22 °C Budapest

Sikeres a vizitdíj! Mégis volt értelme bevezetni?

Pénzcentrum
2007. december 3. 11:00

A vizitdíjat és a napidíjat azzal a céllal vezette be a kormány, hogy visszaszorítsa a hálapénz fizetést, és szemléletváltást okozzon az ellátórendszer igénybevétele során. Ennek már vannak is eredményei az Egészségügyi Minisztérium szerint, ugyanis közel 180 ezer forinttal nőtt havonta a háziorvosok bevétele, és idén először nem veszteséges a TB...

A vizitdíjnak köszönhetően a hálapénz fizetése is csökkent az ellátás egyes területein, ugyanis egyre kevesebben érzik úgy, hogy hálapénzt kellene fizetniük az egyes szolgáltatásokért. További eredmény, hogy kevesebb lett a felesleges orvos-beteg találkozó is, mivel sokan jobban meggondolják, hogy orvoshoz menjenek, vagyis ésszerűbbé vált az ellátás igénybevétele, aminek köszönhetően gyorsabbá vált az ellátás is.

A szemléletváltás is megjelent a változásoknak köszönhetően, a betegek egyre inkább érzik azt, hogy az ellátás egy szolgáltatás, és joguk van elvárni a megfelelő minőséget. De a legnagyobb eredmény, hogy idén a társadalombiztosítás már nem veszteséges, mivel az ésszerűbb igénybevételnek köszönhetően több tízmilliárd forint megtakarítás keletkezett. Lényegesen csökkent a gyógyszerfelírás, a beutalók kiadása, és a kórházban töltött napok száma is.


A javulás következtében pedig számos újabb változtatásra lehet majd számítani, mint például arra, hogy decembertől javulni fog a kórházi étkeztetés színvonala.A megtakarításokra jelentős hatása van a kórházi napok csökkenésének. Most már a beteg is érdekelt abban, hogy a csak annyi napot számoljanak el utána, amennyit tényleg a kórházban töltött, mivel ezt ki kell fizetnie.

Összesen a megtakarítások több területen is jelentős értéket értek el. A járóbeteg szakellátáson február és november között közel 3 milliárd forint plusz keletkezett. Az aktív fekvőbeteg ellátás 21,2 milliárd forint megtakarítást hozott, a krónikus fekvőbeteg ellátás pedig 1,1 milliárd forintot.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A gyógyszertámogatásokban is jelentős csökkenés volt megfigyelhető, mivel kevesebb gyógyszer írtak fel. A forgalom csökkenéséből származó megtakarítás 15 milliárd forintot ért el. A gyógyászati segédeszköz és gyógyfürdő ellátás megtakarítása viszont a támogatási rendszer megváltozásának köszönhető, itt a megspórolt összeg 1 milliárd forintot ért el.

Összességében a vizitdíjnak és a napidíjnak köszönhető megtakarítások összege kétszer akkora, mint a beszedett összegből származó bevétel, így a bevezetésnek köszönhetően a beszedett többletként, és a kiadások megtakarításaiként realizált összeg 64 milliárd forintra rúgott.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?