16 °C Budapest

Sikeres a vizitdíj! Mégis volt értelme bevezetni?

Pénzcentrum
2007. december 3. 11:00

A vizitdíjat és a napidíjat azzal a céllal vezette be a kormány, hogy visszaszorítsa a hálapénz fizetést, és szemléletváltást okozzon az ellátórendszer igénybevétele során. Ennek már vannak is eredményei az Egészségügyi Minisztérium szerint, ugyanis közel 180 ezer forinttal nőtt havonta a háziorvosok bevétele, és idén először nem veszteséges a TB...

A vizitdíjnak köszönhetően a hálapénz fizetése is csökkent az ellátás egyes területein, ugyanis egyre kevesebben érzik úgy, hogy hálapénzt kellene fizetniük az egyes szolgáltatásokért. További eredmény, hogy kevesebb lett a felesleges orvos-beteg találkozó is, mivel sokan jobban meggondolják, hogy orvoshoz menjenek, vagyis ésszerűbbé vált az ellátás igénybevétele, aminek köszönhetően gyorsabbá vált az ellátás is.

A szemléletváltás is megjelent a változásoknak köszönhetően, a betegek egyre inkább érzik azt, hogy az ellátás egy szolgáltatás, és joguk van elvárni a megfelelő minőséget. De a legnagyobb eredmény, hogy idén a társadalombiztosítás már nem veszteséges, mivel az ésszerűbb igénybevételnek köszönhetően több tízmilliárd forint megtakarítás keletkezett. Lényegesen csökkent a gyógyszerfelírás, a beutalók kiadása, és a kórházban töltött napok száma is.


A javulás következtében pedig számos újabb változtatásra lehet majd számítani, mint például arra, hogy decembertől javulni fog a kórházi étkeztetés színvonala.A megtakarításokra jelentős hatása van a kórházi napok csökkenésének. Most már a beteg is érdekelt abban, hogy a csak annyi napot számoljanak el utána, amennyit tényleg a kórházban töltött, mivel ezt ki kell fizetnie.

Összesen a megtakarítások több területen is jelentős értéket értek el. A járóbeteg szakellátáson február és november között közel 3 milliárd forint plusz keletkezett. Az aktív fekvőbeteg ellátás 21,2 milliárd forint megtakarítást hozott, a krónikus fekvőbeteg ellátás pedig 1,1 milliárd forintot.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gyógyszertámogatásokban is jelentős csökkenés volt megfigyelhető, mivel kevesebb gyógyszer írtak fel. A forgalom csökkenéséből származó megtakarítás 15 milliárd forintot ért el. A gyógyászati segédeszköz és gyógyfürdő ellátás megtakarítása viszont a támogatási rendszer megváltozásának köszönhető, itt a megspórolt összeg 1 milliárd forintot ért el.

Összességében a vizitdíjnak és a napidíjnak köszönhető megtakarítások összege kétszer akkora, mint a beszedett összegből származó bevétel, így a bevezetésnek köszönhetően a beszedett többletként, és a kiadások megtakarításaiként realizált összeg 64 milliárd forintra rúgott.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06