"Nem szabad izomból..." - Tanács, amelyre nem árt figyelni!

Pénzcentrum
2007. május 17. 11:00

Thomas Steffen, a CEIOPS elnöke, a PSZÁF konferenciáján beszélt, a kockázat alapú "rezsim", a Szolvencia II felépítéséről és motorjáról. Ezt követően, dr. Kepecs Gábor, az AEGON elnök-vezérigazgatója, a szabályozás várható hazai hatásait elemezte. Nézzük meg tehát miről is van szó valójában és milyen kihívások előtt állnak a hazai társaságok?

A fogyasztók védelme és érdekeik képvisele az első számú feladata minden európai felügyeletnek. Ennek érdekében a működéshez és a tevékenységhez kapcsolódó kockázatokat a lehető legkisebbre kell mérsékelni, illetve a termékekkel kapcsolatos teljes körű transzparencia kialakítására kell törekedni - mondta Thomas Steffen.

A Szolvencia II. alapvetően három pillérre épül. Az első pillér a tőkekövetelményekkel és a fellépő kockázatok meghatározásával, a második a felügyeleti szabályozással, míg a harmadik pillér a transzparenciával és az átlátható költségszerkezettel foglalkozik. Ez utóbbi pillér az, amely közvetlenül az ügyfelek érdekeit szolgálja.

Varga Csaba, a PSZÁF főigazgató helyettese, a második pillérhez kapcsolódóan elmondta, hogy az elkövetkezendő két évben mind a Felügyeletnek, mind pedig a piaci szereplőknek bőven lesz majd feladata.

A második pillér alapvetően a kockázat alapú felügyeleti eljárásokról szól. "Nem szabad izomból" ellenőrzéseket végezni - véli a szakember, ehelyett a szektor és a Felügyelet közötti folyamatos kommunikációnak kell megvalósulnia. A kiegészítő tőkeszükségletet évente felül kell vizsgálni, és a menedzsment folyamatos ellenőrzését is meg kell valósítani. Mivel egy biztosító működése nagyban függ a menedzsment teljesítményétől és felkészültségétől, ezért ezen a területen fokozott ellenőrzések várhatóak a jövőben.

Varga Csaba úgy véli, hogy egy biztosító esetében a kockázatkezelésnek előretekintőnek kell lennie, különböző érzékenységvizsgálatokkal kell meghatározni és nem a múltbéli adatok alapján.

Dr. Kepecs Gábor, az AEGON elnök-vezérigazgatója mérlegelte a konferencián a Szolvencia II. hatásait a hazai piacra. A biztosítási szakember véleménye szerint, nemzetgazdasági szempontból, nem lesz jelentős hazai hatása a 2010-2012-ben bevezetendő szabályozásnak.

Kepecs Gábor szerint nem elég csak érzékenységvizsgálatokra és stresztesztekre alapozni a vállalatok kockázatkezelését, mivel egy modell építéséhez - legyen az akár egy előremutató modell - a múltbéli adatokra is szükség van.

A vezérigazgató szerint jelen pillanatban nincs tőkehiány a magyar piacon. A kockázatkezelés viszont további fejlesztéseket igényel. Véleménye szerint jelenleg nincs a hazai piacon bonyolult befektetési típusú termékstruktúra. Ennek a hármas hatásnak köszönhetően, rövidtávon nincs jelentős hatása a Szolvencia II.-nek. Azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy nagyon sok vállalat a leányvállalati szerkezetét fiók struktúrává alakítja át, a mérsékelt tőkeszükséglet miatt.

Fogyasztói szempontokat tekintve, közép- hosszú távon árcsökkentő hatása lehet a szabályozás bevezetésének. Ezáltal a biztosítási termékek versenyképessége javul más pénzügyit termékekkel szemben.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 3. 11:24
A Csináljuk a fesztivált! idén több mint 10 év szünetet követően először tavasszal jelentkezett új e...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
Holdblog  |  2022. december 3. 06:55
Adventi ábrát mutatunk. Igazi angolszász-európai kontinentális törésvonal bontakozott ki a Statista...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16