14 °C Budapest

Sikeres a vizitdíj! Mégis volt értelme bevezetni?

Pénzcentrum
2007. december 3. 11:00

A vizitdíjat és a napidíjat azzal a céllal vezette be a kormány, hogy visszaszorítsa a hálapénz fizetést, és szemléletváltást okozzon az ellátórendszer igénybevétele során. Ennek már vannak is eredményei az Egészségügyi Minisztérium szerint, ugyanis közel 180 ezer forinttal nőtt havonta a háziorvosok bevétele, és idén először nem veszteséges a TB...

A vizitdíjnak köszönhetően a hálapénz fizetése is csökkent az ellátás egyes területein, ugyanis egyre kevesebben érzik úgy, hogy hálapénzt kellene fizetniük az egyes szolgáltatásokért. További eredmény, hogy kevesebb lett a felesleges orvos-beteg találkozó is, mivel sokan jobban meggondolják, hogy orvoshoz menjenek, vagyis ésszerűbbé vált az ellátás igénybevétele, aminek köszönhetően gyorsabbá vált az ellátás is.

A szemléletváltás is megjelent a változásoknak köszönhetően, a betegek egyre inkább érzik azt, hogy az ellátás egy szolgáltatás, és joguk van elvárni a megfelelő minőséget. De a legnagyobb eredmény, hogy idén a társadalombiztosítás már nem veszteséges, mivel az ésszerűbb igénybevételnek köszönhetően több tízmilliárd forint megtakarítás keletkezett. Lényegesen csökkent a gyógyszerfelírás, a beutalók kiadása, és a kórházban töltött napok száma is.


A javulás következtében pedig számos újabb változtatásra lehet majd számítani, mint például arra, hogy decembertől javulni fog a kórházi étkeztetés színvonala.



A megtakarításokra jelentős hatása van a kórházi napok csökkenésének. Most már a beteg is érdekelt abban, hogy a csak annyi napot számoljanak el utána, amennyit tényleg a kórházban töltött, mivel ezt ki kell fizetnie.

Összesen a megtakarítások több területen is jelentős értéket értek el. A járóbeteg szakellátáson február és november között közel 3 milliárd forint plusz keletkezett. Az aktív fekvőbeteg ellátás 21,2 milliárd forint megtakarítást hozott, a krónikus fekvőbeteg ellátás pedig 1,1 milliárd forintot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gyógyszertámogatásokban is jelentős csökkenés volt megfigyelhető, mivel kevesebb gyógyszer írtak fel. A forgalom csökkenéséből származó megtakarítás 15 milliárd forintot ért el. A gyógyászati segédeszköz és gyógyfürdő ellátás megtakarítása viszont a támogatási rendszer megváltozásának köszönhető, itt a megspórolt összeg 1 milliárd forintot ért el.

Összességében a vizitdíjnak és a napidíjnak köszönhető megtakarítások összege kétszer akkora, mint a beszedett összegből származó bevétel, így a bevezetésnek köszönhetően a beszedett többletként, és a kiadások megtakarításaiként realizált összeg 64 milliárd forintra rúgott.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem