0 °C Budapest

Egészségügyi reform: a szomszédban sem sikerült?

Pénzcentrum
2007. december 19. 12:30

A héten elfogadott egészségügyi reform nagy port kavart az országban. Senki nem gondolta, hogy valóban megszavazzák a több biztosítós rendszert, és most, hogy ez bekövetkezett, kezdtünk el körbe nézni, hogy azoknál a szomszédainknál, akik ezt bevezették már, hogyan is zajlott, és vajon érdemes volt-e...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Szlovákiában már 1995-ben bevezették az egészségügyi reformot, melynek keretein belül több biztosító működik jelenleg is. A vizitdíj, a kórházi napidíj, és a biztosítás felügyelet náluk is megjelent, és ugyanolyan szkepticizmussal és elutasítással fogadták sokan, mint most nálunk. De mára a lakosság 52 százaléka már inkább a több-biztosítós rendszerben hisz.

A szlovák modellnek két alapvető eleme volt, az első, hogy megtartják a mindenkire kiterjedő társadalombiztosítási rendszert, a másik pedig, hogy a korábbi állami irányítás helyett több biztosító is lehetőséget kap az egészségügyben való részvételre. 1996-ra 12 biztosító működött, viszont megmaradt az állami biztosító is, és aki szeretett volna, az ott maradhatott.

Ez az első próbálkozás viszont hamar csődöt mondott, ugyanis rosszul osztották el az államhoz befolyj járulékokat. Emellett Szlovákiának rá kellett jönnie, hogy ez önmagában nem oldja meg az egészségbiztosítás problémáit, sok volt a pazarlás, a kihasználatlan ágy, és a felesleges gyógyszerkiadások. 1999-re két állami, és három magántársaság maradt, amelyek száma mára négyre emelkedett.

A 90-es években a problémák felismerése után bevezették a receptdíjat, a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. Ezek hatására az itthon is észlelhető tendencia érvényesült, csökkent a háziorvosok, és az ügyeletek terheltsége és a gyógyszerfogyasztás is. Emellett megjelentették az orvosok és a kórházak minőségi ranglistáját, és létrehozták az Egészségügyi felügyeleti Hivatalt, amely a betegek jogait volt hivatott védeni.

Ezek hatására a kórházakban csökkent a hálapénzforgalom, és egyre inkább a legális csatornákon kezdtek jobb szolgáltatásokat nyújtani a betegeknek. Jelentős ütemben fejlesztették a mentőállomásokat, és árversenyt hirdettek a gyógyszer gyártók között.

Viszont a kórházak kiadásait a bérek csökkentésével, és más megszorításokkal próbálták egyensúlyba billenteni, ami komoly problémákhoz vezetett, sztrájkok sora is indult.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az ellentétek továbbra is jelen vannak a szlovák gazdaságban, idén a kormány elfogadta az egészségbiztosításról szóló törvényjavaslatot, miszerint a magánbiztosítóknak a nyereségüket orvosi ellátásra kell fordítaniuk, ráadásul a működési költségekre a korábbi 4 százalék helyett csak 3,5 százalékot fordíthatnak. A biztosítók emiatt tervezik a nemzetközi bírósághoz való fordulást a jogaik védelmében.

Az elmúlt két évben komoly próbálkozások vannak arra is, hogy az embereket visszatereljék az állami biztosítóhoz, és az sincs kizárva, hogy a közeljövőben a gyógyszergyártó- és forgalmazó cégek nyereségét is korlátozni fogják.

A rendszer visszaállításának kérdése viszont megosztja a szlovák társadalmat. 52 százalék nem ért egyet a több biztosítós rendszer lebontásával, így nem lehet tudni, hogy milyen eredménye lesz végül a jelenleg is folyó háborúnak...

Bővebben: Több biztosító Szlovákiában: visszacsinálják?

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06