11 °C Budapest

Sikeres a vizitdíj! Mégis volt értelme bevezetni?

Pénzcentrum
2007. december 3. 11:00

A vizitdíjat és a napidíjat azzal a céllal vezette be a kormány, hogy visszaszorítsa a hálapénz fizetést, és szemléletváltást okozzon az ellátórendszer igénybevétele során. Ennek már vannak is eredményei az Egészségügyi Minisztérium szerint, ugyanis közel 180 ezer forinttal nőtt havonta a háziorvosok bevétele, és idén először nem veszteséges a TB...

A vizitdíjnak köszönhetően a hálapénz fizetése is csökkent az ellátás egyes területein, ugyanis egyre kevesebben érzik úgy, hogy hálapénzt kellene fizetniük az egyes szolgáltatásokért. További eredmény, hogy kevesebb lett a felesleges orvos-beteg találkozó is, mivel sokan jobban meggondolják, hogy orvoshoz menjenek, vagyis ésszerűbbé vált az ellátás igénybevétele, aminek köszönhetően gyorsabbá vált az ellátás is.

A szemléletváltás is megjelent a változásoknak köszönhetően, a betegek egyre inkább érzik azt, hogy az ellátás egy szolgáltatás, és joguk van elvárni a megfelelő minőséget. De a legnagyobb eredmény, hogy idén a társadalombiztosítás már nem veszteséges, mivel az ésszerűbb igénybevételnek köszönhetően több tízmilliárd forint megtakarítás keletkezett. Lényegesen csökkent a gyógyszerfelírás, a beutalók kiadása, és a kórházban töltött napok száma is.


A javulás következtében pedig számos újabb változtatásra lehet majd számítani, mint például arra, hogy decembertől javulni fog a kórházi étkeztetés színvonala.A megtakarításokra jelentős hatása van a kórházi napok csökkenésének. Most már a beteg is érdekelt abban, hogy a csak annyi napot számoljanak el utána, amennyit tényleg a kórházban töltött, mivel ezt ki kell fizetnie.

Összesen a megtakarítások több területen is jelentős értéket értek el. A járóbeteg szakellátáson február és november között közel 3 milliárd forint plusz keletkezett. Az aktív fekvőbeteg ellátás 21,2 milliárd forint megtakarítást hozott, a krónikus fekvőbeteg ellátás pedig 1,1 milliárd forintot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A gyógyszertámogatásokban is jelentős csökkenés volt megfigyelhető, mivel kevesebb gyógyszer írtak fel. A forgalom csökkenéséből származó megtakarítás 15 milliárd forintot ért el. A gyógyászati segédeszköz és gyógyfürdő ellátás megtakarítása viszont a támogatási rendszer megváltozásának köszönhető, itt a megspórolt összeg 1 milliárd forintot ért el.

Összességében a vizitdíjnak és a napidíjnak köszönhető megtakarítások összege kétszer akkora, mint a beszedett összegből származó bevétel, így a bevezetésnek köszönhetően a beszedett többletként, és a kiadások megtakarításaiként realizált összeg 64 milliárd forintra rúgott.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?