4 °C Budapest

Egészségügyi reform: a szomszédban sem sikerült?

Pénzcentrum
2007. december 19. 12:30

A héten elfogadott egészségügyi reform nagy port kavart az országban. Senki nem gondolta, hogy valóban megszavazzák a több biztosítós rendszert, és most, hogy ez bekövetkezett, kezdtünk el körbe nézni, hogy azoknál a szomszédainknál, akik ezt bevezették már, hogyan is zajlott, és vajon érdemes volt-e...

Szlovákiában már 1995-ben bevezették az egészségügyi reformot, melynek keretein belül több biztosító működik jelenleg is. A vizitdíj, a kórházi napidíj, és a biztosítás felügyelet náluk is megjelent, és ugyanolyan szkepticizmussal és elutasítással fogadták sokan, mint most nálunk. De mára a lakosság 52 százaléka már inkább a több-biztosítós rendszerben hisz.

A szlovák modellnek két alapvető eleme volt, az első, hogy megtartják a mindenkire kiterjedő társadalombiztosítási rendszert, a másik pedig, hogy a korábbi állami irányítás helyett több biztosító is lehetőséget kap az egészségügyben való részvételre. 1996-ra 12 biztosító működött, viszont megmaradt az állami biztosító is, és aki szeretett volna, az ott maradhatott.

Ez az első próbálkozás viszont hamar csődöt mondott, ugyanis rosszul osztották el az államhoz befolyj járulékokat. Emellett Szlovákiának rá kellett jönnie, hogy ez önmagában nem oldja meg az egészségbiztosítás problémáit, sok volt a pazarlás, a kihasználatlan ágy, és a felesleges gyógyszerkiadások. 1999-re két állami, és három magántársaság maradt, amelyek száma mára négyre emelkedett.

A 90-es években a problémák felismerése után bevezették a receptdíjat, a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. Ezek hatására az itthon is észlelhető tendencia érvényesült, csökkent a háziorvosok, és az ügyeletek terheltsége és a gyógyszerfogyasztás is. Emellett megjelentették az orvosok és a kórházak minőségi ranglistáját, és létrehozták az Egészségügyi felügyeleti Hivatalt, amely a betegek jogait volt hivatott védeni.

Ezek hatására a kórházakban csökkent a hálapénzforgalom, és egyre inkább a legális csatornákon kezdtek jobb szolgáltatásokat nyújtani a betegeknek. Jelentős ütemben fejlesztették a mentőállomásokat, és árversenyt hirdettek a gyógyszer gyártók között.

Viszont a kórházak kiadásait a bérek csökkentésével, és más megszorításokkal próbálták egyensúlyba billenteni, ami komoly problémákhoz vezetett, sztrájkok sora is indult.

Az ellentétek továbbra is jelen vannak a szlovák gazdaságban, idén a kormány elfogadta az egészségbiztosításról szóló törvényjavaslatot, miszerint a magánbiztosítóknak a nyereségüket orvosi ellátásra kell fordítaniuk, ráadásul a működési költségekre a korábbi 4 százalék helyett csak 3,5 százalékot fordíthatnak. A biztosítók emiatt tervezik a nemzetközi bírósághoz való fordulást a jogaik védelmében.

Az elmúlt két évben komoly próbálkozások vannak arra is, hogy az embereket visszatereljék az állami biztosítóhoz, és az sincs kizárva, hogy a közeljövőben a gyógyszergyártó- és forgalmazó cégek nyereségét is korlátozni fogják.

A rendszer visszaállításának kérdése viszont megosztja a szlovák társadalmat. 52 százalék nem ért egyet a több biztosítós rendszer lebontásával, így nem lehet tudni, hogy milyen eredménye lesz végül a jelenleg is folyó háborúnak...

Bővebben: Több biztosító Szlovákiában: visszacsinálják?

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?