"Nem szabad izomból..." - Tanács, amelyre nem árt figyelni!

Pénzcentrum
2007. május 17. 11:00

Thomas Steffen, a CEIOPS elnöke, a PSZÁF konferenciáján beszélt, a kockázat alapú "rezsim", a Szolvencia II felépítéséről és motorjáról. Ezt követően, dr. Kepecs Gábor, az AEGON elnök-vezérigazgatója, a szabályozás várható hazai hatásait elemezte. Nézzük meg tehát miről is van szó valójában és milyen kihívások előtt állnak a hazai társaságok?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A fogyasztók védelme és érdekeik képvisele az első számú feladata minden európai felügyeletnek. Ennek érdekében a működéshez és a tevékenységhez kapcsolódó kockázatokat a lehető legkisebbre kell mérsékelni, illetve a termékekkel kapcsolatos teljes körű transzparencia kialakítására kell törekedni - mondta Thomas Steffen.

A Szolvencia II. alapvetően három pillérre épül. Az első pillér a tőkekövetelményekkel és a fellépő kockázatok meghatározásával, a második a felügyeleti szabályozással, míg a harmadik pillér a transzparenciával és az átlátható költségszerkezettel foglalkozik. Ez utóbbi pillér az, amely közvetlenül az ügyfelek érdekeit szolgálja.

Varga Csaba, a PSZÁF főigazgató helyettese, a második pillérhez kapcsolódóan elmondta, hogy az elkövetkezendő két évben mind a Felügyeletnek, mind pedig a piaci szereplőknek bőven lesz majd feladata.

A második pillér alapvetően a kockázat alapú felügyeleti eljárásokról szól. "Nem szabad izomból" ellenőrzéseket végezni - véli a szakember, ehelyett a szektor és a Felügyelet közötti folyamatos kommunikációnak kell megvalósulnia. A kiegészítő tőkeszükségletet évente felül kell vizsgálni, és a menedzsment folyamatos ellenőrzését is meg kell valósítani. Mivel egy biztosító működése nagyban függ a menedzsment teljesítményétől és felkészültségétől, ezért ezen a területen fokozott ellenőrzések várhatóak a jövőben.

Varga Csaba úgy véli, hogy egy biztosító esetében a kockázatkezelésnek előretekintőnek kell lennie, különböző érzékenységvizsgálatokkal kell meghatározni és nem a múltbéli adatok alapján.

Dr. Kepecs Gábor, az AEGON elnök-vezérigazgatója mérlegelte a konferencián a Szolvencia II. hatásait a hazai piacra. A biztosítási szakember véleménye szerint, nemzetgazdasági szempontból, nem lesz jelentős hazai hatása a 2010-2012-ben bevezetendő szabályozásnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Kepecs Gábor szerint nem elég csak érzékenységvizsgálatokra és stresztesztekre alapozni a vállalatok kockázatkezelését, mivel egy modell építéséhez - legyen az akár egy előremutató modell - a múltbéli adatokra is szükség van.

A vezérigazgató szerint jelen pillanatban nincs tőkehiány a magyar piacon. A kockázatkezelés viszont további fejlesztéseket igényel. Véleménye szerint jelenleg nincs a hazai piacon bonyolult befektetési típusú termékstruktúra. Ennek a hármas hatásnak köszönhetően, rövidtávon nincs jelentős hatása a Szolvencia II.-nek. Azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy nagyon sok vállalat a leányvállalati szerkezetét fiók struktúrává alakítja át, a mérsékelt tőkeszükséglet miatt.

Fogyasztói szempontokat tekintve, közép- hosszú távon árcsökkentő hatása lehet a szabályozás bevezetésének. Ezáltal a biztosítási termékek versenyképessége javul más pénzügyit termékekkel szemben.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?