13 °C Budapest

Biztos az aranyérem?

Pénzcentrum
2008. szeptember 1. 12:00

A Pekingi Olimpiai Játékok már véget értek, ennek ellenére az olimpiai hangulat csak lassan csitul, még mindig naponta olvashatunk a játékokkal kapcsolatos híreket. Itthon például azt, hogy sportolóink milyen juttatásokat, ajándékokat kapnak még. Nemrégiben adtuk mi is közre, hogy ugyan tartalmaz aranyat az aranyérem, azonban a valós értéke és az eszmei érték nagyban eltér egymástól. Ez pedig megnehezítheti azon biztosító társaságok dolgát, akiknél valamelyik sportoló biztosítást kötne érmére.

Mégis mennyit ér egy aranyérem?

A világ országaiból összesen 302 aranyérmet vihettek haza a legjobb sportolók kiemelkedő teljesítményük díjazásaként. Az aranyérmek valós értékének kérdését a Lloyd's is boncolgatja, megjegyezvén, hogy nem szabad kihagyni a számításból, hogy az érmek a világ leginkább keresett tárgyai.

Ráadásul annak ellenére, hogy maga az érem csupán 6 grammnyi 24 karátos aranyat tartalmaz, gazdája számára már egyetlen arany is meghozhatja a jólétet, kezdve a jutalmaktól, egészen a szponzori szerződésekig. Michael Phelps és Usain Bolt bizonyosan kevés anyagi problémával néz majd szembe hátralévő élete során.

A biztosítók számára mindez egy érdekes kérdést jelent. Míg a sportoló számára az érem eszmei értéke szinte felbecsülhetetlen, s számos gazdasági előny is kapcsolódik hozzá, addig a biztosító társaságok gyakorlati oldalról igyekeznek megfogni az érem értékét.

Annyi bizonyos, a sportolók egy másik vagyontárgyhoz hasonlóan köthetnek majd biztosítást érmükre, azonban nem lesz majd egyszerű az értékről megállapodni a társaságokkal a biztosítási összegről. Ráadásul ebben az esetben pótlási értékről nem is igazán lehet beszélni.

A brit Aon műtárgypiaci szakértője szerint az olimpiai aranyérem bármilyen, az elvesztésből, vagy fizikai sérülésből származó kockázatra biztosíthatóak. Az érem valós értéke igen alacsony, mivel magas arányban tartalmaz ezüstöt, ennek azonban akár tízszeresét is elérheti a kereskedelmi értéke, amennyiben figyelembe veszik a brit olimpiai csapat teljesítményét, illetve azt, hogy London ad otthont a 2012-es olimpiának.

Műtárgy - biztosítható

Üzleti szempontból az aranyérem nevezhető alternatív befektetési formának is, de akár azt is mondhatjuk, hogy műtárgyról van szó, mint azt az Aon brit képviselőjétől is megtudhattuk. Nézzük, itthon milyen lehetőségeink vannak a műtárgybiztosításra!

A birtokunkban lévő műtárgyak biztosítását egy lakásbiztosításon keresztül is megoldhatjuk, ugyanis ezek két részből állnak össze. A lakásbiztosítás egyik része az ingatlan épületrészének biztosítása, másik összetevője pedig a lakásban megtalálható ingóságokra vonatkozó vagyonbiztosítás. Persze ekkor még nem is gondoltunk a különböző kiegészítő módozatokra...

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ha a lakásbiztosítás mellett tennénk le a voksunkat, nem árt jól az eszünkbe vésni, hogy mivel az egyes termékek nem minden esetben követik automatikus módon az értéktárgyakban bekövetkezett változást, ezért érdemes bizonyos időközönként felülvizsgálni a szerződésben szereplő értékeket, annak érdekében, hogy elkerüljük az alulbiztosítottságot és ne maradjunk hoppon amennyiben kárkifizetésre kerülne sor.

Külön vagyontárgyra is köthető

Ha nem lakásbiztosítás keretén belül szeretnénk védelmet a birtokunkban lévő műtárgyra, úgy lehetőség nyílik adott vagyontárgyra szóló biztosítás megkötésére. Ha a szóban forgó műtárgy jelentős értéket képvisel, úgy biztosítása megoldható az úgynevezett all-risk típusú biztosításokkal is. Ezek lényege, hogy minden olyan esetben teljesít a biztosító, amely nem szerepel kivételként a biztosítási szerződésben.

Ha már megvan, hogy milyen biztosítást szeretnénk kötni műtárgyainkra, még mindig nem egyszerű a helyzet, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora a biztosítási fedezet alá vont tárgyak értéke (ami az érmek esetében ugye különösen kényes kérdés).

A hagyományos műtárgyak esetében az egyes biztosító társaságok előírhatják, hogy az adott műkincsekről tételes jegyzéket készítsünk, sőt hivatalos értékbecslő által készített értéklistát is elkérhetnek, például abban az esetben, ha a biztosítani kívánt tárgyak értéke meghalad egy bizonyos - a biztosító által meghatározott - összeget, s nincs róla számla vagy azok értékét igazoló egyéb hiteles dokumentummal.

A műtárgyak biztosításának értéke több tényezőtől is függ, így például a tárolási módozattól, vagy akár a kiépített védelmi rendszertől. Egy azonban bizonyos, az olimpiai érmek értéke mögött az összetevőkön (legyen az nemesfém, vagy akár kő), az elkészítésébe fektetett munkán túl számos egyéb tényező is áll tehát. Az érem az egyén, vagy a csapat sikerének szimbóluma. Éveken keresztül tartó kemény munka előzi meg a győzelmet, s a cél elérése csupán kevesek számára adatik meg.

Októberben újra biztosítási konferencia a Portfolio és a Pénzcentrum szervezésében. Részletek itt!

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 13:12
Az uniós értékek magyarországi érvényesüléséről szóló új EP-állásfoglalás számos aggodalmat fogalmaz...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 12:53
A közkedvelt lakástakarék-pénztárak tavaly új erőre kaptak, jelenleg már 3 szolgáltató is verseng eg...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem