Egészségügyi reform: a szomszédban sem sikerült?

Pénzcentrum
2007. december 19. 12:30

A héten elfogadott egészségügyi reform nagy port kavart az országban. Senki nem gondolta, hogy valóban megszavazzák a több biztosítós rendszert, és most, hogy ez bekövetkezett, kezdtünk el körbe nézni, hogy azoknál a szomszédainknál, akik ezt bevezették már, hogyan is zajlott, és vajon érdemes volt-e...

Szlovákiában már 1995-ben bevezették az egészségügyi reformot, melynek keretein belül több biztosító működik jelenleg is. A vizitdíj, a kórházi napidíj, és a biztosítás felügyelet náluk is megjelent, és ugyanolyan szkepticizmussal és elutasítással fogadták sokan, mint most nálunk. De mára a lakosság 52 százaléka már inkább a több-biztosítós rendszerben hisz.

A szlovák modellnek két alapvető eleme volt, az első, hogy megtartják a mindenkire kiterjedő társadalombiztosítási rendszert, a másik pedig, hogy a korábbi állami irányítás helyett több biztosító is lehetőséget kap az egészségügyben való részvételre. 1996-ra 12 biztosító működött, viszont megmaradt az állami biztosító is, és aki szeretett volna, az ott maradhatott.

Ez az első próbálkozás viszont hamar csődöt mondott, ugyanis rosszul osztották el az államhoz befolyj járulékokat. Emellett Szlovákiának rá kellett jönnie, hogy ez önmagában nem oldja meg az egészségbiztosítás problémáit, sok volt a pazarlás, a kihasználatlan ágy, és a felesleges gyógyszerkiadások. 1999-re két állami, és három magántársaság maradt, amelyek száma mára négyre emelkedett.

A 90-es években a problémák felismerése után bevezették a receptdíjat, a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. Ezek hatására az itthon is észlelhető tendencia érvényesült, csökkent a háziorvosok, és az ügyeletek terheltsége és a gyógyszerfogyasztás is. Emellett megjelentették az orvosok és a kórházak minőségi ranglistáját, és létrehozták az Egészségügyi felügyeleti Hivatalt, amely a betegek jogait volt hivatott védeni.

Ezek hatására a kórházakban csökkent a hálapénzforgalom, és egyre inkább a legális csatornákon kezdtek jobb szolgáltatásokat nyújtani a betegeknek. Jelentős ütemben fejlesztették a mentőállomásokat, és árversenyt hirdettek a gyógyszer gyártók között.

Viszont a kórházak kiadásait a bérek csökkentésével, és más megszorításokkal próbálták egyensúlyba billenteni, ami komoly problémákhoz vezetett, sztrájkok sora is indult.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az ellentétek továbbra is jelen vannak a szlovák gazdaságban, idén a kormány elfogadta az egészségbiztosításról szóló törvényjavaslatot, miszerint a magánbiztosítóknak a nyereségüket orvosi ellátásra kell fordítaniuk, ráadásul a működési költségekre a korábbi 4 százalék helyett csak 3,5 százalékot fordíthatnak. A biztosítók emiatt tervezik a nemzetközi bírósághoz való fordulást a jogaik védelmében.

Az elmúlt két évben komoly próbálkozások vannak arra is, hogy az embereket visszatereljék az állami biztosítóhoz, és az sincs kizárva, hogy a közeljövőben a gyógyszergyártó- és forgalmazó cégek nyereségét is korlátozni fogják.

A rendszer visszaállításának kérdése viszont megosztja a szlovák társadalmat. 52 százalék nem ért egyet a több biztosítós rendszer lebontásával, így nem lehet tudni, hogy milyen eredménye lesz végül a jelenleg is folyó háborúnak...

Bővebben: Több biztosító Szlovákiában: visszacsinálják?

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem