazat díjbevételei. Az első negyedévben a piaci szereplők 125,2 milliárd forintos díjbevételre tettek szert, ami csupán 1%-kal marad el a tavalyitól.

A biztosítók kgfb címén összesen 38,6 milliárdos árbevételhez jutottak, ami minimálisan meghaladja a tavalyi első negyedévi adatot. A casco piac 7%-kal 24,2 milliárd forintra zsugorodott. A kárkifizetésekre cascóra 10, kgfb-re 6%-kal kevesebbet térítettek, mint egy évvel ezelőtt.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 24. 06:16
Tudom, nagyon jól hangzik és trendi, hogy e-autója van valakinek, azonban látni kell, hogy a nagyobb...
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?