20 °C Budapest

Biztos az aranyérem?

Pénzcentrum
2008. szeptember 1. 12:00

A Pekingi Olimpiai Játékok már véget értek, ennek ellenére az olimpiai hangulat csak lassan csitul, még mindig naponta olvashatunk a játékokkal kapcsolatos híreket. Itthon például azt, hogy sportolóink milyen juttatásokat, ajándékokat kapnak még. Nemrégiben adtuk mi is közre, hogy ugyan tartalmaz aranyat az aranyérem, azonban a valós értéke és az eszmei érték nagyban eltér egymástól. Ez pedig megnehezítheti azon biztosító társaságok dolgát, akiknél valamelyik sportoló biztosítást kötne érmére.

Mégis mennyit ér egy aranyérem?

A világ országaiból összesen 302 aranyérmet vihettek haza a legjobb sportolók kiemelkedő teljesítményük díjazásaként. Az aranyérmek valós értékének kérdését a Lloyd's is boncolgatja, megjegyezvén, hogy nem szabad kihagyni a számításból, hogy az érmek a világ leginkább keresett tárgyai.

Ráadásul annak ellenére, hogy maga az érem csupán 6 grammnyi 24 karátos aranyat tartalmaz, gazdája számára már egyetlen arany is meghozhatja a jólétet, kezdve a jutalmaktól, egészen a szponzori szerződésekig. Michael Phelps és Usain Bolt bizonyosan kevés anyagi problémával néz majd szembe hátralévő élete során.

A biztosítók számára mindez egy érdekes kérdést jelent. Míg a sportoló számára az érem eszmei értéke szinte felbecsülhetetlen, s számos gazdasági előny is kapcsolódik hozzá, addig a biztosító társaságok gyakorlati oldalról igyekeznek megfogni az érem értékét.

Annyi bizonyos, a sportolók egy másik vagyontárgyhoz hasonlóan köthetnek majd biztosítást érmükre, azonban nem lesz majd egyszerű az értékről megállapodni a társaságokkal a biztosítási összegről. Ráadásul ebben az esetben pótlási értékről nem is igazán lehet beszélni.

A brit Aon műtárgypiaci szakértője szerint az olimpiai aranyérem bármilyen, az elvesztésből, vagy fizikai sérülésből származó kockázatra biztosíthatóak. Az érem valós értéke igen alacsony, mivel magas arányban tartalmaz ezüstöt, ennek azonban akár tízszeresét is elérheti a kereskedelmi értéke, amennyiben figyelembe veszik a brit olimpiai csapat teljesítményét, illetve azt, hogy London ad otthont a 2012-es olimpiának.

Műtárgy - biztosítható

Üzleti szempontból az aranyérem nevezhető alternatív befektetési formának is, de akár azt is mondhatjuk, hogy műtárgyról van szó, mint azt az Aon brit képviselőjétől is megtudhattuk. Nézzük, itthon milyen lehetőségeink vannak a műtárgybiztosításra!

A birtokunkban lévő műtárgyak biztosítását egy lakásbiztosításon keresztül is megoldhatjuk, ugyanis ezek két részből állnak össze. A lakásbiztosítás egyik része az ingatlan épületrészének biztosítása, másik összetevője pedig a lakásban megtalálható ingóságokra vonatkozó vagyonbiztosítás. Persze ekkor még nem is gondoltunk a különböző kiegészítő módozatokra...

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha a lakásbiztosítás mellett tennénk le a voksunkat, nem árt jól az eszünkbe vésni, hogy mivel az egyes termékek nem minden esetben követik automatikus módon az értéktárgyakban bekövetkezett változást, ezért érdemes bizonyos időközönként felülvizsgálni a szerződésben szereplő értékeket, annak érdekében, hogy elkerüljük az alulbiztosítottságot és ne maradjunk hoppon amennyiben kárkifizetésre kerülne sor.

Külön vagyontárgyra is köthető

Ha nem lakásbiztosítás keretén belül szeretnénk védelmet a birtokunkban lévő műtárgyra, úgy lehetőség nyílik adott vagyontárgyra szóló biztosítás megkötésére. Ha a szóban forgó műtárgy jelentős értéket képvisel, úgy biztosítása megoldható az úgynevezett all-risk típusú biztosításokkal is. Ezek lényege, hogy minden olyan esetben teljesít a biztosító, amely nem szerepel kivételként a biztosítási szerződésben.

Ha már megvan, hogy milyen biztosítást szeretnénk kötni műtárgyainkra, még mindig nem egyszerű a helyzet, ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora a biztosítási fedezet alá vont tárgyak értéke (ami az érmek esetében ugye különösen kényes kérdés).

A hagyományos műtárgyak esetében az egyes biztosító társaságok előírhatják, hogy az adott műkincsekről tételes jegyzéket készítsünk, sőt hivatalos értékbecslő által készített értéklistát is elkérhetnek, például abban az esetben, ha a biztosítani kívánt tárgyak értéke meghalad egy bizonyos - a biztosító által meghatározott - összeget, s nincs róla számla vagy azok értékét igazoló egyéb hiteles dokumentummal.

A műtárgyak biztosításának értéke több tényezőtől is függ, így például a tárolási módozattól, vagy akár a kiépített védelmi rendszertől. Egy azonban bizonyos, az olimpiai érmek értéke mögött az összetevőkön (legyen az nemesfém, vagy akár kő), az elkészítésébe fektetett munkán túl számos egyéb tényező is áll tehát. Az érem az egyén, vagy a csapat sikerének szimbóluma. Éveken keresztül tartó kemény munka előzi meg a győzelmet, s a cél elérése csupán kevesek számára adatik meg.

Októberben újra biztosítási konferencia a Portfolio és a Pénzcentrum szervezésében. Részletek itt!

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?